Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Книги11 українських мальописів, що перенесуть вас до іншого виміру

Посткомуністична рутина, альтернативне існування УНР і козацьке життя після смерті

11 українських мальописів, що перенесуть вас до іншого виміру — Книги на Wonderzine

Мабуть, усі знайомі із західними коміксами, що часто стають основою для фільмів Marvel і DC. Однак українська мальописна індустрія нічим не поступається, а навпаки – набирає обертів і збирає все більше прихильників. Гострота сюжетів порушує питання: коли чекати на екранізацію?

Ми зібрали одинадцять захопливих мальописів для всіх, хто хоче поринути у вигаданий світ і створити власний.

Текст: Олеся Василюк

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Анна Санден, Віра Кордоба

«Все це триватиме далі»

UA Comix

Свіжий погляд на графічний стиль в українському мальописному мистецтві. Анна Санден ділиться власним досвідом дорослішання, яке насправді триває значно довше, ніж ми зазвичай думаємо. Це історія й про нестримні веселощі, і про нудьгу, і про кохання – усе справжнє, непідробне й неідеально красиве. Якщо вам хочеться поринути у світ знайомих почуттів і переживань, пригадати власну молодість чи прожити частку життя іншого, «Все це триватиме далі» точно вам відгукнеться.

Кольори мальопису передають його настрій – чуттєвий і дещо замислений. Чорний, білий і сірий часто насичуються легкими барвами рожевого, жовтого й блакитного, підкреслюючи, що головна героїня відчувала в певний момент оповіді.

Олександр Корешков

«Серед овець»

Vovkulaka

Анімалістична антиутопія «Серед овець» показує всю гостроту проблем суспільства, серед яких бюрократія, корупція, владна байдужість. Герої мальопису уособлюють найкращі та найгірші людські риси та сутності. Вони ставлять важливі питання про добро та зло, справедливість і покарання.

Головний герой – пес, що намагається втиснутися в парадигму «нормального» у всуціль тоталітарному світі держави Овець. Кастова система, де немає справедливості, показує суспільство, у якому ще недавно існували ми.

Історія написана динамічно, усі події рухають сюжет до кульмінації. Автор поєднує орвеллівський світ «1984» і «Колгосп тварин» у посткомуністичних реаліях, щоби показати всю складність і невідворотність вибору, який доведеться зробити кожному.

Ігор Баранько

«Максим Оса»

UA Comix, RedRoom Comix

Максим Оса – козак, який дізнався про дату власної смерті 1636 року. Але ж цього не може бути, адже ось він сидить біля своєї могили. Як йому розпрощатися з життям, повним таємниць і небезпеки? Він точно не готовий помирати. То, може, він ще живий? Разом із головним героєм цього мальопису ви зможете поринути в атмосферні, похмурі пригоди та врешті дізнатися, що ж трапилося з Осою.

Мальопис не нагадує «шароварні» описи Запорізької Січі, а відкриває щиру та самобутню реалію козацького життя з містичними елементами та лячним детективним сюжетом.

Спочатку мальопис був виданий бельгійським видавництвом Joker-Horizont, проте згодом отримав український переклад і став одним із найпопулярніших в Україні.

Надія Кушнір

Комплект Гуся: «Гусь знає краще» та «Гусь не боїться павуків»

«Molfar Comix»

Легка саркастична історія про всім відомого Гуся, який розмовляє суржиком. Надія Кушнір вдало підбирає коротку форму для розкриття популярного персонажа. Гусь, який потрапляє в часом не зручні, майже завжди абсурдні ситуації, ділиться щоденною мудрістю й порадами в унікальному іронічному стилі.

Часто вона устами свого персонажа озвучує власні думки, які майже напевно відгукнуться й у вас. Влучні жарти й оптимізм Гуся навіть у найскладніших ситуаціях, коли все йде шкереберть, навчить мислити позитивніше й дивитися на світ простіше. Якщо зараз вам бракує друга, який зможе дати пораду й розвеселити, то ці два мальописи не залишать вас байдужими.

Іман Тадайон (сценарій), Тетяна Приймич (художниця)

«Захисник Вогню»

UA Comix

Містичний світ далекого Ірану стане транзитом, який допоможе читачам зануритися в оповідь про столітнє протистояння добра та зла. Ахурамазди були членами таємного ордену, що захищав правду та заохочував людей доєднатися до Світла, сповідуючи зороастризм. Свого часу їм вдалося перемогти демонів Темряви, проте Священний вогонь, який підтримував Світло, майже знищили під час нападу на храми захисників у сьомому столітті. Майже весь вогонь згас, а послідовників ордену залишилося зовсім мало. Тепер у зла знову з’явився шанс на перемогу.

Стилізація естетики мальопису, що наповнена давніми традиціями монахів і воїнів-представників зороастризму, вражає. А тяжіння до традицій та історії свого роду простежується в кожному малюнку.

Мальопис сповнений символізму, культурних особливостей Сходу й архетипних персонажів і догм зороастризму. Мимоволі видається, що читаєш давню книжку легенд, і лише згодом пригадуєш, що події відбуваються в сучасному світі.

Ярко Філевич

«Колоніст. Бути людиною»

UA Comix

Цей мальопис припускає, що люди таки не самотні у Всесвіті. Насправді є безліч планет та інших рас, які живуть зовсім не далеко від нас. Та чи стануть реальністю численні сценарії голлівудських батальних фільмів про боротьбу з іншопланетними загарбниками? Ні, адже людська раса сама отримає славу негідників серед усесвітніх сусідів.

Мальопис показує інших шлях людей майбутнього, так званих «конкістадорів», які вважають, що найкращий захист – напад. На противагу їм є «колоністи», які прагнуть поширювати цінності людської раси, ділитися культурною, наукою, досягненнями техніки. Проте колоністів залишається не так багато, і саме про Тауса – одного з них – ітиме оповідь.

Мальопис примітний відсутністю ідеалізації людини чи надмірної демонізації. Таус постає таким персонажем, що справді може народитися та подорослішати за кількасот тисяч років. Також багато уваги Ярко Філевич привертає до екологічної проблеми, адже не просто так люди покинули власну Землю та вирушили на пошуки нових домівок.

Андрій Чорний

«Перші 39 днів»

Антологія українських переживань, оформлена у фрагменти мальопису, розповість про перші 39 днів повномасштабного вторгнення Росії на територію України.

Українці з різних куточків України та світу виливають свої емоції та біль через війну. Переживання та рефлексії людей Андрій Чорний адаптовує до формату мальопису.

Хоча остаточної дати релізу немає, у мережі можна переглянути приблизні розкадрування історій. «Після кожного дня/щоденника буде йти документальна вставка, з найбільшим мемом кожного дня. Думаю, що важливо зафіксувати ці дані в часі та показати головні наративи, що ми бачили всі, попри внутрішні, особисті переживання кожного з нас. Один із прикладів – авторства пана Василя Чорнобая», – говорить автор.

Максим Удинський

«Залізна голова»

Vovkulaka

Один із найновіших українських мальописів, який може стати багатотомною історією. Це історія з української божевільні в не зовсім звичайному світі. Головний герой не розуміє, що відбувається та де він перебуває, коли приходить до тями під звуки сміху та криків незнайомців. Знайомим видається тільки невідомий голос у голові, який має ім’я – Урум. Атмосфера оповіді зачаровує, постійна інтрига та нагнітання не дадуть змоги вам відвернутися від читання ні на мить.

Кожен із випусків має завершений фінал і водночас наскрізний сюжет, що змушує чекати на наступний епізод. Максим Удинський вправно поєднує графічний і літературний складники мальопису.

Єгор Ключник

«Пітмен»

Vovkulaka

Химерніший за більшість мальописів, «Пітмен» нищить звичні уявлення читачів про простір і час, закони фізики та нормальну природу явищ, що нас оточують. І залишає для читача більше запитань, аніж відповідей.

За сюжетом, дослідник Говард Пітмен вирушає в небезпечну мандрівку-пошуки легендарного Храму Долі, що підтвердив би його теорію… Проте про всі деталі та подальший розвиток сюжету краще дізнатися самостійно.

Мальопис виконано у французькому стилі графічного дизайнування з елементами азійської манги й особливого стилю автора.

В’ячеслав Бугайов (автор ідеї) та Максим Богдановський, Олексій Боднаренко, Олександр Опара (художники)

«ВОЛЯ: The WILL»

UGAR production та Asgardian Comics

Що було би, якби Україна в 1918 році стала непереможною? Своєю міццю та силою вона, навпаки, поширила би вплив далеко на Схід і Захід і змінила напрям світової історії. Якщо шукаєте українського колориту в стилі стімпанку 20-х років минулого століття, то цей мальопис точно зацікавить вас. Переломним моментом для початку відліку подій у ньому є успіх УНР, яка після хвилі революцій не просто втримала силу, але й стала повноцінним суб’єктом європейського суспільства цього альтернативного всесвіту.

Автор ідеї спочатку замислювався про знімання короткометражного фільму, та згодом відкинув ідею на користь мальопису: «Я вирішив, що ефективніше та корисніше для суспільства буде зробити саме комікс, на який у разі успіху рано чи пізно чекатиме неминуча екранізація з адекватним бюджетом».

«Твій мальопис!»

UA Comix

Якщо ви давно мріяли спробувати створити власний мальопис, то цей скетчбук саме для вас. 140 сторінок оформлені в готові панелі та бабли для зручності та зосереджені на процесі творення. Тут можна не хвилюватися про правильність чи ідеальність ваших малюнків, а просто насолоджуватися мистецтвом. Відкиньте думки, що ви непрофесійний художник. Якщо ви можете подарувати світові чи навіть собі неймовірну мальописну історію, не давайте умовностям зупиняти вас.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.