Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ДоглядЩо, знову? Чому прищ повертається на одне й те саме місце

Що, знову? Чому прищ повертається на одне й те саме місце
 — Догляд на Wonderzine

Пояснює лікарка-дерматолог

Буває, що болючий прищ, який нібито пройшов, за деякий час знову дає про себе знати. Запитуємо в лікарки Катерини Мельник, що може спричиняти повернення висипу на тому ж місці та як вирватися з цієї «петлі часу».

Катерина Мельник

дерматологиня, трихологиня, учасниця спільноти «Свій.Док»


Чому можуть виникати прищі?

На здоровій шкірі час від часу можуть з’являтися поодинокі прищики, що є варіантом норми, адже, окрім сальних залоз, шкіра має потові залози, які активно працюють. Один-два елементи перед менструаціями теж є нормою.

Якщо ми говоримо про акне, треба розуміти, що це захворювання сально-волосяного апарату у шкірі. Часто чую фразу: «Причина всередині». Ні, причина в самій шкірі. Шкіра – це такий самий орган, як усі інші. Вона може хворіти незалежно від інших органів і систем. Не потрібно здавати сотні аналізів і шукати «причини» – ви у 90% випадків їх не знайдете.

Гастрити, «дірявий кишківник», глисти, демодекоз, захворювання щитоподібної залози та печінки не є причинами акне. Знайдіть грамотного доказового дерматолога, який за потреби призначить вам аналізи. Які? Лікар знає, довіртеся.

Чому прищ, який пройшов, може згодом утворюватися на тому ж місці?

Шкіра покрита великою кількістю пор, які розташовані біля фолікулів волосся. Пори з’єднують поверхню шкіри із сальною залозою. Ця залоза постійно виділяє шкірне сало.

При акне сальні залози збільшені в розмірі, тому виділяють занадто багато шкірного сала, яке забиває пору. Туди приєднуються відмерлі клітини й бактерії, які активно розмножуються, викликають набряк і запалення навколо засміченої пори. Далі утворюється гнійний прищ (із білою голівкою) або червоний (без гною), процес проривається назовні й поступово стихає.

Але сальна залоза працює постійно, тому запальний процес може повторюватися знову та знову на одному місці роками. Неправильний догляд і видавлювання прищів тільки сприятимуть цьому процесу. Однак часто акне загострюється навіть за грамотного догляду й дотриманні правил гігієни, оскільки це хронічне багатофакторне захворювання.

Прищ може постійно виникати на одному місці при всіх видах акне. У тяжких формах вражене все обличчя; за легкого акне на шкірі можуть бути 10 комедонів і 5 запальних прищів, які циклічно з’являються на одному місці.

Що робити із прищем, який виникає повторно?

За будь-яких висипів на шкірі записуйтеся до дерматолога, а не гугліть лікування. Так ви збережете свої нерви, гроші та головне – здоров’я.

На консультації лікар призначить комплексний догляд за шкірою, який буде включати комбінацію доглядових засобів із медикаментозними. Працює не один засіб, а схема.


Раніше ми пояснювали, чому не варто видавлювати прищі, розповідали про патчі від висипів і спілкувалися із блогеркою Марією Біленькою, яка відмовилася маскувати акне. 

Текст:

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
2 коментаряпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.