Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ТрендТейпування обличчя. Що це та як працює?

Тейпування обличчя. Що це та як працює?  — Тренд на Wonderzine

Тренд естетичної медицини

Усе частіше на просторах Instagram можна зустріти фото з яскравими смужками на обличчі та шиї. Тейпи, які раніше застосовували спортсмени для відновлення м’язів, стали однією з найпопулярніших процедур естетичної медицини.

Розповідаємо про тренд на тейпування обличчя та разом із лікаркою-косметологинею Тетяною Кобець пояснюємо, що таке тейпи та які проблеми вони можуть вирішити.

Як це почалося?

Кінезіотейпування тривалий час застосовують у спортивній медицині: тейпи використовують спортсмени для розслаблення травмованих м’язів і зв’язок, щоб вони зберігали спокій і не травмувалися далі. 

Пізніше до тейпування почали вдаватися і в косметології. «Косметологи зрозуміли, що тейпування можна застосовувати після масажу, для того, аби закріпити ефект, – розповідає лікарка-косметологиня Тетяна Кобець, керівниця центру KeyMed. – А ще для відновлення шкіри після ниткового ліфтингу, оскільки він передбачає натягування шкіри та може залишати великий набряк».

Коли популярність цієї процедури почала зростати, в Інтернеті з’явилося безліч рекламних фото з яскравими тейпами на обличчі та шиї. В інстаграмі стали просувати онлайн-курси тейпування, а салони краси та косметологічні клініки продовжили впроваджувати трендову процедуру. Проте, незважаючи на популярність, тейпування обличчя досі викликає багато запитань і далеко не всі розуміють, як воно працює.

Як працюють тейпи?

Основна ціль тейпування – перерозподіл м’язового навантаження, лімфодренаж і розслаблення певних типів м’язів. В естетичній медицині тейпи кріпляться на скроні, підборіддя, нижню третину обличчя та шию. Необхідність і спосіб тейпування визначають за клінічними показниками. У молодому віці тейпи кріплять із профілактичною метою, зазвичай у зонах особливої мімічної активності – на лобі та міжбрів’ї. Тейп заважає рухатися м’язам і на якийсь час відучує м’язи від рухової активності, що попереджає появу мімічних зморшок. Якщо на обличчі вже спостерігаються вікові зміни, тейпування призначається, наприклад, для зняття набряку й профілактики опущення овалу лиця.

Які проблеми можуть скорегувати тейпи?

За допомогою тейпування можна на деякий час зупинити провисання обличчя й другого підборіддя. Точковий тейп, закріплений на точці з великою кількістю лімфатичних вузлів, виконує функцію лімфодренажу та знімає набряк. Також тейпи надають ефект ліфтингу на момент, коли вони приклеєні. 

«За допомогою правильно закріпленого тейпу можна зняти набряк і підтримати м’язову структуру. Тейпи зі спеціальним просоченням можна використовувати як протизапальну терапію. У такому разі у клей, на який кріпляться тейпи, додають спеціальні речовини з протизапальною дією», – розповідає лікарка.

У зимовий період є можливість носити високі комірці, тому це вдалий час, аби застосовувати тейпування з метою зняття напруги з платизми. «Платизма – це тонкий м’яз, який кріпиться на нижній частині щелепи та покриває шию, ніби вуаль. Стан платизми дуже впливає на опущення овалу обличчя й підборіддя. Також порушення тонусу платизми сприяє старінню шиї та появі кілець Венери», – пояснює Тетяна Кобець.

Для вирішення цих проблем на шию кріплять спеціальні тейпи у вигляді тонких смуг, які допомагають розслабити платизму. Такі тейпи бувають тілесного кольору, тому можуть бути непомітними, особливо якщо у вас є змога одягнути гольф або светр із високим коміром.

Від чого залежить ефективність тейпів?

Якщо схема тейпування помилкова й не відповідає проблематиці шкіри, процедура може бути неефективною. «Тейпи – це не пластир, який можна просто наклеїти на ранку. Тейпування передбачає знання анатомії, оскільки необхідно розуміти, як і за рахунок чого працює певний м’яз», – додає Тетяна.

Також лікарка каже: «Для ефективної дії тейпування необхідний час. Тейпи потрібно носити мінімум 2–3 доби. Це цілком можливо, оскільки тейпи мають міцну клейку основу, тому з ними можна приймати душ. Однак на обличчі тейпи не будуть триматися довше трьох днів: оскільки м’язи обличчя дуже рухомі, з часом тейпи почнуть відклеюватися».

Також для правильного тейпування необхідно добре знежирити шкіру й обробити зону нанесення тейпу. Якщо неправильно підготувати шкіру, тейп може погано закріпитися та просто не буде ефективним. Також тейпи можуть погано кріпитися через погану якість.

Чи можуть тейпи нашкодити?

За неправильного призначення чи прикріплення тейп може погіршити ситуацію. «Наприклад, створити лімфостаз [порушення відтоку лімфи та її застій] там, де його раніше не було. Існують певні точки на обличчі, від яких потрібно відштовхуватися, тому вкрай важливо володіти техніками наклеювання тейпів. Одна моя пацієнтка неправильно наклеїла тейп у домашніх умовах, через що в неї ліва сторона обличчя «поїхала» вниз», – пояснює лікарка.

Також завдати шкоди можуть дешеві тейпи з неякісним клеєм, здатним викликати подразнення шкіри. Утім, такий побічний ефект можуть спровокувати і якісні тейпи, якщо використовувати їх надмірно, оскільки будь-який клей за тривалого перебування на обличчі викликатиме подразнення. Наслідки можуть бути серйозними та потребувати довготривалого лікування в дерматолога.

Якому типу старіння шкіри рекомендоване тейпування?

Існує кілька типів старіння шкіри обличчя:

  • Дрібнозморшкуватий. За такого типу старіння шкіра обличчя зазвичай суха, тому тейпування може навіть завдати шкоди, подразнюючи шкіру через свою клейку основу. Людям із дрібнозморшкуватим типом обличчя тейпування протипоказано.
  • М’язовий. За такого типу старіння тейпування можна застосовувати для розслаблення певних точок закріплення м’язів. Брилі та глибокі зморшки з’являються через гіперміміку, а тейпи можуть стабілізувати міміку й тим самим допомогти в корекції незначних мімічних заломів.
  • Стомлений (набряклий). Люди зі стомленим типом старіння найчастіше мають друге підборіддя, тому їм тейпування рекомендоване найбільше.
  • Деформаційний. Найбільш поширений у нашій країні тип старіння шкіри, який передбачає наявність об’ємних щік, які з часом «з’їжджають» донизу. Для профілактики такого обвисання також рекомендоване тейпування.

Типи старіння шкіри обличчя можуть поєднуватися. «Найчастіше зустрічається деформаційно-набряклий тип. Людям із таким типом старіння рекомендовані процедури, які будуть дренувати обличчя та сприяти лімфовідтоку. Пацієнтам, які мають друге підборіддя, можна застосовувати бандаж у вигляді еластичного бинта або тейпування», – пояснює Тетяна Кобець.

Лікарка наголошує на тому, що тейпування не омолоджує та не прибирає зморшки. Тейпами можна лише скоригувати деякі прояви старіння шкіри обличчя, наприклад, провисання овалу лиця. Тейпування не створює ефекту кардинального ліфтингу й тим паче не змінює форму обличчя. Тейпи слугують профілактикою та доповненням до основного догляду за обличчям.

Які тейпи спробувати

Текст:

Настя Шумілова

Редакторка:

Таїсія Куденко

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.