Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КнигиЩо читати: 8 біографічних книжок про сильних жінок

Що читати: 8 біографічних книжок про сильних жінок — Книги на Wonderzine

Леся Українка, Гілларі Клінтон, Марина Абрамович

Якщо вам потрібен заряд енергії й мотивації, радимо звернутися до біографічних книг. Вони показують, як за історіями успіху стоїть величезна та кропітка робота. Ми зібрали 8 біографій видатних жінок, які подолали багато перешкод і страхів, і не зрадили власним цілям.

Малала Юсафзай, Крістіна Лем

«Я – Малала»

Видавництво «Наш Формат»

У підлітковому віці Малала Юсафзай почала вести блог для BBC. Що дівчинка могла сказати світу? Вона заговорила про жорстокі обмеження прав жінок із боку талібів і необхідність освіти для пакистанок. Голос Малали виник тоді, коли інші боялися говорити. І вона ледь не поплатилася за це життям.

До шкільного автобуса вдерлися озброєні чоловіки й запитали:

«Хто з вас Малала?». Їй було 15 років, а таліби вже розуміли вплив її слів. Тоді дівчина отримала кулю в голову, але боротьба тільки починалася.

Це автобіографія, написана у співавторстві з журналісткою Крістіною Лем. Малала розказала історію про любов до життя, родини й рідного краю Сват. А ще про важливість прав людини, які ми маємо отримувати при народженні, та які ніхто не може забирати.

Мішель Обама

«Становлення»

Видавництво Book Chef

Мішель Обама точно не ховалася в тіні свого чоловіка. Звісно, у мемуарах буде розповідь про Барака, життя в Білому домі й активну громадську діяльність. Однак це стане не фокусом історії, а лише однією зі складових «становлення» Мішель. Вона розповість про себе щиро й легко, неначе ви її давні друзі.

Не стане це і класичною історією Попелюшки, яка провела дитинство в бідному районі Чикаго, а потім вийшла заміж за президента. Це книжка про жінку, яка мала багато обов’язків і життєвих ролей, однак ніколи не зраджувала собі. Вона була юристкою, віцепрезиденткою в лікарні й часто єдиною афроамериканкою в товаристві. А коли стала дружиною президента, не забувала про роль мами та доньки. Це книжка про її стосунки, сім’ю, кар’єру та пошуки себе.

Валентина Клименко, Ірина Пасічник

«Я, Білокур Катерина Василівна»

Видавництво «Родовід»

Іноді про людину говорять не тільки її слова, а й роботи. Катерина Білокур зображувала квіти, свою найбільшу любов. Попри заборону батьків, робила пензлі із шерсті кота, змішувала фарби й «наївно» малювала, бо вчилася всьому сама.

В ілюстрованому виданні «Я, Білокур» упорядниці зібрали малюнки, ескізи, фото й листи художниці. Текстова й візуальна частини доповнюють одна одну та допомагають краще зрозуміти світогляд і думки Білокур. Таке видання стане окрасою вашої бібліотеки.

Елінор Баркетт

«Ґолда»

Видавництво Vivat

Усе частіше жінки займають керівні державні посади. І хочеться, щоби це стало радше нормою, а не винятком. Ґолда Меїр була першою жінкою-прем’єркою Ізраїлю. Її недарма називають «залізною леді»: майстерна ораторка й успішна політикиня, вона не боялася ухвалювати рішення й доклала зусиль до створення єврейської держави на Близькому Сході.


Якось Ґолда казала: «Нам завжди доводилося обирати між тим, що для нас небезпечно, і тим, що дуже небезпечно». Елінор Баркетт показує життя прем’єр-міністерки на тлі світової історії, розповідає про внутрішні процеси політики та пояснює мотивації дій Ґолди.

Марина Абрамович

«Пройти крізь стіни»

Видавництво ArtHuss

Творчість Марини Абрамович виходить за межі людських можливостей і щоразу викликає резонанс. У цій книжці мисткиня розповідає про своє життя як проходження складних і необхідних етапів – 13 стін. Абрамович показала, які біль і «занулення» вона відчуває в перформансах, як важко їй давалися певні рішення та звідки в ній стільки сил і прагнення творити.

Марина Абрамович рік прожила з аборигенами в Австралії, пройшла половину шляху вздовж Китайської стіни та 736 годин дивилася в очі відвідувачам музею. І це тільки дещиця того, про що можна дізнатися у книжці.

Листи Лесі Українки у трьох томах

Видавництво Коmora

Якщо вам у школі розповідали, що Леся Українка була прикута до ліжка й писала вірші, то переконайтеся, що ця жінка мала прекрасне й наповнене життя. Звісно, хвороба нікуди не зникала, але поетка навчилася з нею жити, кохати, дружити й пізнавати світ.

Листи Лариси Косач читати не менш захопливо, аніж її твори. Складається враження, що спостерігаєш за чимось особистим, але відірватися не виходить.

Леся Українка спілкувалася з відомими політичними й культурними діячами, ділилася думками з подругою Ольгою Кобилянською, писала сестрам та дядьку Михайлу Драгоманову. І лише кількох листів достатньо, аби зрозуміти, що про неї ми склали неправильне враження.

Гілларі Клінтон

«Важкі рішення»

Видавництво «Наш Формат»

Гілларі Клінтон каже: «Усе наше життя – це здійснення вибору». Іноді ухвалювати рішення складно. Особливо коли ти керівниця Держдепартаменту США, дочка, подружка, мама та дружина одночасно.

У своїх мемуарах Клінтон пише про роботу в Адміністрації президента, аналізує політичну ситуацію у світі, порушує теми війни в Сирії та Афганістані. Розповідає про партнерство з нещодавнім опонентом Бараком Обамою, і про випадки, коли на карту було поставлено національну безпеку країни.

Це історія про сміливу жінку-політикиню, яка формувала імідж США на міжнародній арені, проявляла лідерські якості, брала на себе відповідальність у кризових ситуаціях і самовіддано виконувала роботу.

Джорджина Говелл

«Королева пустелі»

Видавництво «Наш Формат»

Документальний роман про британську письменницю й мандрівницю Ґертруду Белл. Вона досліджувала Близький Схід та окреслила межі його країн, стала першою європейкою, що перетнула Сирійську пустелю, й об’їздила всю Месопотамію. Аравійські шейхи вважали Ґертруду рівною собі й називали «Хатун» – королевою.

Джорджина Говелл майстерно зібрала записи зі щоденників і листів дослідниці та показала нам цілісну картину. Про свою геройку авторка пише із захватом: «Лише уявіть: жінка в елегантному вбранні з мусліну й мережив, з численними нижніми спідницями, під якими заховані… пістолет, похідний столик, дороге столове срібло й набої».


Текст:

Катерина Янченко

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.