Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Догляд«Зірочки» на обличчі: як доглядати за шкірою з куперозом

Засоби й косметологічні процедури

«Зірочки» на обличчі: як доглядати за шкірою з куперозом — Догляд на Wonderzine

Купероз – це патологічно розширені судини, які можуть просвічуватися через шкіру й утворювати червоні або фіолетові візерунки у вигляді зірочок або павутинок. Найчастіше вони з’являються на щоках, але іноді бувають на крилах носа та підборідді.

Ми запитали в дерматовенерологині, чому з’являється купероз, чи можна його вилікувати та як доглядати за шкірою, схильною до куперозу.

Текст: Анастасія Микитенко

Ілюстрації: Олеся Ковальчук

Владлена Аверіна

дерматовенерологиня, косметологиня, головна лікарка Averina Clinic


Що таке купероз?

Купероз – це не хвороба, а патологія, яка характеризується розширеними, близько розташованими до поверхні шкіри судинами.

Найчастіше купероз виникає в людей зі світлою шкірою та волоссям і проявляється після 40–45 років. Першими ознаками патології є почервоніння та відчуття жару на щоках, особливо якщо на вулиці суха погода або ви знаходитесь у приміщенні з низькою вологістю. Наша шкіра реагує на певні подразники, як-от: тепло, холод, стрес або алкоголь – внаслідок чого судини розширюються на поверхні тіла і, відповідно, на обличчі. У людей з куперозом стінки судин довго залишаються розширеними, і тому на щоках та на підборідді з’являється стійкий рум’янець. Інколи вони перестають звужуватися взагалі, і на шкірі виступають візерунки з судин у вигляді зірочок або павутинок.

Якщо у вас шкіра схильна до куперозу, то вона може бути чутлива й суха на щоках, особливо біля зірочок. Це трапляється тому, що рідина більше та швидше випаровується з судин, коли вони знаходяться надто близько до поверхні. Ваша шкіра може лущитися й обвітрюватися та легко згорати влітку. Водночас шкіра на лобі, носі та підборідді може бути жирною, бо там судини розташовані глибше.

Що спричиняє купероз?

Найпоширенішою причиною куперозу є генетична схильність. Якщо у вашої мами або бабусі були розширені судини, то ви, ймовірно, також їх матимете.

Проте є й зовнішні збудники. Судини можуть втрачати свою еластичність через роботу в умовах холодних і гарячих температур, неправильно підібраний догляд за шкірою, гормональні зміни, часте використання агресивних пілінгів і скрабів з великими частинками, куріння й вживання алкоголю та гострої їжі. Ці чинники часто розширюють і звужують судини, так зношуючи їх.

Чи потрібно лікувати купероз?

Купероз – це просто особливість шкіри, і, якщо вам він не заважає, лікувати його не обов’язково. Якщо ж червоні й фіолетові плями стали дуже помітними й це вас турбує, можливо, варто звернутися до лікаря, щоб вам призначили лікування.

Проте варто моніторити свій стан: купероз може перерости в розацеа – хронічне захворювання, яке вже потребує лікування. Якщо ви помітили, що ваша шкіра ущільнюється, з’являються висипання та ще більше зірочок, а рум’янець майже не зникає, то варто звернутися до дерматолога для ранньої діагностики розацеа.

Чи можна запобігти утворенню куперозу?

Купероз не можна вилікувати, але можна зробити так, щоб зірочки більше не з’являлися або не поверталися після видалення. Щоб запобігти утворенню куперозу, варто дотримуватися певних правил:

1. якщо ваша шкіра схильна до куперозу, варто уникати гострої чи гарячої їжі, алкоголю, нікотину, різкого перепаду температур. Особливо небезпечними є бані й сауни. Усе це розширює судини й, відповідно, може сприяти утворенню зірочок і павутинок на шкірі;

2. провокувати купероз може надмірне сонце. Потрібно уникати потрапляння на шкіру прямих сонячних променів і завжди наносити сонцезахисні засоби;

3. погіршувати стан шкіри можуть гарячі косметичні процедури й агресивні скраби та пілінги. Варто відмовитися від пілінгів із високою концентрацією саліцилової й гліколевої кислоти та скрабів із великими абразивними частинками, як-от волоський горіх або кісточки абрикосу. Вони пошкоджують чутливу шкіру та викликають почервоніння. Краще їх замінити на спеціальні ензимні скраби, які м’яко відлущують змертвілу шкіру, або молочко з поліетиленовими кульками. Вони не мають гострих країв і не дратують шкіру;

4. щоб зміцнити судини, вживають вітамін С та вітаміни групи В й використовують засоби з гіалуроновою кислотою, екстрактом бузини або кінського каштана;

5. для профілактики також можна робити косметичні процедури, наприклад:

  • мезотерапія зволожує шкіру та зміцнює стінки судин;
  • лімфодренаж поліпшує циркуляцію крові й має протизапальний ефект;
  • мікротокові й дренажні процедури.

Як доглядати за шкірою, схильною до куперозу?

Правильний догляд за шкірою, схильною до куперозу, відновлює бар’єрну функцію шкіри й укріплює судини.

Для такої шкіри підходять засоби із серій anti-rouge, anti-redness або anti-couperose. Вони зазвичай містять алантоїн, пантенол, алое або гіалуронову кислоту. Ці компоненти зволожують, укріплюють стінки судин, заспокоюють шкіру й іноді мають легкий охолоджувальний ефект. Шкіру також потрібно захищати від холодів. Із цим найкраще впораються кавер-креми, або їх ще називають колд креми (cold cream). Це косметичні засоби, які перешкоджають випаровуванню вологи зі шкіри й оберігають її від агресивних факторів на кшталт вітру й морозу.

BIODERMA Sensibio

Очисний гель, який заспокоює шкіру та знімає подразнення

Ціна – 409 гривень

Academie Програма проти почервонінь

Крем, що знижує реактивність шкіри

Ціна – 1671 гривня

Weleda Coldcream

Захисний колд-крем із бджолиним воском і мигдалевою олією

Ціна – 408 гривень

Щоденний домашній догляд має складатися із декількох ступенів. Протягом дня варто збризкувати обличчя термальною водою, щоб шкіра не пересихала й далі не травмувалася. Зранку та ввечері потрібно очищувати шкіру неагресивними молочком або пінкою. Увечері варто скористатися тоніками. Сироватку або крем наносять наприкінці. Щоб зміцнити судини, варто шукати засоби з екстрактами кінського каштана, колагеном, вітаміном С, рутином та іншими компонентами, що зміцнюють судинну стінку. Двічі на тиждень можна робити маски, які поліпшують мікроциркуляцію та зволожують шкіру.

La Roche-Posay Rosaliac AR

Сироватка для реактивної шкіри, схильної до куперозу

Ціна – 489 гривень

Uriage Roseliane Anti-Redness Rich Cream

Крем для шкіри з куперозом, який відновлює пошкоджену шкіру

Ціна – 481 гривня

SkinClinic Rosanic

Крем для шкіри з розацеа й куперозом

Ціна – 1433 гривні

Щоб приховати павутинки та зірочки, можна використовувати креми та консилери із зеленуватим відтінком, тому що зелений дуже добре перекриває червоний. Тональні креми для куперозу важко підібрати: занадто щільні неприємно відчуваються на шкірі, а занадто сухі будуть скатуватися й тільки підкреслювати купероз. Занадто щільним кремом не можна користуватися щодня. Тому краще використовувати базу, а зверху – легкий СС- або DD-крем.

Avène Antirougeurs

Маска, що заспокоює та зменшує почервоніння шкіри

Ціна – 480 гривень

Givenchy Prisme Primer

Зелена база під макіяж, яка приховує почервоніння

Ціна – 758 гривень

Paese DD Cream

Крем, який поєднав якості сонцезахисного й тонального засобу

Ціна – 440 гривень

Як видалити розширені судини?

Ви можете видалити павутинки та зірочки у двох випадках: для профілактики розацеа та якщо вам не подобається вигляд вашої шкіри.

Зробити це можна лише за допомогою апаратних методів. Креми й інші зовнішні процедури не подіють, бо куперозні розширені судини вже пошкоджені й ніколи не повернуться в здоровий стан, як би ми не намагались укріпляти їхні стінки.

Якщо ви вирішили видалити судини або вам це порекомендував лікар, то є два типи апаратів, якими проводять процедуру: апарат на основі технології інтенсивного імпульсного світла (IPL) і судинний лазер. Другий використовують виключно для лікування куперозу, і він вважається більш ефективним. Лазер випаровує рідину із судини, її стінки склеюються, і вона пізніше спадає.

Кількість сеансів залежить від стану шкіри. Деяким знадобиться лише один візит до косметолога, але, якщо судин надто багато або вони дуже великі, може знадобитися більше сеансів.

Протипоказаннями до лазерного видалення куперозу є:

  • злоякісні утворення;
  • лактація та вагітність;
  • важкі психічні захворювання;
  • запалення й інші дерматологічні захворювання на оброблюваній ділянці шкіри;
  • будь-які гострі стани та лихоманка;
  • зовнішнє використання ретинолу.

Під час процедури ви відчуватимете наче легкий гарячий дотик, який триватиме менше секунди, а декілька годин після видалення на шкірі може триматиматися почервоніння. Наступні мінімум 5–7 днів не можна посилювати мікроциркуляцію, тобто не варто займатися активними видами спорту, робити масаж чи агресивні процедури для обличчя. Також потрібно використовувати засоби для зволоження та відновлення й наносити сонцезахисні засоби, навіть якщо ви ненадовго виходите з приміщення.

Розповісти друзям
2 коментаряпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.