Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ДоглядЯк правильно давити прищі? (Так, ми знаємо, що ви це робите)

Як правильно давити прищі? (Так, ми знаємо, що ви це робите) — Догляд на Wonderzine

Рекомендації лікарки-дерматолога

Будьмо відверті: скільки не говори про те, що давити прищі – це шкідливо, люди однаково це робитимуть. Попри ризик занести інфекцію, спровокувати ще більше запалення та заробити рубці й пігментні плями, позбутися яких буде навіть складніше.

Ми запитали в дерматологині, як видавити прищ у найменш травматичний спосіб. Вона відповіла, але заразом нагадала, чим загрожують такі маніпуляції.

Вікторія Миронюк

лікарка-дерматовенеролог, кандидатка медичних наук, співзасновниця спільноти «Свій.Док»


Чому видавлювати прищі шкідливо?

Прищ – це запалення, яке відбувається у волосяному фолікулі. Наша шкіра вкрита такими фолікулами, тому й прищики можуть з’являтися будь-де, але найбільша локалізація вугрових висипів зазвичай спостерігається на обличчі, грудях і верхній частині спині. Це себорейні ділянки з найбільшою кількістю сальних залоз на квадратний сантиметр шкіри.

Поодинокі висипи можуть з’являтися навіть на сухій чи нормальній шкірі, але в людей із жирним типом шкіри трапляються частіше.

Треба чітко розрізняти періодичні й систематичні вугрові висипи. Одна річ, коли у вас час від часу з’являється один-два висипи: напередодні місячних, від стресу, через носіння маски чи споживання продуктів із високим вмістом цукру. Чи, наприклад, через те, що ви погано змили макіяж або ж часто торкаєтеся обличчя брудними руками.

Інша історія – це вугрова хвороба, або акне. Якщо у вас багато запальних вузликів, гнойничків і комедонів, будь-яке видавлювання (навіть одного прищика) може значно погіршити стан шкіри. Тому людям, які мають акне, видавлювати прищі категорично заборонено. Видавлювання чи так звана «чистка» – це не лікування.

Теоретично, один прищик, який з’явився у вас, наприклад, перед місячними, видавити можна. Але, якщо зробити це неправильно, запальний процес пошириться на глибші шари шкіри, а ризик утворення постзапальних пігментних плям і рубців зросте. Тому перш ніж видавлювати прищ, треба двічі подумати.

Деякі люди постійно видавлюють прищі (навіть такі, які майже не видно на шкірі), бо отримують психологічне полегшення від цього процесу. Цю проблему треба пропрацьовувати із психологом, інакше є ризик заробити рубці й пігментні плями.

Декому, своєю чергою, просто подобається спостерігати за цим процесом. Це пояснює популярність американської дерматологині Сандри Лі (Dr. Pimple Popper), яка стала дуже популярною на YouTube завдяки роликам, де видавлює прищі пацієнтам.

Як запобігти утворенню нових прищів?

У всіх людей на шкірі є бактерії c. acnes, але в поживному середовищі – а ним є субстрат шкірного сала й клітин епідермісу – кількість цих бактерій стає більшою за норму. Виникає запалення і, як наслідок, утворюється його продукт – гній.

Щоби зупинити ці процеси, людям із жирним типом шкіри треба періодично застосовувати себорегулювальні й відлущувальні активи: ретиноїди, саліцилову та азелаїнову кислоту. Ці речовини стабілізують роботу сальних залоз і покращують відлущення шкіри. А отже, запобігають двом важливим чинникам утворення вугрів – гіперсебореї (надмірному саловиділенню) та гіперкератинізації (неправильному відлущенню клітин епідермісу). Також можна використовувати бензоїл пероксид – він має протизапальний та антимікробний ефект.

Звісно, не варто забувати й про базові кроки, які також профілактуватимуть появу поодиноких прищиків. Це правильне очищення шкіри, зволоження й захист від сонця.

Які прищі категорично не можна видавлювати? А які не варто, але можна?

Прищі можна поділити на три види:

Закриті комедони. Це підшкірні елементи незапального характеру, утворені внаслідок скупчення шкірного салу й епідермісу. Косметологи екстрагують їх під час чистки, а от власноруч їх давити все ж не варто: є ризик ще більше травмувати шкіру.

Червоні вузлики без гнійного вмісту. Такі прищі категорично не можна давити. Оскільки в них немає гною, від цього колупання з них однаково нічого не вийде. Зрештою ви тільки травмуєте шкіру – і запалення прогресуватиме. Призупинити запалення на стадії вузлика допоможуть місцеві засоби із саліциловою кислотою та бензоїл пероксидом.

Прищики з гнійним елементом. Гній може вийти й сам собою, але за потреби такі прищики можна видавити.

Важливий нюанс: не можна давити прищі у так званому «трикутнику смерті» – біля носу та над верхньою губою. У цій зоні дуже сильне кровопостачання; звідси венозні судини відносять кров у глибину черепа. Якщо необережно видавити прищ у «трикутнику», можна отримати глибоке запалення та, як наслідок, навіть інфікування головного мозку.

Якщо у вас акне, то прищі, якими б вони не були, давити не можна. Натомість треба звернутися до дерматолога та підібрати правильне лікування.

А що робити з чорними цятками?

Чорні точки – це шкірне сало, яке при контакті з повітрям через окислення набуває чорного кольору. Якщо йдеться про темні цятки на носі, які не виходять над рівнем шкіри, то це не хвороба, а фізіологія. Своєю чергою, чорні точки, які нагадують пробки, можуть бути симптомом комедональної форми акне.

Якщо у вас жирний тип шкіри та розширені пори, позбутися чорних точок назавжди вам не вдасться.

Видавлювати чорні цятки не варто, краще підібрати правильний догляд.

Що можна зробити, щоби не видавлювати прищ, але зменшити запалення?

Утворення поодиноких червоних вузликів можна призупинити локальними засобами із вмістом саліцилової кислоти та бензоїл пероксиду.

Застосовувати місцеві засоби можна раз або двічі на день. Якщо зробити це вчасно, то прищик не визріває, а регресує (зазвичай, за дві доби) і гнійний елемент не утворюється.

Прищ «назрів», я усвідомлюю можливі ризики, але все ж хочу його видавити. Як це правильно зробити?

Насамперед зауважте: від того, що ви видавите прищ, він не пройде. Можливо, навіть стане ще більшим і червонішим. Точно не варто давити прищ напередодні важливого заходу, бо є всі шанси на наступний день отримати ще більше запалення.

До видавлювання прищика з гнійним вмістом треба підійти як до хірургічної маніпуляції. Руки мають бути чистими, нігті бажано короткими.

Обличчя треба очистити гелем чи пінкою для вмивання. Також можна скористатися тоніком чи дисками із саліциловою кислотою. Напередодні маніпуляцій на прищ можна на кілька хвилин накласти компрес – рушник, змочений у теплій воді.

Тоді треба взяти стерильну голку (бажано голку від стерильного шприца) або спеціальний ложкоподібний інструмент для видавлювання. Щоби простерилізувати інструмент, можна впродовж 10 хвилин прокип’ятити його у воді та обробити 96% розчином спирту. Або потримати над запальничкою та остудити.

Голівку гнійного прищика треба проколоти з першої спроби, але дуже обережно, не надто глибоко, щоби не пробити стінку фолікула. Далі можна взяти чисті ватні диски або палички та з двох боків злегка надавити на прищ, щоби вичавити гнійний вміст.

Після процедури прищик треба обробити 2% саліциловою кислотою чи спиртовим розчином. А коли утвориться кірочка, нанести локальний засіб на кшталт бензоїл пероксида.

Як доглядати за ділянкою, де був прищик, щоби шкіра швидше загоїлася?

Ділянку можна обробляти саліциловою кислотою. А якщо утворилася помітна рана, використовувати заживлювальні засоби на кшталт cica-кремів із центеллою азійською та пантенолом.

Але краще просто не давити прищі – тоді й не буде потреби реанімувати шкіру.

Текст:

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.