Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

АртУ Мадриді врятували від демонтажу мурал, присвячений феміністкам

Його хотіли зруйнувати через «політичний підтекст»

У Мадриді вберегли від знищення мурал, присвячений видатним жінкам. Фреску довжиною 60 метрів хотіла демонтувати ультраправа партія, розповідає The Guardian.

Мурал із гаслом «Ваші здібності не залежать від вашої статі» включав у себе портрети 15 жінок із різних сфер діяльності. Серед них – художниця Фріда Кало, активістка за права темношкірих Роза Паркс, співачка Ніна Сімон, а також нігерійська письменниця Чімаманда Нгозі Адічі.

Представники ультраправої партії подали клопотання до суду з проханням демонтувати фреску, адже в ній є «політичний підтекст», і замінити її на зображення зі спортивною тематикою (фреска розміщена на будівлі спорткомплексу). Цю ініціативу підтримали консервативна Народна партія та правоцентристська партія «Громадяни».

Водночас рішення викликало гнів місцевих жителів. Вони організували петицію, яка зібрала 55 тисяч підписів. Їх позицію розділила й політична партія Más Madrid, яка подала термінове клопотання до міської ради із закликом захистити мурал. На клопотання відреагувала заступниця мера Мадрида Бегонья Вільясі, яка й ухвалила остаточне рішення зберегти мурал.

Автор фрески Хорхе Нуньо заперечив політичний контекст роботи.

«Вони всі (жінки – ред.) там завдяки своєму соціальному внеску в рівність і тому, що кожна з них боролася за належне та справедливе суспільство», – сказав він.

Фото: Instagram 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.