Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Догляд«Білі зернятка». Що робити з міліумами на шкірі?

«Білі зернятка». Що робити з міліумами на шкірі?  — Догляд на Wonderzine

Відповідає дерматологиня

Міліуми, або «просянка», це невеликі утворення на шкірі, які візуально нагадують біле зерно. Запитуємо в дерматологині Тетяни Кобець, чи безпечні ці утворення та чи варто їх видаляти.

Тетяна Кобець

лікарка-дерматолог, косметологиня, керівниця косметологічного центру KeyMed


Що таке міліуми й де вони зазвичай локалізуються?

Міліуми – це кисти сальних залоз. Найчастіше вони виникають на зонах, де шкіра більш щільна, тобто на скронях і вилицях. Також міліуми бувають на повіках і шиї, рідше – на щоках і підборідді.

Схильність до міліумів не залежить від типу й особливостей шкіри, зазвичай це просто генетична особливість. Найкраща профілактика таких утворень – правильний очищувальний і відлущувальний режим.

Як відрізнити міліум від гнійного запалення?

На відміну від гнійничкових запалень, міліуми не є запальними утвореннями та не супроводжуються почервонінням і болісними відчуттями. Гнійничкові запалення зазвичай мають форму бугра, а міліум більше схожий на невеликий пузир, заповнений шкірним салом і кератином.

Чому не варто намагатися видавити міліум?

У міліумів немає виходу, через який можна екстрагувати шкірне сало, тому ви просто не зможете нічого з нього видавити. Натомість є ризик травмувати тканини та спричинити асептичне запалення.

Чи можна безпечно видалити міліуми?

Механічне видалення міліумів – це в будь-якому разі травматизація шкіри, тому якщо ці утворення вам не заважають, видаляти їх не варто.

Утім, якщо ви сприймаєте міліум як естетичну проблему, його можна видалити в лікаря. Спеціаліст зробить невеликий отвір у капсулі міліума, а тоді вилущить його косметологічною ложечкою. Міліум важливо прибрати разом з оболонкою, інакше згодом вона може знову наповнитися шкірним салом. На повіках їх зазвичай видаляють електрокоагулятором, тому що піддіти міліум гілкою може бути складно.

Інколи міліуми проходять самостійно: шкіра оновлюється та з часом поступово їх «виштовхує». Прискорити цей процес можна салонними пілінгами та домашнім доглядом із кислотовмісними лосьйонами або дисками. Та чи спрацює такий метод, залежить від того, на який глибині утворився міліум і чи довгим буде його шлях на поверхню.

Текст: 

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
2 коментаряпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.