Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Запитання експертуЯк правильно ставити цілі й чи можуть мрії стати реальністю

«Оцінюйте себе так, як би ви оцінювали того, кого дуже любите»

Як правильно ставити цілі й чи можуть мрії стати реальністю — Запитання експерту на Wonderzine

Для багатьох із нас грудень – місяць підбиття підсумків, аналізу зробленого та відкладеного, а на початку січня, ми намагаємося спланувати наступний рік і зрозуміти, у якому напрямі варто рухатися далі.

Кар’єрна консультантка Уляна Ходорівська радить робити це тоді, коли ви відпочили й не відчуваєте виснаження. Це може бути після свят чи в будь-який день, що ви оберете. Однак як правильно ставити цілі: визначити певну кількість задач, дотримуватися чіткого плану дій і писати якомога конкретніше?

Запитуємо про це експертку та заразом цікавимося, чи можуть мрії, які ми пишемо на папірцях у новорічну ніч, стати реальністю.

текст: Катерина Янченко

Уляна Ходорівська

кар’єрна консультантка


Чи може мрія стати реальністю?

Більшість наших мрій базуються на актуальній потребі (ми дуже цього хочемо) й підкріплюються досвідом (ми це вже робили). Припустимо, ви мрієте працювати два дні на тиждень, тому що колись мали схожий графік і вам було дуже комфортно. Однак зараз ви зайняті роботою весь тиждень і надто втомлюєтеся, тому думаєте, як вирішити це питання. Таку мрію можна перетворити на ціль й спробувати її досягти.

Водночас у нас є фантазії, які не ґрунтуються на реальних можливостях і досвіді. Наприклад, ви хочете бути королевою Англії, але не маєте бекграунду для того, щоб це сталося. І не пробували себе в цій справі. Цим фантазія і відрізняється від мрії, оскільки остання все-таки частіше спирається на наші можливості й відчуття. Уявімо, що в дитинстві ви робили прикраси й це хобі приносило вам задоволення та спокій. Ви настільки добре пам’ятаєте ці відчуття, що мрієте змінити свою професію й стати ювеліром. Така мрія більш ніж реальна, тому що ви робили це раніше (навіть мінімально) й маєте змогу опанувати справу.

Як перевірити мрію?

Мрія має потужну натхненну складову, що спонукає до дії. Коли ви думаєте про щось бажане, виникає сильне емоційне переживання. Перевірити це можна, запитавши себе 4 рази «і що?» Якщо ви мрієте про мільйон доларів, що буде, коли ви їх отримаєте? «Я не буду турбуватися про заробіток». Окей, і що буде? «Я зможу подорожувати й купувати собі все». І що далі? «І все…» Якщо на вже третьому питанні не з’являється жодної відповіді й емоції, то достатньої мотивації робити щось для досягнення мрії теж не буде. Це радше просто фантазія.

Від справжньої мрії людина загоряється й починає захоплено про неї розповідати чи думати. Вона приблизно уявляє, які відчуття виникнуть, якщо все задумане втілиться, що зміниться і як це вплине на якість життя. Якщо відповідь на питання «і що?» в дусі: «Тоді люди від мене відчепляться» – то це радше не ваша мрія, а фантазія. Вам хочеться за допомогою неї задовольнити когось або знайти легке рішення ситуації. Таке буває, коли ви втомилися або вигоріли, тому починаєте вигадувати щось, що може викликати полегшення.

Як перейти до реалізації мрії?

Не формуйте хибних очікувань

Зазвичай люди думають, що, як тільки мрія здійсниться, настане тотальне щастя. Але так не буває. Мабуть, ви стикалися з тим, що, отримавши бажане, відчували змішані емоції. Начебто все вийшло й ви щасливі, однак ситуація простішою не стала.

Наприклад, ви дуже мріяли працювати на себе. У вас не було подібного досвіду раніше, але ви мали загальне уявлення про те, як вести власну справу. Коли вам удалося реалізувати задумане, виявилося, що тепер потрібно змінювати свої підходи до роботи, вчитися на помилках і постійно розвиватися. У підсумку мрія здійснилася, а перед вами з’явилося ще більше нових викликів.

Ось через цю різницю між очікуванням і реальністю ми часто робимо висновки, що неправильно мріяли й хотіли. Та насправді на це впливає інше: ми незавжди передбачаємо, що буде після досягнення бажаного. Тому не сприймайте мрію як утопію. Оцініть усі ризики й наслідки, так ви не розчаруєтеся в результаті.

Корегуйте мрію в процесі

Реалізація мрії – це процес, за якого ви аналізуєте прогрес та адаптуєте план дій під реальність. Перш ніж починати, ви маєте усвідомити, що на вашу ціль можуть впливати зовнішні обставини. Або ж, навпаки, відбудуться внутрішні зміни – і ви визначите інші пріоритети. Нічого поганого в тому, щоб діяти за відчуттями, немає.

Зрозумійте, що все залежить від вас

Тільки ви знаєте, на що здатні та що хочете мати. Великої шкоди завдають люди, які говорять, що ваші мрії не можливі й не треба про них навіть думати. Вони не знають, як вам буде краще. Абстрагуйтеся від оціночних суджень інших і запитайте себе: «Я правда цього хочу?» Якщо відповідь «так», то у вас є всі шанси для того, щоб мрія стала ціллю, а потім – реальністю. Тут уже все залежатиме від вашої наполегливості, готовності працювати, умінні звертатися по допомогу й рухатися далі попри труднощі.

Як визначитися, чи варто йти за мрією?

Щоб зрозуміти, чи варта мрія ваших зусиль і часу, влаштуйте собі її тестову версію. Наприклад, якщо ви хочете професійно співати, то можете спершу піти до приватного викладача й попрацювати з голосом. Так ви зрозумієте, чи маєте перспективи й чи хочете займатися цим далі.

Звісно, можна думати, що ви вже не в тому віці, щоб починати, або згадати, як у дитинстві хтось говорив, що співи не ваше. А можна сказати собі: «Окей, я хоча б спробую» – і так здійснити мрію. Ніхто не гарантує, що ви станете професійним співаком, але раптом ви знайдете хобі, яке приносить вам задоволення?

Я знаю одну жінку, яка 20 років працювала майстринею манікюру, а потім змінила професію. У юності вона співала в хорі й в один момент захотіла повернутися до цього. Так пішла заново вчити сольфеджіо й вокал, зараз співає в Малій опері. Почитайте історії про тих, у кого вийшло втілити свою мрію. Особливо зверніть увагу, завдяки чому вийшло. Хай це будуть розповіді не про «успішний успіх», а реальний опис того, через що проходила людина. З перемогами й поразками, з вигорянням і відмовами. Ці історії мають наштовхнути вас на роздуми, а не морально розбити.

Що треба знати про постановку цілей?

Почніть із бачення

Ціль – це жорстка річ. Ми прямо пов‘язуємо її з результатом, але не акцентуємося на шляху. У голові виникає паралель: я не досягнув цілі, отже, я лузер.

Краще почніть планувати з формування бачення, окресливши спершу абстрактну мету. Нехай це звучатиме якось так: «У 2022 році я почну працювати в престижній компанії». А далі сфокусуйтеся на тому, як хотіли б почуватися на новій посаді й роботі, які можливості отримати тощо. Звідси переходьте до конкретизації й поетапного планування дій. Визначте, що вам допоможе досягти цілі та які зміни мають для цього відбутися. Наприклад, треба пройти додаткове навчання, поговорити з начальником про підвищення або відгукнутися на певні вакансії. Так маленькими кроками ви зможете стати ближчим до виконання цілі. Якщо б ви одразу поставили конкретну задачу «Працювати в Microsoft» і не досягли її за рік, то, найімовірніше, розчарувалися б у собі. Навіть якщо за цей час просунулися на 60% до роботи в тій компанії.

Через пандемію складно робити прогнози на майбутнє. У 2020-му ніхто не міг передбачити, що карантин триватиме так довго й нам доведеться адаптуватися під нову реальність. Отож, на відміну від бачення, покладатися на конкретну ціль ризиковано. Тим паче, що рано чи пізно баченння переростає в ціль, просто це відбувається з меншими втратами.

Плануйте тоді, коли є сили

За моїми спостереженнями, останні два роки були настільки важкими, що більшість із нас у грудні відчувають виснаження. Планувати рік у такому стані не варто. Це те ж саме, що пробігти марафон і на фініші почути, що тепер час думати про наступний забіг. Коли ви втомлені, як ви можете захотіти для себе чогось класного? Дозвольте собі взяти перерву й відновитися.

Нормально не мати уявлення, куди ви будете рости в наступному році. У такому разі відтермінуйте визначення цілей або створіть бачення. Можливо, ви знаєте, як хотіли б почуватися наступного року, що було б цікаво дізнатися, у яких сферах прокачатися. Це корисно записати, адже пізніше з бачення можна робити план. Не бійтеся абстрактних цілей, ви не зобов’язані в грудні 2021 року знати, де будете в липні 2022-го.

Якщо ж ви помітили, що тривалий відпочинок вам не допомагає й бажання будь-що робити не з’являється, зверніться до психотерапевта або коуча. Важливо зрозуміти, що не так з вашим ресурсом і як упоратися з виснаженням.

Незавжди варто ставити кількісну ціль

По-перше, за такої умови ми починаємо концентруватися тільки на цифрі. Натомість нехтуємо власним самопочуттям і намагаємося зробити все, щоб досягти цих показників. Так, нам вдасться заробити певну суму, але якою ціною? Станеться це завдяки розумному підходу до планування чи в мінус здоров’ю й відпочинку? Звісно, тільки ви вирішуєте, як досягати цілей, однак раджу зважати на наслідки своїх дій.

По-друге, іноді за цифрою стоїть тільки цифра. Часто немає розуміння того, що це змінить і як ви будете почуватися, коли вдасться реалізувати цю ціль. Простежте за тим, щоб не було відчуття «а мені цього й не треба було».

Загалом кількісну ціль варто ставити у справах, які ви добре знаєте. Але для всього невідомого сформуйте спочатку бачення. Наприклад, у вас є бізнес і ви хочете збільшити його прибутковість удвічі. Ви приблизно уявляєте, як це зробити, оскільки розумієте стан справ. Однак, якщо ви тільки починаєте власну справу й не знаєте, як вона буде розвиватися, то важко спрогнозувати її фінансову успішність. Ви можете назвати певне число, а коли не досягнете його, то розчаруєтеся, що рік був не зовсім продуктивним.

Не бійтеся відтерміновувати цілі

Припустимо, у новому місті ви планували обійти 4 музеї за 2 дні. А потім виявилося, що один із них був закритий, а в іншому ви провели майже весь день. Звичайно ваш план треба подовжити ще на кілька днів, якщо у вас є така можливість. Тому, починаючи щось нове, не прив’язуйтеся до конкретної дати. Це завжди створює напругу «я не встигаю». Що відбудеться, якщо ви не встигнете? Цілі так само залишаться з вами, тому переносьте дедлайни спокійно.

Стежте за ефективністю

Нотуйте, що ви вже встигли зробити для досягнення цілі. І дивіться, наближаєтеся ви чи ні, а не думайте, ви вже там чи ще ні. Ми незавжди рухаємося в однаковому темпі. У нас є діти, партнери, старші родичі, які потребують нашої допомоги й уваги. А ще можна захворіти, непередбачувано відправитися у відрядження тощо. Причин, які можуть завадити дотриманню таймінгу, багато. Тому, перевіряючи прогрес, простежте, чи є динаміка розвитку. І заздалегідь вибачте собі, якщо вона буде не така швидка. Ставтеся до себе як до живої людини, а не як до машини, що може виконувати все механічно.

Періодично переглядайте цілі

Під час планування могла бути якась ціль, яка вам дуже подобалася. Ви навіть розклали її на конкретні дії, але, заглянувши в список знову, зрозуміли, що нічого не зробили. Наприклад, за рік ви хотіли осилити 60 книг і визначили, що треба читати 5 щомісяця. А потім пройшло три місяці, і ви не розгорнули жодної. Так могло статися тому, що мозок не виділяв енергії на цю задачу, бо вона витрачалася на інші справи. Або ж ця ціль не мала реального значення для вас.

Якщо ви зробили план і бачите, що не просуваєтеся по ньому, значить:

  • Те, що ви написали, вас не драйвить. Була якась фантазія, на яку в реальності не готові витрачати час і сили. Це не лінь і брак дисципліни. Нормально не хотіти чогось, не змушуйте себе до якоїсь роботи. Адже в процесі досягнення цілі має бути цікаво, а не навпаки. Спитайте «а я правда цього хочу?” Якщо відповідь «так», то треба розбиратися, чому не вдається дотримуватися плану: може, вам страшно почати, бракує інформації, треба допомога тощо.
  • Задача надто абстрактна, як-от: попрацювати з самооцінкою. Тут можна сформулювати конкретніше: «Піти до психотерапевта, щоб попрацювати над самооцінкою. Прочитати книжки про самооцінку».
  • Заважають обставини. У вас може статися щось непередбачуване: весілля, розлучення, переїзд, зміна роботи. Тому оцінюйте свій прогрес так, як би ви оцінювали прогрес того, кого ви дуже любите. Тоді є шанси, що ви дійсно будете рухатися в напрямі цілі.

До того ж не обов’язково планувати одразу весь рік. Ви можете обрати 2–3 цілі на певний період (наприклад, 3 місяці) та працювати на них. А потім проаналізувати, наскільки ви просунулися. Що виконано повністю, що на половину, а що взагалі не починали робити. Чому не вдалося щось зробити? Можливо, у вас змінилися пріоритети й стало не цікаво, можливо, для реалізації треба більше часу. У таких випадках важливо переглядати бачення.

Загалом ви можете не обмежувати себе в кількості цілей. Просто не забувайте орієнтуватися на свої сили. Ви можете швидко виконати одну ціль, а іншу довше, аніж планували.

Попросіть поради

Зверніться до людини, що є експертом у сфері, у якій ви плануєте розвинутися. Наприклад, ви хочете піти на фриланс, але ніколи не працювали в такому форматі. Поговоріть зі знайомими фрилансерами, які можуть дати відповіді на ваші питання. Це допоможе скласти план дій та уникнути певних помилок.

Ілюстрації: Icons8 (1, 2, 3)

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.