Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Книги8 книжок, які допоможуть краще розуміти фемінізм

8 книжок, які допоможуть краще розуміти фемінізм  — Книги на Wonderzine

Про сексизм на роботі, #MeToo та чоловіків-феміністів

Ми вже розповідали, що навколо теми фемінізму досі існує багато міфів і стереотипів, їх розвінчують автори книжок цієї підбірки. Незалежно від того ви тільки почали шукати відповіді на запитання, які стосуються фемінізму, чи вже «в темі», ці книжки допоможуть глибше розібратися або ж поглянути на це з нового боку.

Кертіс Скарлетт

«Феміністки не носять рожевого та інші вигадки»

«Видавництво Старого Лева»

У цій книзі зібрали есе різних видатних жінок: активісток, акторок, співачок, письменниць, дизайнерок. Серед них – Кіра Найтлі, Сірша Ронан, Емма Вотсон, Джаміла Джаміл. Авторки есе діляться своїми персональними історіями про те, як це бути жінкою.

«Вони користуються косметикою (якщо хочуть), носять рожеве (якщо хочуть), плачуть (або ні) та почуваються сильними (або ні). Кожна з них має свою історію, свій досвід і свій голос – і всі вони цінні та важливі», – ідеться в описі книжки. «Феміністки не носять рожевого» не пояснить усе, що треба знати про фемінізм чи його історію, але покаже, що в серці фемінізму – жінки.

Тамара Марценюк

«Чому не варто боятися фемінізму?»

«Комора»

Книжка Тамари Марценюк допоможе розібратися в основних етапах світового феміністичного руху, його основних постатей і праць. Авторка пояснює історію та теорію фемінізму, базуючи це на фактажі й посиланнях на джерела.

Окрім світового контексту, у книзі йдеться й про локальний, який є український фемінізм зараз. До кожного розділу йде підбірка текстів, фільмів, відеолекцій та інших корисних ресурсів.

Майкл Кауфман і Майкл Кіммел

«Чоловіки про фемінізм»

«Книголав»

Ця книжка розкаже основи та принципи фемінізму й змінить чимало поглядів на вже сформовані стереотипи. Її автори, просвітник Майкл Кауфман та активіст й викладач Майкл Кіммел, бачать свою місію в тому, щоб залучати чоловіків і хлопчиків до підтримки гендерної рівності. Вони вирішили розібратися з міфами, які існують про фемінізм, і створили довідник, який можна читати в довільній послідовності.

«Уявімо, що є кімната, де відбувається ця розмова про фемінізм, і більшість чоловіків почуваються поза нею. Наприклад, якщо сказати якомусь хлопцю: «Поговорімо про гендер», він відповість: «Та це ж розмова про жінок». Більшість чоловіків навіть не знає, що вони частина цієї розмови. Тому ця книга радше заклик: «Камон хлопці, ми маємо про це [гендерну рівність] говорити», – розповідає автор Майкл Кіммел.

Джоді Кантор, Меґан Туей

«Вона розповіла»

Yakaboo Publishing

Якщо ви чули про #MeToo лише з новинних заголовків, ця книга допоможе побачити цілісну історію. За це розслідування журналістки Джоді Кантор і Меґан Туей отримали Пулітцерівську премію. Протягом трьох років вони збирали інформацію про сексуальні злочини Гарві Вайнштайна, провели сотні інтерв’ю, які записували від Лондона до Пало-Альто. Усе це підкріплено стенограмами розмов, листами й іншими оригінальними документами.

Окрім справи Вайнштайна, ви дізнаєтеся про жорстоке ставлення президента Дональда Трампа до жінок і публічне обвинувачення судді Верховного Суду США Бретта Кавано в сексуальному насильстві. А також як далі розвивався рух #MeToo.

Шеріл Сендберг

«Включайся! Жінки, робота і воля вести за собою»

«Критика»

Ця книжка не присвячена темі фемінізму, але допоможе зрозуміти деякі його аспекти. Операційна директорка Facebook у 2010 році виступила на конференції TED із промовою про перешкоди, які стоять перед жінками в побудові кар’єри, стереотипи, суспільний осуд та упередження, із якими їм доводиться боротися.

Пізніше вона вирішила присвятити цій темі свою книжку, яка стала бестселером. Книжка пояснить, як фемінізм може допомогти досягти рівності в професійній сфері.

Джессіка Беннетт

«Бійцівський клуб феміністок»

Vivat

«Це був бійцівський клуб, але без кривавих боїв. Щомісяця його членкині збиралися в тісному помешканні, ділячись переживаннями щодо панування сексизму на роботі. Роками ці зустрічі були таємними дотепер», – ідеться в описі книжки.

Продовжуючи тему гендерної нерівності на роботі, у цій книжці зібрали історії жінок, які стикнулися з такими упередженнями в професійному середовищі. А також дієві поради, як діяти в подібних ситуаціях. Наприклад, коли бос позирає на декольте або колега-чоловік змушує робити йому каву.

Франческа Кавалло, Елена Фавіллі

«Казки на ніч для дівчат-бунтарок»,

«Казки на ніч для дівчат-бунтарок 2»

«Книголав»

Хоч ці книжки вважаються дитячими, прочитати їх хочеться й дорослим. У них зібрані історії про життя видатних жінок з усього світу. Кожен розворот містить невеликий біографічний нарис у формі казки та яскравий портрет героїні, який створюють запрошені ілюстраторки. Усього на реалізацію цей проєкт зібрав понад 1,5 мільйона доларів на платформі Kickstarter, чим встановив новий рекорд.

У першій частині книжки ви зможете дізнатися історії Ніни Сімон, Гілларі Клінтон, Коко Шанель, Джейн Остін, Йоко Оно. У другій – Софі Лорен, Бейонсе, Анґели Меркель та Опри Вінфрі.

«Збірка не лише надихне дівчаток-читачок, але й продемонструє, що жодне із досягнень не давалося героїням просто. Соціальний скепсис та агресія, історичні події, патріархальні родинні традиції – усі ці фактори ускладнювали шлях героїнь», – ідеться в описі книжки.

Текст:

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.