Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ПромоЗайва вага та волосся на обличчі? Спростовуємо міфи про комбіновані оральні контрацептиви

Та розповідаємо про неконтрацептивні переваги КОК

Зайва вага та волосся на обличчі? Спростовуємо міфи про комбіновані оральні контрацептиви — Промо на Wonderzine

Перші контрацептивні таблетки з’явилися 60 років тому. Тоді комбіновані оральні контрацептиви (КОК) дозволили свідомо ухвалювати рішення щодо оптимального часу народження дітей. Це суттєво змінило роль жінки в суспільстві, насамперед у розвинених країнах. З того часу контрацептивні таблетки постійно вдосконалювали завдяки інноваційним технологіям.

Сучасні таблетки містять більш досконалі жіночі гормони в дуже низьких дозах та інакше впливають на організм, забезпечуючи додаткові неконтрацептивні переваги. За даними ВОЗ, за умови використання КОК згідно інструкції, вони захищають від незапланованої вагітності більш ніж у 99% випадків. Наразі оральні контрацептиви є одним із найбільш використовуваних методів гормональної контрацепції у світі.

Проте деякі міфи навколо КОК існують десятиліттями. Вони базуються на досвіді застосування контрацептивних таблеток найпершого покоління та викликають побоювання в жінок. Серед них – збільшення маси тіла, ріст волосся на тілі й обличчі та навіть неможливість завагітніти після припинення прийому КОК.

Wonderzine Україна разом із «Байєр» спростовують три найбільш поширені міфи про КОК.

Міф 1. Я погладшаю

Міф щодо збільшення ваги при прийомі КОК пов’язаний із застосуванням перших недосконалих високодозованих оральних контрацептивів. Коливання маси тіла у вигляді її збільшення або зменшення залежить від багатьох факторів, у тому числі від зміни характеру харчування, фізичного навантаження, захворювань, психологічних факторів, стилю життя, гормонального балансу та іншого. 

За результатами переважної більшості досліджень, КОК не має суттєвого впливу на збільшення маси тіла. При прийомі сучасних низькодозованих оральних контрацептивів допустимим є коливання ваги на 0,5-2 кілограми. Жіночий гормон естроген, що є у складі таблеток, сприяє незначній затримці рідини в організмі. Тож маса тіла в деяких жінок може тимчасово збільшуватись через затримку рідини, проте не через збільшення жирового шару. Однак деякі сучасні контрацептиви містять компонент, що сприяє виведенню надлишкової рідини та деякому зменшенню ваги.

При підборі сучасного КОК лікар-гінеколог бере до уваги побажання та індивідуальні особливості жінки. У разі коливань маси тіла протягом перших місяців прийому оральних контрацептивів, повідомте про це лікаря, щоб вчасно визначити ймовірні причини.


Сучасні дослідження не підтвердили причинно-наслідковий зв’язок між прийомом КОК і збільшенням маси тіла. 

Міф 2. На обличчі та тілі почне рости волосся

Цей міф, так само як і попередній, виник ще на етапі появи перших оральних контрацептивів. Вони містили високі дози недосконалих гормонів, що викликало в деяких жінок ріст волосся на обличчі й тілі. І хоча гормони, що входять до складу сучасних КОК, суттєво вдосконалили, цей міф усе ще лякає деяких жінок.

Так, стан шкіри безпосередньо залежить від стану гормонального фону або чутливості до чоловічих гормонів, які в невеликій кількості виробляє жіночий організм. Поява акне, сальність шкіри, випадання чи, навпаки, посилений ріст волосся – можуть сигналізувати про наявність проблем. Сучасні оральні контрацептиви не лише захищають від незапланованої вагітності, а й допомагають покращити стан шкіри та волосся. Лікар-гінеколог допоможе підібрати КОК у кожному індивідуальному випадку.


За умови використання КОК згідно інструкції, вони захищають від незапланованої вагітності в понад 99% випадків. 

Міф 3. Я не зможу завагітніти після припинення використання КОК

Планувати свою майбутню вагітність – нормально. Тому важливою характеристикою контрацептиву є відсутність негативного впливу на здатність до зачаття після припинення його використання. Згідно з результатами дослідження, проведеного в різних країнах Європи, 21% жінок вагітніють через 1 місяць після припинення прийому КОК, 47% – через 3 місяці, а 79% – протягом року. Тобто ці показники зіставні з настанням вагітності в більшості жінок, які не використовували гормональні контрацептиви.

Варто взяти до уваги, що після припинення прийому КОК часто настає «ефект відміни»: яєчники починають працювати в посиленому режимі, що підвищує ймовірність вагітності в перші місяці після відмови від КОК. Тому якщо ви вирішили просто зробити перерву й не вживати таблетки, проте вагітніти не плануєте, – не забувайте про застосування інших методів контрацепції.

Окрім надійного захисту від незапланованої вагітності, КОК мають ряд доведених неконтрацептивних переваг. Вони зменшують рясну менструальну крововтрату та біль під час місячних, нормалізують психоемоційний стан перед менструацією.

КОК мають протипоказання та побічні ефекти. Кожен організм може реагувати на них по-різному. Тому перед початком застосування
КОК проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

Матеріал підготовлено за підтримки


Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.