Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Розмова про грошіЯкий буває бюджет в парі й чому важливо говорити про гроші

Який буває бюджет в парі й чому важливо говорити про гроші — Розмова про гроші на Wonderzine

Спільний, роздільний чи змішаний?

Будь-які серйозні стосунки доходять до моменту, коли доводиться говорити про гроші. Партнери мають домовитися, об’єднувати доходи чи мати окремий бюджет, ділити всі рахунки навпіл чи мати змішану систему. Важливо дійти згоди, оскільки фінанси прямо впливають на задоволення стосунками та відчуття щастя.

Ми запитали читачів Wonderzine Україна, який вид бюджету вони обрали разом зі своїми партнерами та партнерками. І поцікавилися, як пари випробовували різні підходи й училися розмовляти про гроші.

А ще запитали фінансову консультантку Галину Тритяк, як можна оптимізувати сімейний бюджет і чому варто задуматися про облік витрат та шлюбний контракт.

Юлія Герасимчук

редакторка, має роздільний бюджет із партнером


Від початку стосунків ми мали окремі бюджети, бо це зручно для обох. Для мене це найоптимальніший варіант, тому що я транжира й мені зовсім не хочеться, щоб на мої забаганки працювала інша людина.

Ми маємо поділ витрат. Партнер платить за квартиру (оренда та комунальні послуги), на мені – купівля їжі та всього, що необхідно для побуту. Усе інше здебільшого за бажанням. Якщо треба купити щось додому, що може знадобитися нам обом, то ділимо суму навпіл або оплачує той, у кого в цей момент на карті є гроші. Якщо потрібна якась сума, якої не вистачає, то кожен із нас може звернутися по допомогу до іншого. І, коли є можливість, то фінансова проблема буде вирішена.

А ще я завжди купую квитки в кіно. Просто така добра традиція склалася. [усміхається] На відпустку відкладаю гроші на двох, але ми однаково платимо порівну: хтось – за їжу, хтось – за житло тощо. Але нема такого, що ми сидимо й рахуємо, хто, скільки й де платив. Це все інтуїтивно. Десь за пів року плануємо почати відкладати на власну квартиру.


Даміан Вітек

журналіст, має спільний бюджет із партнеркою


Ми зустрічаємося з дівчиною вже четвертий рік. На початку стосунків я сам оплачував зйомну квартиру й платив за все, оскільки партнерка закінчувала навчання. Уже пів року вона має роботу, тому ми вирішили, що наш бюджет буде спільний.

Вона отримує заробітну плату двічі на місяць, і її частина йде на комунальні платежі й квартиру. Я отримую зарплату щотижня, тому мої гроші покривають інші витрати. Так легше, аніж заощаджувати з моїх, а потім витрачати її. Ми розраховуємося за все разом: за одяг, дозвілля чи під час зустрічей із друзями. На подарунки зазвичай відкладаємо окремо зі своїх зарплат. У спільних поїздках ми беремо певну суму грошей, на яку рівноцінно маємо право. Якщо хтось із нас витратить більше за іншого, у цьому не буде проблеми.

У нас є фіксована сума, з якої кожен може брати на свої потреби. Великі витрати ми обговорюємо разом, а вже потім вирішуємо, як правильно в такому разі корегувати бюджет. У нас нема такого, що її зарплата – це її зарплата, а моя – спільна.

У нас нема такого, що її зарплата – це її зарплата, а моя – спільна


Еля Муравські


нейролінгвістка та бізнес-стратегиня, має змішаний бюджет
із партнером

За 12 років ми з чоловіком мали як спільний, так і роздільний бюджет. У кожного з них є свої недоліки, тож ми зупинилися на змішаному.

Спільний рахунок не давав можливості робити подарунки без того, щоб партнер не знав про ціну. Також відчувалася деяка провина, коли ти витрачав на себе більше. Хоча в такому бюджеті є й багато плюсів, адже загальна сума від двох людей більша й легше розуміти можливості сім’ї загалом. Ми практикували цей метод близько 5 років і зрозуміли, що він позбавляє нас почуття свободи, тому відмовилися від нього.

Наступні 5 років ми мали роздільний бюджет. Хто міг і хотів, той й оплачував рахунки. Від цього ми теж відійшли, бо не могли робити дорогі покупки. І коли ми купували другу квартиру, нам однаково треба було об’єднувати наші збереження.

Кожен із нас зберігає свою самостійність і приватність, а за необхідності ми можемо об’єднати наш достаток


Останні 2 роки наша сім’я практикує змішаний метод. У кожного є свої доходи, які на сьогодні однакові. Але є один спільний рахунок, на який щомісяця ми переводимо певний відсоток від свого заробітку. Усі спільні витрати оплачуємо з нього, як-от: комунальні, бензин та ТО, їжа, витрати на тварин, спільні розваги та поїздки.

З цього рахунку йдуть перекази й на спільний накопичувальний рахунок (інвестиції та пенсійний фонд). А свої власні гроші кожен із нас втрачає так, як йому заманеться. Це може бути догляд, одяг, розваги й хобі, навчання, подарунки чи окремі заощадження тощо.

Ми задоволені цим варіантом. Кожен із нас зберігає свою самостійність і приватність, а за необхідності ми можемо об’єднати наш достаток, щоб накопичити ще більше активів. Але мені здається, що такий вид бюджету підходить лише тій сім’ї, у якій обидва партнери є фінансово незалежні одне від одного.

Аня


режисерка, має роздільний бюджет із партнеркою

Ми в стосунках уже 7 років, і роздільний бюджет – це єдина фінансова система, якою ми користувалися. Фактично, ми платимо за все 50/50. Звісно, ніхто не підраховує витрати до копійок. Коли йдемо в магазин одна з нас платить, ділить суму навпіл, а інша відразу віддає гроші. Також у нас є функція «депозит». Наприклад, якщо в мене немає з собою коштів, я кажу, що буду винна й віддам наступного разу або ж розрахуюся за неї. Якщо це якісь дрібні покупки на 50 гривень, то ми не просимо повернути 25. Витрати на купівлю побутової техніки чи будь-що вартісне ми ділимо порівну.

Знайома вважала мене меркантильною, начебто я жалкую грошей на партнерку


Я живу у квартирі партнерки, а свою здаю. Гроші, які отримую за неї, вважаються спільними, тому що аналогічно ми могли жити в мене. Ми їх не ділимо, а просто складаємо в один конверт і збираємо на подорожі. А до наступного року плануємо купити машину, тому зі своєї зарплатні кожна відкладає певну суму.

Ніколи не думала, що роздільний бюджет може викликати якесь непорозуміння з іншими людьми. Одна пара казала мені, що це неправильно й так не повинно бути: «Ну, ви ж сім’я й живете разом, як можна все ділити?» Я пояснювала, що, можливо, з боку це виглядає так, наче ми рахуємо кожну копійку, але насправді ж ні. Нам зручніше так, оскільки система спільного бюджету не зовсім комфортна для нас. Якщо я захочу купити собі телефон і в мене будуть на це гроші, то просто піду й куплю. Я не буду нікого запитувати, чи можна це зробити.

Інша знайома вважала мене меркантильною, начебто я жалкую грошей на партнерку. Півтора року тому в нас було весілля, і моя подружка написала: «Вітаю й сподіваюся, що у вас буде спільний бюджет». Ну добре. [сміється]


Євгенія Клиша

дизайнерка, має змішаний бюджет із партнером


Із чоловіком ми мали спільний бюджет ще до одруження. Це було для нас важливішим кроком за офіційний розпис чи весілля. Так ми показали одне одному свою підтримку й довіру. У нас була спільна мета – створити фінансову подушку на випадок, якщо хтось захворіє, захоче вчитися чи не матиме роботи. Ми вирішили об’єднати доходи, тому що вдвох досягати ціль легше та швидше.

Я одразу створила табличку в Excel на рік і кожна вкладка позначала певний місяць. Спершу думала, як можна планувати аж на рік, але потім зрозуміла, що це зручно. Наприклад, у листопаді ми вносили в бюджет витрати на подарунки на Новий рік. На чорну п'ятницю закуповували все необхідне й у грудні позбавляли себе від неочікуваних витрат чи необхідності швидко шукати гроші.

Усі доходи ми клали в спільну скарбничку: 50% становили основні витрати (сюди входили й особисті кошти для кожного), 20% – заощадження, 30% витрачали на якісь розваги, дрібні покупки, подорожі тощо. Ця фіксація допомогла дізнатися реальну суму витрат й оптимізувати бюджет. Так ми побачили, що часто замовляємо їжу додому, тому вигідніше було оформити щомісячну підписку на доставку, аніж платити за неї щоразу.

Ми навчилися домовлятися й обговорювати фінансові плани


За два роки ми навчилися домовлятися й обговорювати фінансові плани. У нас навіть виник жарт, що табличка все вирішує за нас. Завдяки ній ми бачили, чи можемо щось собі дозволити чи ні, як краще перенести якусь покупку на інший місяць. Тоді мета була важливіша за недоліки, тому ми не зважали на них. Але проблема була в тому, що в нас не було автономії на великі витрати. Ми не могли купити якийсь класний подарунок одне одному. Щоб зробити мені пропозицію, чоловік працював додатково на фрилансі, щоб купити обручку, яку він хотів. Так само я заощаджувала на ігрову приставку для нього протягом шести місяців. Важко було також виділити гроші в моменти, коли я хотіла підтримати своїх батьків чи надіслати щось брату.

Зараз ми перерозділили обов’язки та сфери відповідальності за сімейний бюджет. Моя зарплата йде на стратегічні й довгострокові цілі: пасивний дохід у майбутньому, класну пенсію. Ми зберігаємо гроші в облігаціях, акціях, криптовалюті. А чоловік покриває всі оперативні задачі: рахунки за квартиру, продукти, маленькі подорожі. Ми продовжуємо записувати й планувати бюджет. Така система дає більше особистих грошей і водночас дозволяє заощаджувати й мати стабільні витрати, до яких ми готові.


Євгенія Романовська

івент-менеджерка, фрилансерка, має роздільний бюджет із партнером


Ми 4 роки в стосунках і весь цей час маємо роздільний бюджет. Коли вперше зустрілися, то в ресторані я заплатила за себе, а партнер – за себе. У нас одразу збіглися погляди на фінансові питання, тому нам комфортна така система.

Комунальні послуги, продукти та всі спільні витрати ми оплачуємо рівноцінно. Свої потреби (одяг, догляд, косметика тощо) я покриваю сама, так само робить і мій хлопець. Коли ми хочемо зробити приємно одне одному, то можемо запросити на побачення й розрахуватися за все. Якщо хтось тимчасово не має роботи, то інший готовий взяти на себе всі витрати. Наприклад, зараз я не працюю й живу на свої заощадження. Партнер сказав, що буде платити за продукти самостійно, якщо в мене не вистачатиме коштів.

Минулого року ми оновлювали меблі, виходив великий чек, і хлопець оплатив 70%, а я – 30%. Він заробляє дещо більше, аніж я, тому ухвалили таке рішення, щоб мені було легше. На великі покупки чи відпустки кожен заощаджує окремо. Нещодавно ми почали думати про переїзд у Грузію на пів року і зараз відкладаємо гроші на перший час.

Галина Тритяк

фінансова консультантка


Як оптимізувати сімейний бюджет?

Є три формати бюджету – спільний, роздільний і змішаний. Щоб визначити оптимальний варіант для себе, говоріть одне з одним про гроші й не робіть їх табуйованою темою. Фінансові непорозуміння – це одна з поширених причин розлучень. Встановлюйте правила гри та за потреби видозмінюйте підхід і перевіряйте його ефективність.

Якщо ви обрали формат спільного бюджету, узгодьте всі моменти на початку й не формуйте хибних очікувань. Іноді стається так, що обидва партнери думають, що інший відкладає на авто чи фінансову подушку, а потім виявляється, що цього ніхто не робить.

Часто сім’ї переходять на спільний бюджет, якщо хтось із партнерів тимчасово не заробляє. У таких випадках у кожного однаково має бути своя сума грошей, якою він розпоряджається й витрачає на себе. Коли людина має особисті кошти, вона відчуває відповідальність, і тоді значно краще формуються заощадження, які роблять обидва партнери.

У роздільному чи змішаному бюджеті важливо закріпити за кожним партнером певну зону відповідальності. Умовно: хтось розраховується за комунальні послуги, а інший – за продукти. Так простіше розпоряджатися особистими грошима й планувати витрати, адже сума щомісяця приблизно однакова й кожен знає, скільки варто залишити. Звісно, можна накопичувати разом на спільні цілі й домовлятися, хто скільки відкладає: чи це будуть рівнозначні суми чи якесь відсоткове співвідношення залежно від доходу.

Не нав’язуйте партнеру чи партнерці свої фінансові звички. Якщо ви почали вести облік витрат й одразу хочете, щоб це робила й інша людина, то навряд чи це спрацює. Кожен повинен сам до цього прийти. Покажіть на своєму прикладі, як це допомагає вам, і, найімовірніше, партнер до вас приєднається.

Можна не вести облік витрат усе життя, але варто робити це час від часу. Так ви зрозумієте, на чому стоїть ваша сім’я, які маєте витрати та яка фінансова подушка необхідна. Це допоможе також прослідкувати, чи стаєте ви багатшою людиною. Якщо дохід збільшився, а у відсотках сума витрат на базові потреби не змінилася, отже, гроші не працюють.

Облік дає можливість проаналізувати витрати. Для більшої зручності завантажте мобільні застосунки, які дозволяють підключити кількох членів сім’ї та вести його разом. Записувати все в блокнот чи Excel-таблицю незавжди зручно й займає більше часу.

Якщо ви в офіційному шлюбі, точно не варто брати кредити без відома партнера, тому що вони стають відповідальністю обох. Напишіть заповіт, якщо хочете залишити своє майно дружині чи чоловіку та/або дітям. Укладіть шлюбний контракт, якщо у вас є набуте майно до одруження. Це не означає, що ви плануєте розлучитися, а просто допомагає уникнути непорозумінь, якщо таке все ж трапиться. У вас має бути юрист чи нотаріус, який знатиме, що буде відбуватися, якщо раптом один із партнерів піде з життя. Бувають ситуації, коли після смерті когось із пари залишаються кредити чи борги, які доведеться виплачувати.

Розуміння того, що ваша фінансова ситуація – це лише ваша відповідальність, а не партнера чи партнерки, пришвидшує позитивні зміни.

Текст:

Катерина Янченко

редакторка Wonderzine Україна

Ілюстрації:

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.