Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Розмова про грошіЩо таке NFT або як можна стати власником мему?

Що таке NFT або як можна стати власником мему? — Розмова про гроші на Wonderzine

Це не тільки про мистецтво

Наприкінці 2021 новини та соціальні мережі заполонили три літери – NFT. Хтось називає це «продавати картинки в інтернеті», інші вважають це колекціонерством майбутнього, а деякі досі намагаються розібратися з криптовалютами.

Ми вирішили пояснити, що ж означає NFT і за що його люблять і ненавидять, а Юлія Гнат, артменеджерка та співзасновниця Громадської організації «Музей сучасного мистецтва», що сприяє розвитку системи сучасного мистецтва в Україні, поділилася своїм баченням про невзаємозамінні токени.

текст: Анастасія Микитенко

Дизайн: Олеся Ковальчук

Що таке NFT?

NFT (non-fungible token) буквально перекладається як взаємонезамінний токен.

Токен – це одиниця в мережі блокчейн, а блокчейн – книга обліку, яку можуть бачити всі користувачі та де записано, що це за об’єкт, і всі операції, які були будь-коли з ним проведені: коли, ким і за яку суму він був куплений і в якій послідовності. У блокчейні неможливо щось переписати та змінити, а отже – неможливо підробити токен і продати несправжній NFT.

Взаємонезамінний токен – унікальний, його ні на що схоже не можна обміняти. Наприклад, можна обміняти гривню на гривню, бо вони рівноцінні, але обміняти ван Гога на Далі не можна і цінність обох неможливо порівняти об’єктивно. NFT і виступає умовним ван Гогом.

У деяких NFT є лише цифрова версія, а деякі продають і фізичний, і NFT-об’єкт. Наразі NFT найчастіше купують на таких ринках: OpenSea, Nifty Gateway, Rarible й інших, а транзакції здебільшого проводять криптовалютою Етеріум.

Що можна продавати як NFT?

Токенізувати, тобто перетворити на NFT, можна будь-що: арт, фото, відео, гіфку, аудіозапис, текст або пост у соціальних мережах. Наприклад, співзасновник Twitter Джек Дорсі продав свій перший твіт у мережі за 2,9 мільйона доларів, студент з Індонезії заробив мільйон доларів на своїх селфі, а в Україні інтернет-проєкт «Телебачення Торонто» продав мем за 2,5 тисячі доларів.

З’явилася навіть цифрова мода, де відомі бренди, як-от Burberry, Louis Vuitton, Gucci та Dolce & Gabbana, випускають ексклюзивний цифровий одяг або цифрові копії наявних моделей. Іноді їх продають навіть дорожче, аніж фізичні предмети.

У чому цінність NFT?

Юлія Гнат зазначає: «NFT – це лише інструмент, який можна використати для розв’язання різних проблем». Хтось думає про цю технологію як про допомогу сучасному мистецтву та музеям, для когось це спосіб заробити грошей і вплинути на курс криптовалют, для інших – набути якогось статусу.

Насамперед NFT – це про право власності та про автентичність у цифровому світі. Так, усі користувачі можуть завантажити ваш об‘єкт (зображення, відео тощо) та публікувати у вільному доступі, але ви доводите, що вам належить оригінал, а всі інші мають лише копії.

Проте більшість NFT мають і додаткову цінність, як-от вступ до спільноти або доступ до ексклюзивного контенту. Наразі однією з найпопулярніших NFT-колекцій є серія артів від Bored Ape Yacht Club. Це 10.000 намальованих мавп із різним одягом, кольором шерсті та виразами обличчя, їх уже купили Емінем, Джиммі Феллон, Post Malone й інші зірки. Ця колекція пропонує не тільки арт, а й доступ до ексклюзивного Yacht Club, де власники зображень можуть ставити своїх мавп як профільне фото в соціальних мережах, спілкуватися між собою на Discord або залишити своє віртуальне графіті. Вони також автоматично отримують запрошення на вечірки на яхтах, які організовують автори колекції. NFT цього клубу стало символом статусу та приналежності до закритої групи людей, до якої входять і маловідомі люди, і знаменитості.

Є NFT-проєкти, які підтримують благодійні організації, як-от Dainty Dolphins або Dirty Dogs. Вони передають кошти організаціям, які обирають покупці їхнього NFT.

Деякі автори додають цінність, знищуючи первинний предмет. Вони створюють реальні картини, скульптури або одяг, перетворюють їх на NFT, а потім трощать фізичний об’єкт, залишаючи тільки його цифрову версію. Так вчинили з роботою графіті-художника Бенксі «Morons»: блокчейн-компанія Injective Protocol викупила роботу в галереї, токенізувала її, а потім чоловік у масці спалив картину на відеотрансляції. Цифрову версію за $380,000, бо це вже був єдиний у світі екземпляр цього твору.

Цінність NFT у світі мистецтва

Юлія Гнат зазначає, що NFT, зокрема, може допомогти із сертифікацією творів мистецтва та прозорим відстеженням оригінальності твору: «Багато хто з експертів передбачає, що в найближчі п’ять років потрібно буде сертифікувати роботи на блокчейні, щоб узяти участь у міжнародних виставках і ввійти до баз даних».

NFT також можна використовувати, щоб поширити ідею спільного володіння мистецтвом і доступних інвестицій: «100 або 1000 людей можуть зробити маленький внесок і придбати частку якоїсь однієї високовартісної картини, скульптури, інсталяції або іншої форми твору. Потім ці вкладення можуть перепродаватися на вторинному ринку, і їхнє відстеження буде дуже прозорим».

У світі мистецтва NFT також може слугувати як технологія безсмертя, продовжує Юлія. Раніше цим опікувалися музеї, вони зберігали, реставрували та забезпечували осмислення мистецтва, щоб наступні покоління могли мати контакт із цими творами. Тепер же в якомусь сенсі цю функцію щодо збереження творів у цифровому світі набуває саме блокчейн.

Чому NFT вважають проблематичними?

NFT має хороші цілі: дати змогу зробити ринок більш прозорим і демократичним та оминути плагіату, а також дати можливість покупцям фінансово підтримати своїх улюблених художників або бренди. Проте варто звернути увагу й на недоліки, які наразі має система.

Однією з найбільших проблем NFT вважають його вплив на навколишнє середовище. Блокчейн, через який торгують токенами, споживає дуже багато електроенергії, тому що будь-яку операцію мають підтвердити декілька людей. Для цього майнери використовують програму, яка вирішує мільйони складних математичних проблем і, відповідно, потребує багато енергії.

Відтак блокчейн Етеріум, на якому містяться більшість NFT, потребує 107,79 млрд кВт на рік, що дорівнює річному споживанню енергії Нідерландів. Проте банківські системи також потребують енергії? Так, але вони споживають набагато менше енергії та надають більше послуг більшій кількості людей. До прикладу, одна транзакція з Етеріумом дорівнює своїм вуглецевим слідом 256,054 транзакціям VISA. Проте ж за кожну транзакцію платиться «Gas fee», тобто внесок за шкоду навколишньому середовищу? Так, але обираючи між відмовою від викидів і їхньою компенсацією, перший варіант завжди буде більш ефективним.

Через це деякі автори відмовилися продавати свої NFT або перейшли на більш екологічні блокчейни. Щоб розв’язати цю проблему, Етеріум пообіцяли перейти на спосіб підтвердження транзакцій, який значно зменшить їхню потребу в електроенергії та викиди вуглекислого газу.

Наступною проблемою є автори, для яких NFT – це не нові можливості для мистецтва, а спосіб заробити більше грошей. У такому випадку вони можуть зробити абсолютно однаковий арт, пронумерувати його та продати копії. Унікальність таких творів ставиться під сумнів.

Зараз також важко оцінити цінність арту в майбутньому. Якщо раніше твори відбирали, щоб показати публіці найважливіше, то тепер покупці самі мають навчитися орієнтуватися в цінності та ціні мистецтва, якщо вони не хочуть придбати щось, що нічого не коштуватиме в майбутньому. Те, що зараз може здатися дуже прибутковим, може значно впасти в ціні вже через рік.

Ми раніше згадували про функцію NFT як технологію увіковічення, проте наразі з цим також є проблеми. Блокчейн не може тримати всі арти в системі, бо вони займають занадто багато місця, тому він дає посилання, які можуть ламатися, на файли, формати яких, можливо, не підтримуватимуться в майбутньому. Самі ж файли збережені на мережах і серверах, які також можуть вийти з ладу.

Як зазначає Юлія Гнат, система блокчейну та NFT досі нова і, відповідно, неідеальна. Проте вже є гравці, які починають думати над тим, як подолати її недоліки та ризики. «Наприклад, сфера вже рухається до більш екологічного використання блокчейну, колись ми прийдемо і до дійсно перевіреного та вічного зберігання NFT. Проте тоді постає запитання, чи справді децентралізована та система, де деякі гравці мають більший вплив на блокчейн, аніж інші. А ті, хто намагатимуться покращити її, точно матимуть цей більший вплив».

Функція NFT як підтвердження оригінальності й авторського права також не є вичерпною. Найбільш гарячий наразі випадок стався із сумками Birkin від модного дому Hermès, які NFT-художник Мейсон Ротшильд токенізував і продав за більші гроші, аніж реальні сумки. До того ж він зробив це без дозволу бренда, а своє право власності на арт аргументував тим, що він не скопіював сумки, а створив їх у новій формі.

Також надходять повідомлення, що продавці NFT завантажують твори інших художників із платформи DeviantArt і токенізують їх без відома авторів оригіналів. Через це DeviantArt запустив функцію, яка інформує своїх користувачів, коли їхній арт з’являється на ринках NFT. Після цього художники можуть подати запит на видалення, якщо у їхній країні діє законодавство на кшталт Закону про авторське право в цифрову епоху в США або Директиви ЄС про авторське право. Проте ринки дуже довго відповідають на такі запити, а кількість випадків плагіату надто велика, через що користувачі DeviantArt обирають видаляти свої сторінки повністю.

Концепт-художник RJ Palmer у своєму Twitter продовжив дискурс плагіату. Уже зараз є бот, який може токенізувати будь-який твіт у NFT, варто лише тегнути його під публікацією. Водночас не обов’язково бути автором твіту. «Мистецька спільнота дуже стурбована крадіжками мистецтва та авторським правом на NFT, – продовжує художник. – Але справді жахає усвідомлення того, що хтось може токенізувати інтимні фото без згоди. Хтось може просто продати фотографію вашого тіла без дозволу. Що з цим у біса робити?»

Як зазначає Юлія Гнат, технологія NFT не може повністю вирішити підтвердження права власності. Потрібні також закони та суди, які можуть розв’язати ці питання: «Це людська природа, і хтось продовжуватиме красти, не зважаючи ні на що. Запитання в тому, як швидко та у який спосіб будуть розв’язуватися ці суперечки, як багато їх буде в порівнянні з нинішнім світом і як компенсуватимуть ті недоліки, які залишаються».

Майбутнє NFT

У зв’язку з переходом життя в цифровий світ через пандемію та підтримку створення метавсесвіту NFT тільки починає набирати обертів. Піксельний одяг, який мало що значить для нас у реальному світі, буде необхідністю у віртуальному, як і цифрові особливості зовнішності, машини, будинки.

Цілком імовірно, що скоро NFT матиме ще більш практичне застосування, його використовуватимуть як підтвердження, що людина купує не підробку. Цим уже займається Nike. У майбутньому NFT може стати буденним цифровим чеком, який видаватимуть до будь-яких дорогих товарів.

Уже розглядають й інші застосування NFT, окрім як для цифрового мистецтва або моди. Планують продавати квитки на події, а також повернути колекціонування музики: раніше ми збирали CD і платівки, а тепер зможемо без посередників купувати NFT-альбоми в улюблених музикантів. Водночас можливо, що віртуальні альбоми також охоплюватимуть пропуски на зустрічі із зірками та їхні концерти. Зміниться і ринок нерухомості – землю або домівки можна також буде продавати через блокчейн. Загалом можливості використання технології безмежні.

Якщо говорити про NFT саме у світі мистецтва, то цілком можливо, як зазначає Юлія Гнат, що користувачі будуть тяжіти саме до курованих, експертних середовищ, де цінність і вартість будуть більш обґрунтовані: «Ідеєю, яка зараз лежить у сплеску обігу NFT, є те, що будь-хто може створювати «арт». У цього є свої наслідки – усе тепер називається артом і NFT-артом, а отже – знову підважується запитання, що таке мистецтво, а що є просто контентом.

Зараз тема занадто гаряча, але уваги та драйву може вистачити ненадовго, і ми знову почнемо відділяти вартісне та не дуже. Якісна перспектива – це куровані ринки NFT, куди потрапляє якісне мистецтво, але які водночас більше демократичні в плані доступу, розміщення та швидкого укладення договорів».

Фото: Wikipedia, Rawpixel

Розповісти друзям
2 коментаряпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.