Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КнигиПодорожуй книгою. 8 літніх книжок з атмосферою різних країн

Італія, Франція та Фінляндія

Подорожуй книгою. 8 літніх книжок з атмосферою різних країн — Книги на Wonderzine

Для багатьох із нас відпустка за кордон стала недоступною розкішшю, але можна знайти й інші способи подорожувати. Зібрали для вас вісім легких книжок, що ненадовго перенесуть вас до інших міст і країн, які ви хотіли відвідати або за якими сумуєте.

ТЕКСТ: АНАСТАСІЯ МИКИТЕНКО

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

Едгар Морган Форстер

«Кімната з видом»

Едгар Морган Форстер – один із найпопулярніших і найуспішніших романістів Едвардіанської епохи англійської літератури. Його книжка «Кімната з видом» – це любовна історія, змішана з іронічною критикою англійського суспільства 20 століття.

Роман поділений на дві частини. Перша частина починається у Флоренції, куди приїхала на відпочинок Люсі за своєю кузиною Шарлоттою. В Італії панує атмосфера відкритості та свободи, до якої не звикли англійки. У них удома люди тільки почали відходити від Вікторіанських правил, із чіткою класовою розмежованістю та надмірною стриманістю. Друга частина повертає нас до Англії, але чи зможе героїня далі жити за суворими стандартами?

Це книжка, зокрема, про ріст головної героїні, яка з дещо наївної та покірної дівчини перетворюється на людину, яка може вільніше виражати свої почуття та погляди.

Андре Асіман

«Називай мене своїм ім’ям»

BookChef

На сторінках свого роману Андре Асіман вимальовує справжнє італійське літо: з вином, книгами, розкиданими по залитих сонцем підвіконнях, і солодкістю моментів, коли ти нічого не робиш. Італія стає не просто тлом, а певною мірою героїнею книжки.

Це історія раптового та сильного роману, який розквітає між хлопцем і гостем в особняку його батьків. Вони не готові до наслідків цієї закоханості, тому удають байдужість одне до одного. Але протягом шести літніх тижнів приховані потоки страху, зачарування та бажання посилюють їхню пристрасть. Вона одночасно прекрасна та жахлива, на межі одержимості та фатальності.

Анна Гавальда

«Просто разом»

Hunting and Gathering

Роман «Просто разом» іноді називають книжковою «Амелі». У ньому старі паризькі квартири, аромати французьких страв і багато мистецтва.

Камілла робить усе можливе, щоб зникнути: майже не їсть, уночі працює прибиральницею та живе в крихітній кімнатці на горищі. Унизу, у красивій, вишукано прикрашеній квартирі, живе Філібер, який від вищого класу своєї родини успадковує лише ім’я. Він має незвичайного сусіда по квартирі – талановитого шеф-кухаря Франка, який забагато лихословить. Одного морозного вечора Філібер долає свою сором’язливість, щоби врятувати непритомну Каміллу з її мансарди та привести її до свого дому, де вони втрьох намагаються ужитися.

Це історія людей, які опинилися в ненайкращих умовах, але які продовжують триматися. Сюжет тече без особливих пригод, з описами звичайного життя та розмов, але цим він і чарівний.

Джоан Гарріс

«Шоколад»

Книжковий клуб «Клуб Сімейного Дозвілля»

«Шоколад» переносить нас із шумного Парижа до невеличкого містечка в глибині Франції. У ньому багато інтриг, шоколаду та чутливості.

До міста прибуває Віанна Роше з дочкою Анук і відкриває вишукану шоколадну крамницю, яка миттєво починає руйнувати великопісні обітниці. Віанна вміє вгадувати, що сподобається покупцеві, і трошки втручається в їхнє життя, підштовхуючи їх до здійснення своїх бажань. Вона відьма? Невдовзі парафія перестає задумуватися над цим, натомість віддається спокусі, щастю та драматичному протистоянню між урочистістю Великодня та язичницькою веселістю шоколадного фестивалю.

Книжка наче натякає, що навіть якщо трапляється щось жахливе, то потім трапиться й щось хороше, і це треба вміти помітити та встигнути цим насолодитися. Іноді варто почати з хорошого шоколаду.

Кріс Стюарт

«Проїжджаючи через лимони: Оптиміст в Андалусії»

Driving Over Lemons: An Optimist in Andalucía

Кріс Стюарт – колишній барабанщик, а тепер автор і фермер, розповідає історію свого переїзду в Іспанію, який трапився спонтанно та безпричинно. Тепер вони з дружиною живуть у горах на віддаленій від цивілізації фермі для овець.

На фермі з оливковими, лимонними та мигдальними садами бракує водопроводу, електрики та під’їзної дороги. Проте вічний оптиміст Стюарт має незворушний дух, який ніщо не може применшити, і їхня сім’я потроху розбирається з облаштуванням ферми та знаходить нових друзів – фермерів, митців та інших емігрантів.

Це дещо нетипова книжка як для літератури про переїзд. Головний герой не романтизує життя в новій країні, він багато працює фізично й активно вливається в місцеву спільноту, а не виступає постійним спостерігачем, як це часто буває у схожих книжках.

Шон Байтелл

«Щоденник книгаря»

«Наш Формат»

Це ще один мемуар – історії життя Шона Байтелла, власника другої найбільшої книжкової крамниці Шотландії. Вона містить 100 000 книжок, розкиданих звивистими коридорами стелажів.

Автор намагається виживати серед ексцентричних покупців та колег і конкуренції з великими магазинами та гігантом Amazon. Він постійно жартує, їздить на аукціони у старі будинки та дає книжкові рекомендації. А ще багато говорить про життя в маленькому шотландському містечку біля моря – з його незвичними жителями, щорічним книжковим фестивалем та змінами погоди.

Туве Янсон

«Літня книжка»

«Видавництво Старого Лева»

Туве Янсон відома насамперед своїми мумі-тролями, але в неї також є й доросла література. Вона складніша, сумніша, але така ж чарівна. І «Літня книжка» належить саме до таких.

Шестирічна Софія та її сім’я проводять літо на невеличкому острові біля Фінляндії. Дівчинка ставить багато запитань і досліджує місцевість із бабусею, вони багато що створюють та обговорюють. Проте вони майже не говорять про смерть мами, яку нещодавно пережила дівчинка.

На острові переплітаються радощі та смуток, велика мудрість і ще більша допитливість, детальні описи природи та буденності.

Євгенія Кузнєцова

«Спитайте Мієчку»

«Видавництво Старого Лева»

«Спитайте Мієчку» – це книжка для тих, хто не зміг виїхати навіть за межі міста та сумує за канікулами в бабусі в селі.

Бабуся, дочка, онучки та правнучки збираються під одним дахом: хтось утікає від міських проблем, хтось повертається з далекої Індії. Серед затишку старої хати та яблуневого саду жінки віднаходять відчуття рідні, теплоти та затишку, ностальгують і знаходять відповіді на запитання, що ж робити далі. А ще шукають загубленого кота, чекають на гарбузи та дуже багато говорять.

Це схоже на дуже потрібну паузу в житті, коли потрібно втекти, забути або хоча би дати собі простір, щоби краще зрозуміти свої бажання. Найкраще це робити в захищеності бабусиного дому.

Розповісти друзям
2 коментаряпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.