Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Догляд«Трохи сушить». Як доглядати за зневодненою шкірою?

«Трохи сушить». Як доглядати за зневодненою шкірою?
 — Догляд на Wonderzine

Поради експертки й засоби, які можуть допомогти

Якщо ваша шкіра, яка зазвичай не вирізняється сухістю й чутливістю, стала поводити себе підозріло, їй може бракувати зволоження. Разом із дерматологинею з’ясовуємо, як розпізнати зневоднену шкіру та повернути її до норми.

Тетяна Кобець

лікарка-дерматолог, косметологиня, керівниця косметологічного центру KeyMed


У чому відмінність між сухою шкірою та зневодненою?

Суха шкіра – це тип шкіри, а зневоднена – стан. Суха шкіра недоотримує природних жирів, а зневодненій бракує вологи.

Зневодненою може бути будь-яка шкіра, включно з жирною, комбінованою та нормальною. 

На жаль, люди часто плутають зневоднену шкіру із сухою: підбирають неправильний догляд (наприклад, дуже жирний крем), отримують реакцію у вигляді висипів і зрештою розчаровуються в косметичних засобах.

Як визначити зневодненість шкіри?

Зневоднена шкіра дуже різко реагує на вмивання: після очищення з’являється відчуття стягнутості й сухості. Також може спостерігатися незначне лущення й почервоніння. Шкіра стає тьмяною, виникають дрібні зморшки в нехарактерних місцях. Легкі зволожувальні гелі, якими ви могли користуватися влітку, не приносять тривалого полегшення.

При цьому, якщо йдеться про комбінований чи жирний тип, шкірне сало продовжує активно виділятися, а пори в Т-зоні залишаються розширені. Тобто ви можете водночас спостерігати жирний блиск на одних ділянках і сухість і подразнення на інших.

Які фактори спричиняють зневодненість шкіри?

Шкіра зневоднена, якщо її водно-ліпідна мантія травмована, насамперед через зовнішні фактори.

Серед них – ультрафіолет і неналежний захист від нього, а також вітряна й морозна погода. Щоби пояснити, що мороз робить зі шкірою, можна провести паралель із замороженою полуницею. Коли ми дістаємо полуничку з морозильника, вона «скукожена», тому що вся вода з ягоди вийшла на стінки морозильної камери. Приблизно те саме мороз робить із нашою шкірою: він її зневоднює.

Провокувати зневодненість може й неправильне очищення шкіри. Агресивні засоби для вмивання (наприклад, жорсткі гелі з неправильним pH) травмують водно-ліпідну мантію. Схожий ефект можуть давати засоби для комбінованої та проблемної шкіри, якщо їх використовує людина з нормальною шкірою. 

Свою роль може відігравати й жорстка вода. Людям, які скаржаться на чутливість шкіри, можна спробувати вмиватися без водопровідної води (приміром, очищувальними бальзамами) або замінити звичайну воду на м’якішу міцелярну. Але зауважте, що останній засіб треба обов’язково видалити з поверхні шкіри, наприклад, доочистити шкіру тоніком або лосьйоном. 

Як скорегувати догляд, щоби позбутися зневодненості?

На певний час треба скасувати подразнювальні процедури. Якщо ви користуєтеся лосьйоном або тоніком із гліколевою чи саліциловою кислотою, на тиждень-два варто їх виключити. Агресивний гель чи пінку для вмивання можна замінити на бальзам або мус.

Люди з комбінованою шкірою часто забувають, що наступив холодний сезон, і продовжують користуватися легкими гелевими чи емульсійними засобами. Та для цієї пори року таких продуктів може бути замало. В осінньо-зимовий період варто перейти на щільніші кремоподібні засоби, але некомедогенні, тобто такі, що не провокуватимуть висипів.

Підсилити догляд можна сироваткою з гіалуроновою кислотою, яку в холодний час треба обов’язково закривати кремом. Також у пригоді стануть засоби з компонентами NMF (натурального зволожувального фактору) та ніацинамідом (вітаміном В3).

Якщо шкіра від природи суха, а на додаток ще й зневоднена, замість сироватки, перед кремом, можна використовувати спеціальні олії. Також варто звернути увагу на креми-емоленти, які пом’якшуватимуть шкіру та запобігатимуть втраті вологи. Зазвичай такі засоби можна знайти в серіях для сухої, атопічної та чутливої шкіри.

Стежте, щоби зволожувальний крем не містив підсушувальні компоненти на кшталт ментолу. Улітку він може приносити приємну свіжість, а от узимку його точно треба виключити з догляду.

Якщо на вулиці вітряно й морозно, а ви збираєтеся на прогулянку, нанесіть захисний колдкрем. Він створить на шкірі штучну плівку, яка не їй дасть втратити вологу.

Текст: 

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Фото: 

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.