Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ДоглядОновлення і стимулювання: Навіщо нам кислоти та як їх застосовувати в домашньому догляді

Що таке AHA-, BHA- та PHA-кислоти

Оновлення і стимулювання: Навіщо нам кислоти та як їх застосовувати в домашньому догляді — Догляд на Wonderzine

Кислоти міцно ввійшли до нашої б’юті-рутини, уявити свій догляд без них уже складно. Проте ми часто інтуїтивно купуємо собі засоби з кислотами, не замислюючись про те, чи правильно їх підбираємо, а це не завжди безпечно: кислоти слід підбирати за потребами та типом шкіри й самостійно це зробити не завжди вдається.

Ми поговорили з косметологинею Каріною Балаєвою про те, які існують кислоти, з якими проблемами вони допомагають упоратися та як їх застосовувати в домашніх умовах.

Текст: Анна Хаєцька

Каріна Балаєва

косметологиня My clinic


Основною функцією кислот є відлущування та стимулювання до оновлення клітин шкіри. Крім цих функцій, кислоти борються з висипаннями, пігментацією, сухістю та зморшками. З віком процес оновлення шкіри в нас сповільнюється. Наприклад, із 20 до 30 років на регенерацію йде приблизно 28 днів, але з кожним роком терміни збільшуються: клітини шкіри оновлюються все рідше, в результаті – тьмяна та нерівна текстура шкіри. То ж кислоти тут будуть у пригоді, щоб упоратися з цими проблемами.

Є три основні групи кислот: альфа-гідроксикислоти – AHA; бета-гідроксикислоти – BHA; полі-гідроксикислоти – PHA.

AHA-кислоти

Сюди належать гліколева, мигдальна та молочна кислота – це три основні кислоти, які ми використовуємо в косметології. Ця група кислот найефективніша для боротьби зі зморшками, пігментацією, за втрати пружності, сяйва, еластичності шкіри, а також зі слідами постакне

Хоч ці кислоти належать до однієї групи, проте функціональність у них різна. Їх можна поєднувати між собою або використовувати окремо. Найчастіше ми поєднуємо їх у кислотних тоніках чи в пілінгах. Окремо можуть використовуватися або гліколева, або молочна.

Гліколева кислота має найменшу молекулу, яка проникає дуже глибоко в шкіру. Її використовують як ageless-засіб, коли йдеться про вікові зміни й потрібна швидка та глибока стимуляція. Вона сприяє швидкому оновленню клітин і тим самим покращує текстуру, мінімізує зморшки та надає обличчю сяяння.

З усіх кислот, які є, саме ця кислота проникає найшвидше й найглибше та з нею слід поводитися дуже обережно – якщо бренд погано її «запакував» у сироватку чи тонік, то ця кислота може викликати почервоніння та подразнення шкіри. Є ще один нюанс: внаслідок того, що вона дає швидку стимуляцію, є люди, в яких трапляється її непереносність.Тому перед тим, як купувати омріяну баночку, краще проконсультуватися в косметолога.

Мигдальна кислота. Вона працює зі шкірою, яка схильна до висипань і лущення. Основне її завдання – відлущення клітин. Такий собі хімічний скраб. Проникає вона не так глибоко, як гліколева, і працює із середнім і верхнім шаром шкіри.

Молочна кислота – найм’якіша з усіх альфа-кислот, працює на поверхні шкіри. Вона може використовуватися як монодогляд або доповнювати будь-яку іншу кислоту. Притягує вологу до шкіри, запускаючи внутрішню систему зволоження. Також кислота добре себе зарекомендувала в боротьбі з пігментацією та постакне.

Sleep Glycolic Medik8

Нічна сироватка з АНА для пілінгу в домашніх умовах, яка містить 10% гліколевої кислоти

Ціна – 1418

DCL G10 Radiance Peel 50 pads

Домашній пілінг із 10% гліколевою кислотою у форматі дисків

Ціна – 1566

Pixi Skintreats Glow Tonic

Тонер з 5% гліколевою кислотою

Ціна – 427 гривень

BHA-кислоти

Коли йдеться про бета-гідроксикислоти, все набагато простіше. Тут усього одна кислота – саліцилова. Вона може поєднуватися з альфа-гідроксикислотами (гліколевою, молочною, мигдальною) або використовуватися як монокислота. Саліцилова кислота працює тільки з висипаннями й із запальними процесами. Тобто з акне. З постакне краще працюють AHA-кислоти.

Саліцилова кислота має змогу проникати тільки в пори, вона розчиняє їхній уміст (шкірне сало, бруд), знімає запалення та попереджує появу нових. Тобто коли є проблематика, можемо призначати диски, просочені 2% саліциловою кислотою, щоб точково обробляти запальні зони, знімати ці осередки та попереджувати нові.

Needly Daily Toner Pad

Диски, просочені саліциловою, фруктовими кислотами та натуральним екстрактом чайного дерева.

Ціна – 690 гривень

The Ordinary salicylic acid 2% masque

Маска із саліциловою кислотою та вуглем рослинного походження й амазонською глиною.

Ціна – 420 гривень

Benton Aloe BHA Skin Toner

Тонер, який містить саліцилову кислоту та 80% екстракту листя барбадоського алое.

Ціна – 520 гривень

PHA-кислоти

До полі-гідроксикислот також належить одна кислота, яка називається глюконолактон. І зараз ця кислота стала дуже популярною, хоча насправді вона існує вже понад 50 років. Проте лише зараз про неї стали говорити. Глюконолактон або доповнює альфа-гідроксикислоти у складі певного засобу, або його використовують як монокислоту. У випадку монокислоти, він гарно зарекомендував себе для чутливої шкіри з куперозом і розширеними капілярами. Тобто для шкіри, якій теоретично взагалі не показані ніякі кислоти, проте потрібне м’яке відлущення та тонізація. Як ми можемо це зробити? За допомоги PHA-кислоти. Глюконолактон працює за принципом гліколевої кислоти, але має дуже велику молекулу, яка глибоко не проникає, а працює на поверхні, ще м’якше, ніж молочна кислота. І завдяки цьому він м’яко відлущує клітини, робить рівномірний тон і текстуру, але при цьому ще має вологоутримувальну й укріплювальну дію: укріплює стінки капілярів. Тому хороший інгредієнт у складі пілінгу або тоніка, а також монокислота для шкіри, якій не показані інші групи кислот, або ж коли ви користуєтеся ретинолом, щоби підсилювати його дію та при цьому не нашкодити шкірі.

Glossier Solution Exfoliating Skin Perfector

Тонер, що містить PHA-, AHA-, BHA-кислоти

Ціна – $40

Press & Glow Medik8

Щоденний відлущувальний тонер із РНА й активатором ферментів

Ціна – від 882 гривень

NeoStrata Restore

Крем для обличчя за 12% з РНА-кислотою

Ціна – 1340 гривень

Ресурс шкіри та до чого тут кислоти?

Природно в нас закладено певний ресурс шкіри, і з віком ми починаємо його стимулювати кислотами. Залежно від того, як часто ми стимулюємо шкіру – ми його витрачаємо. Якщо постійно робити пілінги та робити їх бездумно (бо нам так захотілося), ми просто витрачатимемо цей ресурс і лише прискоримо її старіння. Тому засоби, в складі яких є кислоти, варто підбирати з косметологом, а салонні процедури з великою концентрацією кислот слід робити за показань – це вікові зміни, постакне або ж пігментація.

Якщо говорити про умовний віковий розподіл, то для зрілої шкіри частіше використовують гліколеву кислоту в комбінації з іншими. А для молодої – мигдальну та саліцилову кислоти. Для молодої шкіри взагалі не рекомендують використовувати гліколеву кислоту.

Кислоти чи ретинол

Ретинол має глибшу дію, ніж кислоти, він має здатність працювати, стимулюючи саме дерму, потовщуючи її, а кислоти такої здатності не мають, вони працюють більше на поверхні. Отже, в ретинолу дві основні функції дії: омолодження, тобто стимуляція на потовщення шкіри, мінімізація зморщок, тонізація та робота із сальними залозами, якщо це лікування акне. Це основні фундаменти, на яких базується робота ретинолу.

Проте кислоти мають ширший спектр дії, ніж ретинол. Кислоти містять перелічені функції ретинолу, але тут ще можна додати роботу з пігментацією, звуженням пор, регуляцію секреції себуму. Якщо у вас молода шкіра й ви маєте висипання, краще починати з кислот, а не з ретинолу, щоб зрозуміти, наскільки шкіра здатна до самооновлення та який у неї фізіологічний запас.

Чи є поділ на літні та зимові кислоти

Як такого поділу на сезонні кислоти зараз немає. Є поділ на концентрацію цих кислот. Раніше в салонах практикували сезонні пілінги курсами, проте цей метод уже віджив себе – більшу користь має пілінг, який роблять за потреби, а не тому, що прийшла зима чи осінь.

До того ж зараз є засоби з кислотами та пілінги, які можна застосовувати й улітку. Тому якщо ви живете в місті з помірним кліматом, можете використовувати кислоти й улітку, з обов’язковим захистом SPF. При цьому потрібно зважати на концентрацію – або використовувати засіб із меншим відсотком кислот, або користуватися ним рідше.

Якщо ж їдете на море в теплі країни, кислоти із собою брати не потрібно. За умов перебування на сонці шкіра стає більш вразливою до того, щоб згоріти, а кислотами ми будемо лише потоншувати її захисний бар’єр. Це перший момент. Другий – сонце саме стимулює шкіру до оновлення, щоб вона продукувала нові клітини. І кислоти роблять те саме. Коли ми подвійно симулюємо шкіру людям, у яких є, наприклад, схильність до її захворювань, можемо клітини тригернути та призвести до прогресування хвороби.

Як правильно застосовувати кислоти вдома

Якщо ви вирішили провести процедуру пілінгу вдома, слід дотримуватися певних правил: перед тим, як нанести засіб із кислотами, потрібно вмити обличчя та тонізувати його.

Використовуйте нейтральний тонер, у складі якого немає кислот чи ретинолу. Потім нанесіть пілінг на вказаний в інструкції час витримки, проте якщо ви відчуваєте сильний дискомфорт, краще не терпіти, а змити відразу.

Після використання пілінгу, нанесіть сироватку та крем. Сироватка може бути з антиоксидантами, а крем – з компонентами, які входять до складу ліпідного бар’єра шкіри, наприклад керамідами. Це дасть можливість відновити шкіру після процедури, додатково посилити її імунітет і стійкість до причин старіння та порушення мікрофлори.

Якщо ваша мета – прибрати тьмяність обличчя та покращити колір шкіри, то достатньо використовувати засоби з кислотами, які призначені для щоденного догляду – тонік або диски, просочені AHA- або PHA-кислотами, які поступово та делікатно будуть відлущувати шкіру та надавати їй сяяння.

І пам’ятайте про важливе правило: якщо ви застосовуєте кислоти – обов’язково потрібно додатково використовувати засіб із SPF-фільтром, навіть у зимові дні.

Фото: Rawpixel (1, 2)

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.