Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КрасаХочу зробити тату. Як підготуватися?

Детальний інструктаж від тату-майстрині

Хочу зробити тату. Як підготуватися? — Краса на Wonderzine

Коли ми збирали історії про невдалі тату, то з’ясували, що чимало помилок, про які зараз шкодують наші героїні, можна було б уникнути за більш ретельної підготовки.

Як обрати місце для татуювання та знайти надійного майстра? Як поводити себе на сеансі та доглядати за шкірою після нього? Запитуємо в тату-майстрині Олександри Бєляєвої-Кодацької.

Олександра Бєляєва-Кодацька

тату-майстриня


Планую зробити перше тату. З чого почати?

Якщо у вас є хронічні захворювання, варто проконсультуватися з лікарем: він підкаже, чи не може втручання у шкірний покрив вплинути на перебіг хвороби чи спричинити рецидив.

Діабет, псоріаз та алергічний дерматит – протипоказання для татуювання. Також не рекомендують робити тату в період вагітності та лактації.

Де шукати референси?

Я раджу заглядати за натхненням в Pinterest. Також дуже зручні Instagram і Facebook. Ніхто не скасовував і старого друга Google.

Та якщо вам цього мало, зазирніть у художні галереї та музеї. Звертайте увагу на природу, флору та фауну. Зберігайте, записуйте, фотографуйте, формуйте свою ідею та пишіть обраному майстру.

Як визначитися з місцем?

Найпростіший спосіб – обрати те місце, яке ви хочете підкреслити та прикрасити, щоби на нього звертали більше уваги. Або навпаки, якщо ви не хочете світити татуюванням щодня, обирайте місце, яке ви можете прикрити одягом. Перше тату можна зробити на місці, яке буде менш болісним, наприклад, на передпліччі.

Також можна обрати місце, відштовхуючись від самого зображення. Тобто дивитись, як воно виглядатиме у спокійному стані, чи не деформуватиметься в русі. Усе це вам порадить майстер.

Я зазвичай рекомендую розмір, оптимальне місце та відмовляю клієнта від початково провальної ідеї. Наприклад, татуювання на підошві ноги, пальцях, язику, геніталіях, долонях краще не робити взагалі. Більшість професіональних майстрів навіть не погодиться на таку роботу. Але якщо майстер спеціалізується саме на татуюваннях на пальцях, і ви бачили гарно загоєні, не розпливчасті татуювання, то чому би ні.

Як обрати хорошого майстра?

Майстрів можна шукати в Instagram та інших соцмережах. Там можна подивитись галерею робіт майстра, обрати ті, які подобаються вам за стилем, технікою виконання, звернути увагу на деталі. Шукайте фото саме загоєних татуювань, якщо таких не бачите, запитайте особисто в майстра.

Рекомендую звертатися до майстрів, які самі створюють індивідуальний дизайн. Якщо ви чи ваш майстер копіюєте роботу іншого тату-майстра – це крадіжка інтелектуальної власності. Красти не добре. Та й розуміння того, що у вас не оригінал картини, а дешева підробка – сумнівне задоволення.

Часто майстри публікують фото робочого місця або відео чи фото процесу. Зверніть увагу на збірку місця. Усі інструменти та предмети, до яких торкаються майстер і клієнт, повинні бути запаковані в плівку або спеціальний бар’єрний захист, голки також запаковані, мають бути гумові рукавички. На фінішній підготовці місця до сеансу та розпакуванні голок має бути присутній клієнт.

Ідеальний майстер – чесний майстер. Якщо ви запитуєте в тату майстра про одноразові голки, а він відповідає щось на кшталт: «Ой, та ти що, мені не довіряєш», варто замислитись. Чому він тікає від відповіді? Він же може й має просто продемонструвати їх вам.

Також добре, якщо ви оберете майстра, який вам імпонує як особистість. Особливо якщо це масштабна робота. Так ви будете відчувати себе більш розслаблено та комфортно.

Які деталі треба обов’язково обговорити з майстром на консультації?

Найчастіше майстру потрібно описати ідею, приблизний розмір тату в сантиметрах і місце. Іноді я прошу прислати особисте фото тієї частини тіла, на якому клієнт хоче татуювання. Далі, уже зважаючи на анатомію й тон шкіри, створюю індивідуальний дизайн.

Якщо у вас є певні страхи – озвучте їх. Найчастіше це лише паніка перед невідомим.

Як підготуватися до самого сеансу?

Важливо добре виспатись напередодні сеансу. Це дозволить вашому організму відчувати себе більш розслаблено.

За добу, а особливо в день сеансу, не пийте алкоголь, не приймайте наркотики. Намагайтесь не приймати в день сеансу ліки, які розріджують кров. Усе це ускладнює роботу.

Добре, якщо напередодні ви ретельно очистите та поскрабуєте ділянку шкіри, на якій буде татуювання. На ніч варто нанести зволожувальний крем, особливо, якщо ваша шкіра схильна до сухості.

Рекомендую добре поїсти перед сеансом. Так ви будете почувати себе більш комфортно. Візьміть із собою ланч або заздалегідь подумайте про доставку їжі.

Виберіть одяг, який надасть майстру зручний доступ до місця майбутнього татуювання. Як ви розумієте, це робота з рідинами й фарбою. Буває таке, що чорнила потрапляють на одяг – і ці плями не завжди можна відіпрати. Вдягайте те, що не шкода, а за бажання візьміть із собою одяг для красивого фото в кінці роботи.

Візьміть зарядний пристрій. Зазвичай вони в студіях є, але не факт що вистачить на всіх.

Зауважте, що більшість майстрів забороняє брати групу підтримки та тварин у студію.

Заздалегідь скасуйте спортзал і басейн на 7–10 днів.

Погане самопочуття, температура та інші, схожі на застуду, симптоми – сигнал про те, що краще залишитись вдома. У такому стані ви піддаєте ризику вигляд майбутнього тату й наражаєте на небезпеку майстра, якому зовсім не хочеться хворіти.

Чи варто вживати знеболювальне?

Анальгетики без консультації з лікарем вживати не рекомендую. Знеболювальне може змінити властивості крові та зробити її рідшою. Це ускладнює роботу, а іноді робить її неможливою.

Тату-майстер не має права застосовувати в роботі ін’єкційне знеболювальне та наркоз. Це повинен робити анестезіолог, якого в студії немає. Якщо вам кажуть, що вколють лідокаїн, краще оберіть іншу студію. Є ризик виникнення анафілактичного шоку, і якщо у такому стані своєчасно не надати людині першу допомогу, результати можуть бути плачевні.

Для роботи з перманентним макіяжем і татуюванням використовують спеціальні креми та гелі, які знижують чутливість на короткий період (10–40 хвилин). Я намагаюся не застосовувати знеболювальні, тому що вони роблять шкіру грубою, а проникнення голки важким. Через це після загоєння тату іноді можуть виникати пробіли та плями, які потім однаково доведеться корегувати. Вважаю, що ризики виникнення побічних ефектів і недосконалий результат не варті короткотривалого зниження чутливості під час роботи.

Як поводити себе на сеансі? Чи можна якось відволіктися від болю?

На сеансі найкраще бути спокійним. Різкі рухи й голосні звуки тільки зіпсують настрій майстру та вплинуть на якість виконання роботи.

Вам буде легше, якщо перед сеансом ви добре поспите. Тату – це стрес для організму; щоби впоратися з ним, організму потрібен ресурс.

Боляче може бути, якщо ви накрутили себе та налаштували на біль. Або пили звечора алкоголь. ПМС у жінок також впливає на чутливість. Місячні не є протипоказанням до того, аби бити тату. Але в деяких жінок у ці дні чутливість вища, тому краще обирати дні після менструації.

Якщо ваш майстер відкритий до діалогу під час роботи, розмовляйте. Це дуже допомагає. Але не всі майстри (і не весь сеанс) люблять розмовляти, оскільки тату-сеанс потребує великої мозкової активності та концентрації.

Ви можете відволіктися на фільм або серіал, послухати музику, почитати книгу, розважити себе грою. Тобто зробити все, щоби змістити фокус від неприємних відчуттів. Але не забувайте про навушники.

Як доглядати за татуюванням після сеансу?

Кожен майстер рекомендує догляд по-своєму, залежно від техніки роботи й досвіду.

Я рекомендую два способи. Перший – у випадку, якщо у вас невелике татуювання або виконаний тільки контур чи невелика корекція, передбачає використання спеціальної тату-плівки.

Перші дні після сеансу виділятиметься трохи лімфи з фарбою; у невеликій кількості це норма. Плівку не можна проколювати чи обмотувати харчовою плівкою, вона повинна «дихати». Намагайтеся не пітніти, адже піт набиратиметься під плівкою.

З плівкою я рекомендую ходити 5–6 днів. Якщо вона почне відклеюватися по краях, її можна підклеїти пластиром. 

Щоби зняти плівку, вам потрібно розпарити її під душем та обережно відклеїти. Потім промити цю ділянку антибактеріальним милом і намазати кремом для загоєння тату.

Крем треба наносити тонким шаром, упродовж 14–35 днів після сеансу аж до повного загоєння.

Другий спосіб – догляд за допомогою одноразових пелюшок. На жаргоні татуювальників, «по старинке». Перші 3 дні, мінімум тричі на день, треба чистими руками промивати татуювання з милом. Після промивання його треба намастити кремом для загоєння тату, накрити пелюшкою та закріпити її пластиром. Після 3 днів із такими маніпуляціями тату можна просто промивати й мастити кремом ще 2–3 тижні.

Татуювання не можна чухати, мазати спиртом, не можна здирати лущення. 7–14 днів після сеансу не можна займатися спортом, ходити в лазню, сауну, басейн або купатися у водоймах.

Перш ніж вийти на сонце, нанесіть сонцезахисний крем з SPF 50+ та поновлюйте шар після кожного купання або, якщо перебуваєте під прямими сонячними променями, щогодини.

Якщо на шкірі з’явились висипи, підозрілі почервоніння або вас непокоїть свербіж, одразу надішліть чіткі фото майстру. Зазвичай так себе проявляє алергія, але рекомендації для лікування зможе надати тільки лікар.

За яких обставин після загоєння може знадобитися корекція?

Якщо майстер – професіонал, а клієнт добре доглядав за татуюванням і взагалі стежить за станом свого здоров’я, загоєне тату відразу має чудовий вигляд. Але корекція рекомендована в більшості випадків, тому що шкіра – це не папір, не полотно, а живий організм. Деякі нюанси в роботі можуть просідати після загоєння, а майстер на корекції просто доводить до ідеалу свій витвір мистецтва, яким ви будете милуватись ще довгі роки.

Текст:

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Ілюстрації:

Яніна Сич

Фото:

Катя Іванова

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.