Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Розмова про грошіЯк експертка в управлінні фінансами Альона Мисько заощаджує гроші

«Зараз я відкладаю близько 60% доходу»

Як експертка в управлінні фінансами Альона Мисько заощаджує гроші — Розмова про гроші на Wonderzine

У РУБРИЦІ «ІНВЕСТИЦІЇ» розпитуємо героїнь про те, як вони заощаджують гроші. Героїня нового матеріалу – Альона Мисько, експертка в управлінні фінансами, засновниця та СЕО fuelfinance. Розповідає, чому можна заощаджувати більше, якщо ти задоволений життям і не намагаєшся «заглушити» внутрішні проблеми покупками.

Альона Мисько

засновниця і CEO fuelfinance

Не відкладати гроші взагалі або лише так, щоб вистачило на місяць – одна з найпоширеніших помилок у фінансовому плануванні

Уперше я стала заробляти у 9–10 класі – тоді й почало формуватися моє ставлення до грошей. Батьки подарували мені електронну книгу – а тоді це було великою рідкістю – а я її зламала за місяць. Мені було соромно сказати про це батькам, я вирішила, що треба відремонтувати самостійно. У ремонті мені сказали, що це коштує 100 доларів. Для мене це були великі гроші, тож я почала запитувати у друзів, де їх можна заробити.

Одна подруга порадила мені попрацювати представницею бренду в магазинах косметики, типу Watsons чи «Космо». Я працювала на бренд фарби для волосся, хоча ніколи в житті не фарбувала його. Батькам не казала про підробіток, але це було недалеко від дому, я ходила туди працювати ввечері. За місяць-півтора заробила на ремонт електронної книжки.

В університеті була стипендія – теж власні кошти. Тоді я не працювала, але ходила на стажування в цікаві мені компанії. Тоді фінансова грамотність уже була, проте поняттями бюджету я ще не мислила.

На магістратурі почала працювати й у мене вже був щомісячний дохід. Тоді були перші спроби спланувати, як би я хотіла розпорядитися грошима найближчими місяцями. Я почала рахувати, скільки грошей витрачаю на проїзд, покупки, подорожі, розваги. У результаті – зробила свою першу табличку з витратами. Це не був жорсткий контроль, я не вела щоденний облік своїх витрат. Просто намагалася робити приблизний план: який у мене дохід буде за місяць, як я його витрачатиму, чи залишиться в мене вільний ресурс коштів, які можна відкласти.

Узагалі, фіксування своїх витрат щодня – це не моя історія, я за структурний аналіз за категоріями раз на місяць. Схиляюся до думки, що взагалі треба намагатися більше заробляти, аби мати можливість витрачати кошти, як ти хочеш. Але тут і головна проблема: як більше заробляєш, то твої витрати зростають. Починаєш ходити в трохи кращий ресторан, купувати одяг у дорожчих магазинах. Не варто про це забувати, коли робиш фінансовий план.

Заразу мене така система, що я більше відкладаю, ніж витрачаю – це близько 60%

Зараз у мене така система, що я більше відкладаю, ніж витрачаю – це близько 60%. Відкриттям мого останнього року стало те, що можна витрачати дуже мало, якщо тобі приносить кайф те, що ти робиш кожен день. По-перше, через роботу на інше просто немає часу. [сміється]. По-друге, тоді в тебе якісь додаткові витрати просто не в пріоритеті. Якщо ти задоволений тим, що відбувається з тобою щодня, ти не намагаєшся «заглушити» внутрішні проблеми покупками чи ще чимось. В останній рік моя структура витрат змінилася саме через це. Раніше я відкладала до 20% щомісячного доходу. Гроші інвестувала в навчання, персональний розвиток, пошук себе.

Зараз у мене є депозити, я відкладаю кошти в кількох валютах, бо це мінімізує ризики. Інвестую у свій бізнес (fuelfinance – ред.). Я не задумувалася поки над іншими інвестиціями, оскільки мій бізнес зараз на етапі росту. Хочеться сфокусувати саме на цьому.

Нещодавно на відкладені кошти придбала авто. Я зробила це на карантині, коли ціни трошки просіли. Це один із плюсів, чому добре мати хорошу подушку резерву – вона дає тобі спокій. Мати відкладені кошти хоча б на 3–4 місяці існування без прибутку – це головне правило персональних фінансів. Тобі може набриднути твоя робота й ти захочеш усе змінити – тому має бути подушка, щоб ти впевнено міг це зробити.

Не відкладати гроші взагалі або лише так, щоб вистачило на місяць – одна з найпоширеніших помилок у фінансовому плануванні. Проте у цьому варто виходити з власних амбіцій, планів і відчуття спокою. Для мене – це відкладені кошти на 4 місяці, для когось – на 2 або на 6.

Відкриттям мого останнього року стало те, що можна витрачати дуже мало, якщо тобі приносить кайф те, що ти робиш кожен день

У мене фіксований і змінний доходи, я планую на кілька місяців уперед, скільки буду отримувати / відкладати. Користуюся додатком Zen Money, до якого можна прив’язати свою картку. Туди конвертуються витрати за категоріями, а ще – можна вказати свій бюджет на день і він показуватиме, де ти вийшов за свій плановий бюджет. Також Microsoft зараз запустив шаблон для фінансового планування.

У мене є якісь фінансові цілі, на які відкладаю: на відпочинок, наприклад. З глобального – придбати будинок батькам. Також у мене в контексті бізнесу є кілька ідей, які я б хотіла реалізувати. Через те, що з інвесторами я ніколи не працювала, завжди розраховую на себе: заощаджені гроші для мене ще й можливість профінансувати свої ідеї.

Найбільшим інсайтом у персональних фінансах може бути аналіз структури своїх витрат за місяць або кілька місяців. Після цього інакше дивишся на свої витрати, можеш помітити, на які сфери йде найбільше коштів, почати краще планувати. Люди інколи беруть фінансові зобов’язання – іпотеки чи кредити – не маючи розуміння, чи будуть у них кошти, щоб виплатити їх. Це може заганяти у глухий кут. Якщо ти не готовий витрачати більшу частину коштів на погашення кредиту, то змушений будеш обмежити себе в усьому. В якийсь момент людина зірветься, а потім загонить себе в ще більші кредити.

Текст:

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Фото:

надані Альоною Мисько

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.