Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ДоглядРаз і назавжди: 10 міфів про лазерну епіляцію

Раз і назавжди: 10 міфів про лазерну епіляцію
 — Догляд на Wonderzine

Опіки, біль і протипоказання

Залишати чи видаляти волосся на тілі – це вибір кожної людини. Раніше ми говорили з жінками, які відмовилися його прибирати. А для дівчат, які вирішили позбутися волосся, лазерна епіляція є одним із методів.

Здається, що це зручно, швидко та майже безболісно. Але водночас виникають запитання про вплив лазера на шкіру, протипоказання й ефективність процедури. Разом із лікаркою-дерматовенерологом Євгенією Дорош спростовуємо міфи про лазерну епіляцію.

Євгенія Дорош

лікарка-дерматовенеролог


Аби правильно підібрати лазер, необхідно звернутись на консультацію до спеціаліста, який допоможе визначитись, яка лазерна епіляція підійде саме вам.

Лазери різняться за довжиною хвильового випромінювання. Ця характеристика визначає вартість, глибину дії, швидкість обробки поверхні шкіри, наявність больових відчуттів і можливість застосування на різних фототипах шкіри.

Існують такі різновиди лазера:

  • олександритовий
  • рубіновий
  • елос-епіляція (це не зовсім лазерна епіляція, а комбінація оптичної та радіохвильової енергій)
  • холодний лазер
  • діодний лазер
  • неодімовий лазер

Міф № 1

Лазерну епіляцію не можна робити влітку

Лазерна епіляція не підвищує фоточутливість шкіри, тобто не робить її більш схильною до опіків і гіперпігментації. Але якщо параметри апарату вибрані неправильно, є ризик утворення пігментних плям після процедури.

Небажано робити епіляцію перед активною інсоляцією (пляжною відпусткою). А після, коли засмага проходить, краще почекати, якщо обрали лазер олександрит, рубіновий або інші різновиди епіляції (комбінацію лазерів в одному апараті чи елос-епіляцію). До того ж усе тіло потребує сонцезахисту, незалежно від проведених процедур напередодні.

У літній період вибирайте неодімовий або діодний лазер, які можна застосовувати на засмаглій шкірі. Вони не зачіпають поверхневу засмагу, адже працюють із більш глибоким пігментом.

Промінь, проникаючи всередину шкіри, чинить уплив на оксигемоглобін*. У результаті теплового впливу капіляри, що живлять фолікули волосся, миттєво склеюються, і через 7–10 днів волосся випадає. Ні темна, ні засмагла шкіра під упливом такого лазера не може бути пошкодженою.

* Оксигемоглобін – це компонент крові, який, проходячи дрібними судинами (капілярами), живить цибулину волосяного фолікула та стає мішенню для лазерного променю. Він запаює цей капіляр, що спричиняє випадання волосся без подальшого росту нового волосся з волосяної цибулини.

Міф № 2

Лазерна епіляція опромінює все тіло та шкодить йому

Найдовший промінь лазера може проникнути до рівня дрібних судин, що живлять волосся. Це все ще шар шкіри, гіподерма, але не глибше. Тому жодного впливу на органи та системи немає.

Лазерна епіляція абсолютно не шкідлива для здоров’я. Проте є одне «але»: процедура є складним процесом, підготовка до якого включає багато протипоказань і численні правила, недотримання яких і призводить до шкоди.

Міф № 3

Лазерна епіляція може викликати рак шкіри або вплинути на репродуктивну функцію

Жодним чином лазерна процедура не може вплинути на розвиток онкологічного процесу у шкірі. Проте родимки краще обходити лазер-апаратом, тому що в них багато меланіну і відповідно після процедури може змінитись їхній колір, форма, будова. У майбутньому це може збити з пантелику дерматолога і призвести до встановлення неправильного діагнозу при огляді.

На репродуктивну функцію лазер також не впливає, оскільки проникнення променя – на рівень шкіри, не глибше.

Міф № 4

Лазерну епіляцію можна робити вагітним і мамам, які годують грудьми

Ні, не можна. У світі заборонено проводити дослідження на вагітних і матерях, які годують. Отож уплив лазера на цих групах не вивчений. Єдине, що можна сказати точно, що гормональний фон у цей період особливий, і під упливом лазера може бути зовсім не очікувана реакція шкіри з неприємними наслідками (опіки, рубці, порушення пігментації чи взагалі відсутність ефекту від процедури).

Протипоказання щодо лазерної епіляції поділяються на абсолютні та відносні.

Абсолютні:

  • вагітність і годування грудьми
  • імунні й онкологічні захворювання
  • декомпенсований цукровий діабет
  • індивідуальна непереносність процедури
  • дуже світле, тонке або сиве волосся

Відносні:

  • наявні алергічні процеси в період планування процедури
  • варикоз, а також схильність до келоїдних рубців, порушення цілісності шкіри в місці проведення епіляції
  • сильна засмага (але, як згадувалось вище, в такому випадку можна застосовувати неодімовий або діодний лазер)
  • психічні розлади

Тут треба орієнтуватись на рекомендації свого психіатра, який має дати згоду на проведення процедури. Це пов’язано із тригером больового порогу, а також із можливим вживанням ліків.

  • застуда, грип та інші інфекційні захворювання

Під час застуди організм налаштований на боротьбу з вірусом, і для нього буде стресом зовнішній уплив таких маніпуляцій, як лазерне видалення волосся. Крім того, вам можуть бути призначені препарати, які не дозволені під час проведення процедури.

  • вживання деяких ліків

За два тижні перед процедурою треба відмінити прийом медикаментів із фотосенсибілізуючою дією: вітаміни, антибіотики, сульфаніламіди, стероїдні препарати, системні ретиноїди й інші.

Міф № 5

Волосся захищає тіло, тому не можна робити лазерну епіляцію

Неточно сказано, оскільки захисна функція належить шкірі. Волосся ж виконує теплообмінну функцію: повітря між волосинами утворює таку собі повітряну подушку й не дає теплу випаровуватись.

Міф № 6

Через лазерну епіляцію можна занести інфекцію

Процедура лазерної епіляції проводиться лише за відсутності ранок, порізів або шкірних захворювань у ділянці епіляції. Тому ризик інфікування майже нульовий, оскільки під час маніпуляції не пошкоджується шкірний покрив.

Міф № 7

Лазером можна обпекти шкіру

Якщо проходити лазерну епіляцію на технічно старому обладнанні чи в некомпетентного спеціаліста, тоді можна отримати опік шкіри різного ступеня. Але опіків не буде, якщо спеціаліст буде дотримуватися правильно обраної довжини хвилі та частоти для кожного клієнта.

На що варто звернути увагу під час проходження процедури:

  • апарат

Не соромтеся запитувати, якого року випуску обладнання, скільки має годин роботи, коли останній раз відбувся технічний огляд. Ви можете попросити оглянути документи, де це буде зазначено. Усе залежить від виробника й типу лазера, але що старіший лазер, то більша вірогідність опіків.

  • охайність спеціаліста, наявність у нього середньої чи вищої медичної освіти, а також те, чи надає він змістовні відповіді на ваші запитання
  • відгуки про салон, куди хочете звернутися

Раджу зробити пробну процедуру на невеликій ділянці або більш закритій зоні тіла й оцінити процедуру.

Міф № 8

Це дуже боляче

Біль – це поняття суб’єктивне та залежить від порога чутливості. Найкомфортнішим лазером є діодний, він менше за інші викликає болісні відчуття. Сучасні апарати розраховані на людей із підвищеною чутливістю, тому більшість говорять про комфортне проведення процедури.

Якщо все-таки не сила терпіти біль, то перед процедурою можна наносити аплікаційні анестетики під плівку на зони епіляції.

Міф № 9

Лазер видалить усе волосся

Насправді ні. Дуже тонке та світле, а також сиве волосся не видалить жоден лазер. Але час не стоїть на місці, тому, думаю, в майбутньому може з’явитися щось, що допоможе людям із таким типом волосся позбутися його.

Міф № 10

Лазерну епіляцію можна робити тільки дорослим

Лазерну епіляцію можна проводити із 16 років із письмового дозволу одного з батьків. Якщо небажане волосся турбує в молодшому віці, то видалення можна проводити з допомогою гоління бритвою, користуванням епілятору, шугарингу, воскової епіляції та лужної епіляції у кабінеті косметолога.

Текст:

ФОТО:

Катерина Янченко

GP FAST DIODE LASER; RAWPIXEL

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.