Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Власний досвідЯ заснувала стартап, увійшла в рейтинг Forbes і пройшла табір для підприємиць від Apple

Я заснувала стартап, увійшла в рейтинг Forbes і пройшла табір для підприємиць від Apple
 — Власний досвід на Wonderzine

Вікторія Рєпа про свій кар’єрний шлях і жіноче лідерство в ІТ

У 2020 році українка Вікторія Рєпа увійшла до європейського рейтингу Forbes «30 Under 30» у розділі «Технології». Так видання відзначає 30 успішних у своїй галузі професіоналів, віком до 30 років.

Вікторія Рєпа – співзасновниця і СЕО компанії BetterMe, яка створює застосунки в категорії здоров’я та фітнесу. Better Me заснували у 2016 році. «На старті була лише я та мій Power Point», – розповідає Вікторія. За 4 роки застосунки BetterMe завантажили більше 80 мільйонів разів, а команда з трьох людей виросла до 136-и. За інформацією Forbes, BetterMe часто потрапляє в топ застосунків в App Store в категорії здоров’я та фітнесу.

Основний застосунок компанії розрахований на новачків у фітнесі. Там користувачі отримують персоналізовані програми з тренувань і харчування. Зараз ним користуються у 189 країнах світу.

У 2019 році Вікторія стала учасницею табору Apple Entrepreneur Camp для підприємиць. До речі, про цей досвід вона написала колонку для видання Fast Company і цим матеріалом у Twitter поділився Тім Кук, CEO компанії Apple.

Спілкуємося з Вікторією про її кар’єрний шлях, досвід запуску стартапу, жіноче лідерство в ІТ та участь Apple Entrepreneur Camp.

Навчання у KSE та мрія працювати в міжнародній компанії

Я народилася в невеликому селі в Донецькій області. Вчилася у звичайній сільській школі, але вчилася добре, тому отримала один із трьох грантів на безкоштовне навчання в Київській школі економіки (KSE).

Тоді я не планувала працювати саме ІТ-сфері, а тим більше керувати проєктом. У мене було бажання працювати в міжнародних компаніях. У KSE приходили [розповідати про свій досвід] випускники, тому я мала розуміння, що мені подобається, а що – ні. Я хотіла працювати у «великій трійці» (консалтингові компанії McKinsey, BCG, Bain – ред.). Також моєю амбіцією тоді було поїхати на навчання у Стенфорд. Цікаво, що зараз я можу дозволити собі навчання там, але розумію, що це не так бажано, як займатися бізнесом. Мрії з часом змінюються.

Студенткою я брала участь у різних активностях, ходила на співбесіди. Пошук роботи припав на 2015 рік, а тоді була криза й не так багато можливостей. Я вибирала роботу за такими критеріями: міжнародна компанія, де непогано платять. Так потрапила у Procter & Gamble й десь рік працювала там менеджеркою з логістики регіону СНД. Але мені дуже швидко стало нудно. У цій компанії стандартний розвиток. І я розуміла, як довго треба будувати кар’єру, щоб стати керівником лише в 40 років.

Через те, що я була активною, то вирішила сходити на Genesis IT School (курси української ІТ-компанії Genesis) – і мені сподобалося. В ІТ ти щось пробуєш, і через тиждень бачиш результат, а в ідеалі взагалі на наступний день. Тоді я вирішила приєднатися до Genesis і почала працювати аналітиком одного з медійних проєктів компанії.

Я розуміла, як довго треба будувати кар’єру, щоб стати керівником лише в 40 років


Від запуску застосунку до топу в AppStore: головні майлстоуни BetterMe

У роботі ми помітили, що є попит на контент з тем здоров’я та фітнесу. Я зрозуміла, що це вільна ніша й вирішила спробувати зробити проєкт. Наче успішно – уже через 2 роки ми стали топовим паблішером у світі в цій категорії за завантаженнями. Запускали проєкт у структурі Genesis, на інвестиції цієї компанії. Мені просто дозволити протестувати цю ідею. Але зараз BetterMe є незалежним від Genesis проєктом.

На старті команда була така: я та мій Power Point [сміється]. Першою на роботу я найняла свою одногрупницю, яка тоді працювала KPMG. Подзвонила їй і сказала: «Ангеліно, усе буде шикарно, приходь до мене». Зараз вона мій CPO (chief product officer). Так уже склалося, що на старті я не могла наймати дуже досвідчених людей, але обирала енергійних й активних, які росли разом із проєктом. Тому вся ключова команда – люди до 30 років.

Березень 2017 – запуск сторінки у Facebook

Травень 2017 – реліз першого застосунку.

Серпень 2017 – реліз BetterMe

Лютий 2018 – BetterMe топовий застосунок за завантаженнями у США

Серпень 2018 – реліз застосунку BetterMen

2018 – BetterMe завантажили понад 20 мільйонів разів

2019 – BetterMe найбільш завантажуваний паблішер у своїй категорії на iOS у світі (за даними App Annie) 

Починався BetterMe в березні 2017 року з Facebook-сторінки. Там ми публікували контент на тему здоров’я й фітнесу. Потім вирішили перепакувати його в застосунок. На той момент, наша сторінка у Facebook уже налічувала 200 000 підписників. Тому за допомогою віральних механік ми отримали 100 000 завантажень застосунку за перші 10 днів після запуску. Було зрозуміло: це дійсно хороша ніша, треба розвиватися далі.

У серпні 2017-го ми оновили застосунок і почали поступово покращувати сферу контенту, залучати експертів. До кінця року в нас було майже 1,5 мільйона завантажень. Оскільки застосунок приносив прибуток, ми розширяли команду. У лютому 2018 року вже були топовим застосунком [у цій категорії] за завантаженнями в AppStore. Важливим для цього став наш попередній досвід роботи з медіапроєктами: ми знали, який контент любить наша аудиторія.

Потім ми подумали: якщо є запит на застосунок для жінок, то чому б не спробувати зробити такий для чоловіків? Виявилося, що в цій категорії для чоловіків взагалі не було конкуренції, лише застосунки для того, щоб качати м’язи, а щоб корегувати вагу – ні.

Паралельно ми розширяли команду й тестували щось нове, розширяли й тестували. Ми запускали нові застосунки для бігу, ходьби, медитації. А у 2019 році вирішили об’єднати їх усіх в одному «суперзастосунку». Тобто спочатку ми сильно розширилися, а зараз фокусуємося на одному продукті й хочемо зробити його основним для усіх потреб у сфері здоров’я та фітнесу.

На старті я не могла наймати дуже досвідчених людей, але обирала енергійних й активних, які росли разом із проєктом


«Наше завдання – багато тестити й багато помилятися»

З десяти застосунків половина не «злетіла» так, як хотілося б. Хоч вони круто працюють разом як частина одного застосунку. Та і, мабуть, на 100 тестів припадає 5% успішних. І це нормально.

Мені здається, навіть немає сенсу говорити про фейли. Наша мантра: «Найгірше, що ми можемо отримати, це досвід». Такий підхід у мене й моєї команди. Ми хочемо отримувати якомога більше досвіду, тому що це дає нам конкурентні переваги. Наше завдання – багато тестити й багато помилятися.

Мені дуже важливо, щоб такий підхід був у всієї команди. У нас щодня обмежений ресурс, тому не варто витрачати його на сумніви чи страхи. Краще витрачати енергію на дії та досвід. Це найважливіше в роботі.

Чим хороша ІТ-сфера, так це тим, що можна тестувати з мінімальним бюджетом. Ми не любимо пів року планувати щось. Виникла ідея – піди дешево протестуй, а потім прийди поділитися досвідом. Ми вчимося роблячи. Пробуємо, а потім розмірковуємо.

Це важливий момент – тестувати треба усвідомлено. Помилка сьогодні може через рік принести нам великий результат, бо ми будемо знати, як щось працює чи ні – і це виведе нас на новий рівень.

Ми не любимо пів року планувати щось. Виникла ідея – піди дешево протестуй, а потім прийди поділитися досвідом


Які показники успіху є орієнтирами

Звісно, рейтинги Forbes – це приємно, але для мене показником успіху було те, що застосунок нашої молодої української команди став топовим за три роки. Це доводить, що в Україні можна створювати успішні ІТ-проєкти.

Звісно, це лише зовнішні показники – наприклад, те, скільки в нас завантажень. Важливі також внутрішні: наскільки ми створюємо користь для людей. Наші користувачі, які пишуть відгуки, беруть участь у наших челенджах, дають фідбек. Робота з ними та створення цінності – причина, а вже прибуток – це наслідок.

Підхід до роботи з тілесністю й залучення експертів

Місія BetterMe – creating happiness within («створи щастя всередині себе»). Ми допомагаємо створювати гармонію душі та тіла. Пропонуємо контент, створений разом з експертами в кожній сфері. Ми не кажемо: «Якщо ти їси на ніч – це погано», а просто даємо рекомендації. Далі, як користуватися цією інформацією, це вже справа кожного. 

У нас є близько 50 постійних експертів і коучів, більшість з яких із США. Усі вони мають сертифікації, включно з Асоціацією з громадського здоров’я. Вони працюють із контентом, а також локалізують його під потреби конкретних регіонів чи країн. Наприклад, рекомендації з харчування для Китаю ми локалізували близько трьох місяців.

Жіноче лідерство в ІТ та участь в Apple Entrepreneur Camp

Можливо, на старті я відчувала якусь некомпетентність через свій молодий вік. Але коли ти дієш і бачиш результати, вони нівелюють якісь недоліки суспільства. Не треба витрачати енергію на страхи: «Що ж про мене подумають? Я ж жінка. Мені ж тільки 23». Краще витрачати цю енергію на професійний розвиток.

У 2019 році я була відібрана учасницею Apple Entrepreneur Camp, на який запрошують лише підприємиць. Тоді я вперше потрапила у штаб-квартиру Apple. До речі, разом із тією самою Ангеліною, яку найняла третьою людиною в команду, та якій розповідала, що все буде шикарно [сміється].

Apple Entrepreneur Camp – це потужний досвід, який я раджу всім підприємцям. Цей табір був у форматі навчання, яке закінчувалося презентацією. Мабуть, усі, хто читав біографію Стіва Джобса, розуміють, наскільки презентації важливий елемент. Треба було навчитися продавати свій продукт одним реченням. Тому з нами працював коуч, який допоміг зробити три слайди про нас без усього зайвого. Також нам давали фідбек за продуктом, зокрема, з точки зору дизайну.

Коли ти дієш і бачиш результати, вони нівелюють якісь недоліки суспільства


Учасниці Apple Entrepreneur Camp

Загалом, опинитися в атмосфері людей, які професіонали своєї справи, було дуже цінно. Коли люди навколо тебе сильніші й у них можна чогось повчитися – це найбільший кайф.

Пам’ятаю, серед учасниць була жінка з Індії, якій десь 45 років. І вона розповідала, як пішла отримувати свої перші інвестиції на розробку застосунку, коли їй було 39 років і вона була на восьмому місяці вагітності. І так теж можливо!

Також я їздила навчатися у Стенфорд на короткострокову програму для топменеджерів. Я була найменша: мені було 25 років, а середній вік інших учасників – 40–45. Хороший досвід, але я не готова зараз поїхати на два роки на навчання, мені цікавіше працювати на практиці тут.

Коли люди навколо тебе сильніші й у них можна чогось повчитися – це найбільший кайф


Нетворкінг і менторство

Я вважаю, що всі двері відкриті. Мені подобається, що у США є культура не сидіти й чекати, а стукати всюди та всім. Важливіше не просто шукати ментора, а почати щось робити, бути проактивним.

Є люди, які доросліші, і з тими ресурсами, яких у тебе немає. Тоді треба розуміти, що ти можеш їм запропонувати на заміну. Їм хочеться вкладати свій час у того, хто виросте від цього та створить щось круте. Якщо ви показуєте свої енергію та ентузіазм – то й ментори знайдуться. Це вже як наслідок.

У мене ніколи не було мети знайти ментора. Я просто намагалася щось робити – і тоді шукала, хто мені може допомогти з різних питань. Тому раджу всім, перш за все, знайти ціль, яка вас драйвить, а все інше – лише один із кроків.

Як уплинув карантин

На початку карантину ми зробили безкоштовний доступ до нашого застосунку BetterMe Meditation & Sleep на території України, оскільки багато людей скаржилися на тривогу та втому.

Загалом, у 2020-му так склалося, що всі сидять вдома й тому більше людей тренуються через застосунок. Ми виявили, що в період з 15 березня до 15 червня retention rate (кількість клієнтів, які повертаються – ред.) застосунку збільшився на 25%. Наша аудиторія збільшується – і ми розширяємося. З лютого наша команда збільшилася з 80 до 130 людей.

Тому те, що ця індустрія в категорії здоров’я та фітнесу йде в онлайн, нам тільки у плюс. Роботи стало більше й вона цікавіша. Ми розширяємо контент, додаємо нові тренування та медитації. Зараз ростемо до мети, аби в нас була найбільша кількість місячних користувачів у світі в нашій категорії.

Текст:

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Фото:

надані BetterMe

Розповісти друзям
2 коментаряпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.