Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ДоглядБез тріщин і сухості. Як доглядати за шкірою рук узимку

Без тріщин і сухості. Як доглядати за шкірою рук узимку — Догляд на Wonderzine

Й уникнути подразнення

Узимку наша шкіра потребує більш дбайливого ставлення. Вітер і морози спричиняють її сухість і подразнення, тож не варто нехтувати базовими правилами догляду. Насамперед не забувайте рукавички вдома, покладіть їх на видне місце біля виходу чи відразу в сумку. Так ви точно згадаєте, що їх треба прихопити, і вбережете шкіру від переохолодження.

Якщо ви не взяли рукавиці та встигли відчути, що вже не літо, то ні в якому разі не грійте руки під гарячою водою. Такий перепад температури стане стресом для шкіри. Починайте миття рук прохолодною водою та поступово вмикайте теплішу. Після легко промокніть їх рушником, а не агресивно розтирайте.

Про інші правила догляду за руками взимку запитали дерматологиню Катерину Мельник. Вона розповіла, на що звертати увагу під час вибору мила та зволожувальних засобів, а також пояснила, як їх правильно використовувати.

Текст: Катерина Янченко

Катерина Мельник


дерматологиня, трихологиня, учасниця спільноти «Свій.Док»

Очищувальні засоби

Можливо, ви помічали, що звичайне мило для рук сушить шкіру та створює відчуття стягнення. Натомість можна користуватися очищувальними засобами, які мають фізіологічний pH: 4.5–5.5 (pH – величина, що позначає ступінь кислотності речовини – ред.). Вони добре борються з мікробами, усувають подразнення, зволожують і підтримують захисний бар'єр шкіри. Дерматологи призначають такі засоби для людей з атопією, однак вони підходять для миття рук всім.

SVR Topialyse

Міцелярна олійка для очищення для сухої й атопічної шкіри

Ціна – 660

Uriage Xemose Gel

Очищувальний гель для обличчя

Ціна – 574

La Roche-Posay Lipikar Syndet AP +

Крем-гель для сухої шкіри

Ціна – 539

Креми для рук

Для осінньо-зимового періоду обирайте зволожувальний крем, у складі якого будуть такі компоненти, як-от: календула, ромашка, прополіс та обліпиха. Наносьте крем 3–5 разів на день за необхідності. Наприклад, після миття рук використання антисептика чи перед прогулянкою. Якщо у вас надто суха шкіра, схильна до дерматиту або екземи, можна зволожувати її частіше.

Крем застосовуйте мінімум за 15–20 хвилин до виходу на вулицю. В іншому випадку він не встигне поглинутися, шкіра буде обвітрюватися та лущитися. Це правило стосується та зволоження обличчя.

Не можна наносити крем на брудні руки, адже він може забити пори та спровокувати алергію. А також використовувати на вулиці, це спричиняє ще більшу сухість і подразнення.

CeraVe Reparative Hand Cream

Відновлювальний крем для сухої та загрубілої шкіри рук

Ціна – 248

Eucerin UreaRepair PLUS

Крем для сухої та загрубілої шкіри рук

Ціна – 229

Yves Rocher Pur Arnica

Високоживильний крем для рук

Ціна – 118

Додатково можна подбати про кутикули. Для їхнього пом'якшення втирайте будь-яку олійку (мигдальну, оливкову, кокосову чи інші). Але підходить і звичайний крем.

Не забувайте, що кутикули захищають нігті. Тож не варто зрізати їх, якщо вони вам не подобаються. Краще обережно відсунути їх апельсиновою паличкою та зволожити. Це візуально зробить їх менш помітними та не завдасть шкоди.

Цика-креми

Якщо у вас на шкірі рук від холоду з'явилися мікротріщини та рани, спробуйте скористатися цика-кремом. Цей засіб допоможе прискорити відновлення шкіри та заспокоїти її. Коли ж ви бачите, що сухість залишається, виникають червоні плями, пухирці та свербіння, звертайтеся до дерматолога. У випадку екземи лікар може призначити правильне медикаментозне лікування, що запобігатиме поширенню хвороби на всю площу рук.

Важливо звертати увагу на стан шкіри, оскільки долонями ми контактуємо з різними поверхнями та предметами. І коли ж шкіра має підвищену сухість і подразнення, вона більш сприятлива до занесення інфекцій.

Антисептики

За часи пандемії ми почали ледь не постійно користуватися антисептиками. Однак якщо у вас є можливість помити руки з милом, то варто обрати саме цей варіант дезінфекції. Спирт сушить шкіру, тому інтенсивне використання антисептика може призвести до появи подразнення, а згодом до екземи чи дерматиту.

Під час вибору антисептика звертайте увагу на склад. Для знищення мікробів у ньому має бути не менше 70% спирту. А для мінімального зволоження – гліцерин. Наступним кроком після оброблення рук має бути нанесення крему.

Фото: Icons8 (1, 2)

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.