Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Книги16 книжок, які варто прочитати цього літа

Новинки від Видавництва Старого Лева, ArtHuss, #книголав

16 книжок, які варто прочитати цього літа — Книги на Wonderzine

У воєнний час українські видавництва потребують потужної підтримки. Тим паче, зараз книжковий асортимент тішить різноманіттям: поетичні збірки, детективні й історичні романи, нон-фікшн про фотографію та їжу, перевидання творів українських класиків.

Знайомимо вас із новинками українських видавництв, які вже цього літа можуть опинитися на ваших полицях.

текст: Ольга Дуденко

Аманда Лі Коу

«Світло далекої зірки»

Видавництво Старого Лева

«Світло далекої зірки» – перший роман Аманди Лі Коу – англомовної письменниці, родом із Сингапуру.

Три зірки кінематографу – Марлен Дітріх, Анна-Мей Вонг та Лені Ріфеншталь – уперше перетинаються на артистичній вечірці в міжвоєнному Берліні. Перша з них — німкеня, що покинула рідну країну в час нацистського панування й стала американським символом свободи. Друга — американка китайського походження, яка з допомогою акторської кар’єри намагається долати культурні стереотипи. Третя — німкеня, акторка й режисерка, яка поховала свій талант, поставивши його на службу Адольфові Гітлеру. Разом вони втілюють епоху, в якій поєдналися і мрії, і страх, і боротьба за можливість бути почутими.

Це історія, де долі реальних людей переплетуться з вигаданими. Видавництво Старого Лева обіцяє, що новинка припаде до смаку шанувальникам драматичної та художньої біографічної прози.

Елізабет Гілберт

«Суворі чоловіки»

Видавництво Старого Лева

В Україні більшість людей знає Елізабет Гілберт як авторку романів «Їсти, молитися, кохати» та «Місто дівчат». Однак саме «Суворі чоловіки» – роман, із яким вона дебютувала.

У цьому творі зображено життя двох маленьких островів, що ворогують між собою за право ловити омарів у спільних водах. На їхню місцевість не впливає сучасність чи прогрес: чоловіки все ще мають заробляти на життя й прогодовувати сім’ю, жінки – поратися по господарству. Авторка розкаже історію вісімнадцятирічної дівчини Рут, яка мріє продовжити справу пращурів і займатися риболовлею, але батьки рекомендують їй вступити до коледжу, а сама дівчина закохується в хлопця з ворожого острова.

Еліф Шафак

«Сорок правил кохання»

Клуб Сімейного Дозвілля

Головна героїня Елла Рубінштейн не відчуває себе щасливою в шлюбі. Вона порається по дому й виховує трьох дітей – життя перетворюється на одноманітну вервечку подій. Одного разу їй випадає майже нагода змінити життя: Елла влаштовується на роботу у видавництво. Її перше завдання – ознайомитися з твором невідомого автора, який писав про життя на Близькому Сході в ХІІІ столітті. Мудрість ученого Румі та його друга, дервіша Шамса, описана в романі, перевертає уявлення Елли про саму суть життя та любові, якої вона ніколи не знала. І тоді Елла наважується знайти адресу автора й написати йому листа.

Еліф Шафак – одна з найпопулярніших турецьких авторок. Її твори перекладено понад сорока мовами, а письменницю можна часто зустріти на TED-конференціях у ролі спікерки.

Василь Стус

«Мені здалося – я живу завжди. Вибрані твори»

Клуб Сімейного Дозвілля

Зараз рядки зі Стусової поезії згадуються особливо часто. Хочеться діяти так само сміливо й відчувати так само щиро. Нам залишається перечитувати твори поета й надихатися його силою духа.

До видання вміщено вибрані поетичні та прозові твори Василя Стуса, зокрема повний текст його п’ятої збірки «Палімпсести», яка не перевидавалася протягом 21 року. Свою назву книжка вибраних творів отримала від однойменного вірша Стуса «Мені здалося – я живу завжди», де автор згадує приємні моменти з минулого й зіставляє їх із теперішнім.

Стівен Кінг

«Біллі Саммерс»

Клуб Сімейного Дозвілля

Стівен Кінг так завзято підтримує Україну, що хочеться обставити всі свої полиці його романами. Та і яке літо без нового роману від «короля жахів»? Незабаром в українському перекладі вийде книжка «Біллі Саммерс» – краща книжка письменника за версією Wall Street Journal.

Біллі Саммерс – вправний кілер та ветеран іракської війни. Він вбиває лише поганих, на його думку, людей. Однак Біллі вирішує покинути цю справу. Коли йому лишається виконати останнє замовлення, замовник не квапиться віддавати чоловікові гроші за вбивство, а, навпаки, починає полювати на самого Біллі.

Пола Гоукінз

«Повільне горіння»

Клуб Сімейного Дозвілля

В основі сюжету – смерть художника Деніеля, тіло якого знаходять у плавучому домі. У вбивстві підозрюють Лору – жінку, яку вже неодноразово судили і зараз вважають підозрюваною. Міріам – та, хто бачила, як Лора виходила з місця вбивства з кров’ю на одязі, але жінка не до кінця вірить побаченому. Тітка Деніеля, Карла, готова рішуче боротися за справедливе покарання для злочинця.

Три жінки вплутані в моторошний випадок, але вбивцею буде лише один. The New York Times говорить, що фінал цієї історії «може передбачити хіба що ясновидець».

Керол Джонстоун

«Задзеркалля»

Клуб Сімейного Дозвілля

Перед нами відкриється світ по той бік дзеркала. Світ, створений двома сестрами, – Кет і Ель. Це світ у власному будинку, де заховані піратська зброя, вигадані клоуни й чаклунки.

Коли дівчата стають дорослими, зникає Ель. Кет вирушає на її пошуки, але їй доведеться повернутися до дитячого світу в будинку, у якому вони виросли. Хтось залишає для сестри підказки. Виявиться, що світ дитинства, іграшок та приємних спогадів – спосіб сховатися від реального насильства. Кет має врятувати сестру від біди, яка вже траплялася в їхньому житті. Для цього дівчині доведеться подивитися в очі тим спогадам, що залишилися в дитячому будинку. Стівен Кінг назвав «Задзеркалля» «темною, хитрою та чудово написаною» історією.

Еліот Гіґґінз

«Ми — Bellingcat. Онлайн-розслідування міжнародних злочинів та інформаційна війна з Росією»

Наш Формат

Час заповнити прогалини в історії інформаційних війн, які розгортає росія. Розслідувачі з Bellingcat доводять, що з допомогою відкритих джерел можна отримувати секретні дані та протидіяти путіну й російській пропаганді.

У цій майже детективній історії Гіґґінз описує деталі багатьох розслідувань, що відкрили світові правду і кинули виклик тим, хто заперечує дійсність задля власної вигоди. Організація знає, як онлайн протидіяти диктаторам і терористам. Команда першою розслідувала, що збитий у 2014 році боїнг рейсу MH17 — справа рук Кремля. У 2022-му вона аналізує докази російських злочинів в Україні.

Бі Вілсон

«Що ми їмо. Як харчова революція змінює наші життя і світ навколо»

Наш Формат

Що може бути приємнішим за 328 сторінок, присвячених їжі? У своїй книжці Бі Вілсон розповідає про харчову культуру минулого і теперішнього: що їли наші предки, наскільки сильно трансформувалися наші смаки, які страви нас об’єднують.Сама авторка в 1997 році стала півфіналісткою шоу BBC Masterchef.

В одному з розділів Вілсон згадує про те, як в Індії діабет став хворобою дітей і чому в Чилі заборонено ставити персонажів із мультфільмів на пачках пластівців. Авторка не тільки аналізує зміну звичок, необхідну для майбутнього людства, а ще й навчає відрізняти шкідливу їжу від здорової, формувати корисний раціон і дотримуватися пропорцій «здорової тарілки». У книжці багато роздумів, статистики, спостережень, екскурсів в історію харчових трендів.

Генрі Керол

«Як знімати неймовірні портрети»

ArtHuss

Генрі Керол навчить, як знімати людей в різних умовах: на вулиці, вдома, в студії. Він розкаже про обладнання, типи портретних об’єктивів, а також про те, як розвивати власний стиль. І все це – на прикладі відомих фотошедеврів. Достатньо мати будь-яку камеру або базові знання з фотографії.

На обкладинку книжки помістили фотографію Насті Тихої – двадцятирічної волонтерки, що врятувала собак з інвалідністю в Ірпені.

Джеф Петтон, Пітер Ікономі

«Мапа історій користувача. Відкрий правдиву історію, створи саме той продукт»

ArtHuss

Ця книжка розповість про техніку story mapping – розробка мапи історій. Вона дає змогу побачити цілісну картину, на відміну від простого набору історій. Часто цей метод використовують у презентаціях проєктів, бізнес-ідей або під час створення публічних промов.

Книжка складається з вісімнадцяти розділів, де автори розповідають про переваги використання мап з історіями, шляхи формулювання власних ідей, створення та дослідження продукту, який би ви хотіли створити, оцінювання витрат бюджету та часу, робота в команді та досягнення успіху в роботі. Ця інформація стане в пригоді не тільки бізнес-аналітикам, але й представникам інших професій, що хочуть ефективно працювати та грамотно організовувати командну діяльність.

Максим Беспалов

«Український Шпіцберген. Ведмеді, вугілля та комунізм»

Віхола

Максим Беспалов відомий не тільки як письменник, але і як мандрівник. Він відвідав понад 70 країн світу, а декілька років тому почав співпрацювати з компанією Hakuna Matata Expeditions, організовуючи авторські тури.

Цього разу Максим рушає в тижневу мандрівку Шпіцбергеном — покинутий край у Норвегії, до якого ніхто не прибуває надовго. Незважаючи на це, життя там не зупиняється: люди ходять до барів, закохуються, спілкуються, але потім їдуть далі. Автор блукає поселеннями архіпелагу, намагаючись створити цілісну картину про нього. Наприклад, він розповідає про Сховище судного дня — місце, де зберігаються насіння на випадок катастроф. У книжці Максим Беспалов описав життя Шпіцбергену крізь призму історій українців, котрі мешкали тут.

Ірина Тараненко, Юлія Курова, Єлизавета Нєвєжина, Альона Шостко

«Ці дивовижні українці»

#книголав

Українські культура й історія настільки різноманітні, що їх неможливо вмістити в одну книжку. Видання «Ці дивовижні українці» структуровано за розділами, що присвячені українській історії, культурі, науці. Авторки намагаються дати найосновніше про стереотипи, з якими зіштовхуються українці у світі, революції, національні свята та сусідні народи.

Приємний бонус до книжки — однойменний інтерактивний проєкт, що містить інтерактивну гру «Наскільки я українець». Відповідаючи на серію питань, учасники гри можуть визначити, яких саме знань про себе та сучасну Україну їм бракує.

Катерина Бабкіна

«Книга Love»

#книголав

До збірки «Книга Love» увійшли вірші 46 українських поетів і поеток. На сторінках книжки вони розмірковують про любов – спонтанну, теплу, чесну, вразливу. Вона різна так само, як різні ці вірші, написані Грицьком Чубаєм, Оксаною Забужко, Сергієм Жаданом, Мирославом Лаюком, Іриною Цілик чи Василем Стусом. Упорядницею збірки стала Катерина Бабкіна («Мій дідусь танцював краще за всіх», «Щасливі голі люди»), чиї твори також можна знайти в збірці.

Інті Чавес Перес

«Повага. Хлопцям про кохання, секс і згоду»

#книголав

Сучасна підліткова література потроху починає висвітлювати важливі питання секс-освіти. Автор Інті Чавес-Перес є експертом з сексуального виховання та має багаторічний досвід роботи з підлітками: «Ця книжка написана насамперед для хлопців-підлітків. Підлітковий вік – тривалий період, упродовж якого відбувається багато змін. Саме тому я звертаюся як до тебе, хто ще ніколи не цілувався, так і до тебе, хто вже розпочав сексуальне життя. Нехай щастить у коханні та сексі!»

Інті відповість на багато запитань, які незручно поставити батькам, і розповість про важливі поняття: сексуальна згода, тілесність, гендерна ідентичність.

Борис Тинка

«Путівник по Чорнобилю»

Фоліо

Автор путівника, Борис Тинка, живе в Кракові, є власником бюро подорожей і керує проектом «Туризм в Інтернеті» для просування онлайн-туризму в Польщі і в Україні. Кілька останніх років він розробляв маршрути для відпочинку польських туристів в Україні, здебільшого у Львові, Києві та Одесі. Новий маршрут пролягає до Чорнобильської зони.

У книжці є багато історій про мешканців Чорнобиля, яким довелося евакуюватися 1986 року, а також втрати, яких зазнали люди після аварії на ЧАЕС. Автор надає поради щодо безпечної подорожі та місць, котрі варто відвідати.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.