Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ДоглядНі, не соромно. Чому виникають прищі на спині, сідницях і грудях?

Ні, не соромно. Чому виникають прищі на спині, сідницях і грудях? — Догляд на Wonderzine

Пояснення лікарки й корисні засоби

У рубриці «НІ, НЕ СОРОМНО» ми даємо відповіді на запитання, які незручно обговорювати вголос.

Висипи на тілі – не привід уникати відкритого одягу, але знати, що їх спричиняє, все-таки варто (хоча би з міркувань здоров’я).

Разом із дерматологинею Вікторією Миронюк з’ясовуємо, що може викликати прищі на спині й інших частинах тіла та чи є це сигналом звернутися до лікаря.

Вікторія Миронюк

лікарка-дерматовенеролог, кандидатка медичних наук, співзасновниця спільноти «Свій.Док»


Що може викликати прищі на тілі?

Вугреподібні висипи на тілі можуть з’являтися ситуативно, у відповідь на зовнішні подразники або бути проявом хронічного захворювання – акне.

Акне вражає обличчя, груди та спину. Це себорейні ділянки, де на один квадратний сантиметр шкіри випадає вдвічі більше сальних залоз, ніж на інших зонах. За акне на шкірі регулярно виникають комедони, вузлики та гнійнички. Це хронічне захворювання, яке потребує лікування.

Якщо висип не систематичний, він може виникати з кількох причин. Наприклад, на спині висипи часто виникають унаслідок підвищеної пітливості після спортивних навантажень або через носіння синтетичного одягу.

Спровокувати висипи може й масажна олія. Натуральні олії (особливо кокосова) часто комедогенні, тож висипи на спині після курсу масажів – не рідкість. Ще одна неочевидна причина – засоби для догляду за волоссям (шампуні, кондиціонери, маски), які стікають спиною, коли ми їх змиваємо.

На стегнах і сідницях висипи можуть виникати через піт і тертя, особливо в людей із великою масою тіла, а також у пацієнтів із цукровим діабетом і метаболічними порушеннями.

Висипи на тілі часто виникають унаслідок вростання волосся. Це відбувається після воскової депіляції, де волосся видаляють проти його росту, або через недотримання правил гоління (наприклад, коли лезо довго не змінюють). Мікропорізи призводять до травматизації фолікула, куди потім потрапляє інфекція, яка провокує фолікуліт.

Фолікуліт – запальне захворювання волосяного мішечка, спровоковане бактеріями (стафілокок, стрептокок тощо) або грибками (наприклад, дріжджовими грибками роду malassezia). За фолікуліту гнійні елементи можуть виникати на ділянках, не характерних для акне: на сідницях, стегнах, волосистій частині голови. Висипи можливі й на інших місцях (спина, груди), але саме у вигляді гноячків, без комедонів.

Коли варто звернутися до лікаря?

Якщо висипи мають ситуативний характер (наприклад, вас обсипало після того, як ви сильно спітніли), самостійного домашнього догляду буде достатньо. Та якщо косметика не допомагає протягом двох-трьох тижнів, а висип прогресує, треба звернутися до лікаря для встановлення діагнозу.

За підозри на фолікуліт важливо визначити збудник. Для цього дерматолог може направити вас на бакпосів. Якщо фолікуліт матиме бактеріальне походження, лікар призначить місцевий (у важких випадках – пероральний) антибіотик. Якщо грибкове – місцевий і системний антимікотик.

Для терапії акне застосовують місцеві ретиноїди, препарати з бензоїл пероксидом, саліциловою кислотою й антибіотики. У важких випадках – системні антибіотики та ретиноїди.

Як доглядати за шкірою тіла, схильною до висипів?

На тілі можна застосовувати ті самі засоби, що й на обличчі.

Для жирної шкіри, на якій періодично з’являються вугрові висипи, корисними будуть продукти із саліциловою кислотою. Для домашнього догляду краще обирати косметичні засоби, де вона буде в концентрації 1–2% – диски, тоніки, очищувальні гелі.

За фолікуліту допомагають засоби з бензоїл пероксидом – похідним від перекису водню, що має протизапальний і протимікробний ефект. Це може бути гель для вмивання, лосьйон, мило, емульсія чи засіб локальної дії з концентрацією до 2,5%. Зауважте, що бензоїл пероксид доволі агресивний: якщо застосовувати його у форматі незмивних засобів і робити це надміру, шкіра може відреагувати дерматитом.

Пам’ятайте, що гігієна має бути помірна. Якщо використовувати велику кількість очищувальних засобів, можна пересушити шкіру, внаслідок чого вона почне виробляти ще більше себуму.

Текст:

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.