Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КнигиЯк соцмережі впливають на підлітків і що з цим можна зробити

Як соцмережі впливають на підлітків і що з цим можна зробити — Книги на Wonderzine

Уривок із книжки «Як допомогти дівчинці-підлітку»

У видавництва Vivat вийшла книжка «Як допомогти дівчинці-підлітку», авторками якої є психологиня Мері Пайфер та її донька, редакторка й адвокатка зі справ біженців Сара Пайфер Ґілліам.

Вони вважають, що сучасне суспільство диктує молодому поколінню стандарти, які призводять до того, що дівчата від раннього віку прагнуть бути стрункішими, страждають від залежностей, намагаючись здаватися «крутими», потерпають від насильства. Авторки дають поради дівчатам та їхнім батькам, як упоратися із проблемами підліткового віку.

Публікуємо уривок із книжки про те, як на підлітків упливають соцмережі та що з цим можна зробити.

Тепер дівчата зазнають більшого стресу, ніж 1994 року, тому що хвилюються за свої оцінки, пишаються своїми успіхами. Багато дівчат борються з порушеннями харчування або травмою після сексуальних нападів. Однак найпоширенішими залишаються проблеми, пов’язані із самоушкодженнями, думками про самогубство, нападами тривоги та депресією. Часто ці скарги можуть бути безпосередньо пов’язані із соцмережами.

Соціальні медіа порушують основні функції організму, зокрема таку важливу, як сон. Психологи кажуть, що дівчата страждають від безсоння. Хронічне недосипання впливає на біоритми та сприяє тривозі й депресії, а також збільшує ризик ожиріння.

Психолог Джилліан Дженкінс вважає найважливішою порадою, яку вона може дати батькам щодо використання соціальних медіа їхніми дітьми, – це «не дозволяти їм спати зі своїми телефонами». Такий підхід дає змогу дівчатам отримати необхідні сім годин сну й відімкнутися від мережі, однолітків і сповіщень.

FOMO, або страх утрачених можливостей, –це велика проблема

– FOMO, або страх утрачених можливостей, – це велика проблема, – каже Дженкінс. – Хоча я думаю, що страху пропустити щось важливе тут менше, ніж якогось страху не відповідати критеріям.

З її досвіду, постійне порівняння – найбільша проблема дівчат. Велика кількість і доступність світлин та інформації вражає, і смартфони відіграють важливу роль у підтриманні нездорового мислення.

Усі психологи, у яких ми брали інтерв’ю для цього оновленого видання, вказували на ізоляцію своїх пацієнтів. Багато дівчат майже ніколи не виходило гуляти з друзями. Їм подобалося залишатися вдома у вихідні,  дивитися Netflix та отримувати повідомлення від своїх друзів. Психологи вказували, що дівчата часто борються зі стресом за допомогою цифрових пристроїв, а не розмов із батьками чи прогулянок із друзями.

– Використання дівчатами соціальних медіа є цілком природним, адже їм хочеться жити громадським життям, однак у реальності вони постійно занурені в соцмережі, тому не досягають своєї мети, – сказав один із психологів. – Сьогодні дівчата справді самотні, і ця самотність набагато глибша, ніж тоді, коли ми були підлітками.

Психологи зауважили, що соціальні медіа спонукають у дівчат появу залежності від поверхового зворотного зв’язку для підтримання самооцінки. Вони закликають їх дотримуватися своїх переконань, незалежно від тих, які пропонують їм соціальні медіа. Психологи допомагають дівчатам навчитися говорити: «Facebook – це не я справжня». Моя подруга психологиня сказала мені, що в соціальних мережах у дівчат немає ані почуття контексту, ані місця для нюансів, ані поняття про тонкощі, сарказм чи гумор.

Соціальні медіа спонукають у дівчат появу залежності від поверхового зворотного зв’язку для підтримання самооцінки

Вона завважила:

– Почуття дівчат весь час боляче вражають. Ця жінка закликає дівчат перечекати пів години, перш ніж реагувати на образливі повідомлення. Вона сподівається, що вони оберуть прямий шлях, позитивні наміри й пам’ятатимуть, що все, що вони надсилають, може стати скріншотом, його можуть поширити.

Психологи нині приділяють багато уваги обговоренню всього, що пов’язане із соціальними мережами. Вони допомагають дівчатам вирішувати, скільки часу щодня витрачати на користування пристроями, і пропонують, як досягнути своєї мети. У однієї дівчини виникла ідея попросити всіх друзів припинити листування після десятої вечора. Тоді ніхто не відчував би, що залишився за бортом. Іще одна дівчина вирішила вимикати телефон, коли гуляла з друзями. А ще одна підходила до всього інакше. Вона просто щодня планувала. Приміром, пограти в баскетбол або зателефонувати бабусі. І, як мінімум, у неї нема часу постійно сидіти в телефоні.

Багато психологів переглядає сайти під час сеансів. Їхні пацієнти показують їм цікаві історії, фан-фікшн чи поезію. Вони заохочують батьків чинити те саме. Ігноруючи світ вебсайтів і соцмереж, деякі батьки втрачають теми для чудових розмов зі своїми дочками.

Водночас, коли психологи допомагають дівчатам розумно поводитися зі своїми пристроями, вони співпереживають підліткам і визнають, що важко контролювати час користування смартфонами, і водночас заохочують підлітків пожаліти себе. Вони знають, що дорослі стикаються з тими самими проблемами. Одна загальна рекомендація полягає в тому, щоб усі в сім’ї відкладали свої телефони подалі на певний нічний час і не користувалися ними до закінчення сніданку.

Психологи вірять у справжню красу всіх дівчат-підлітків. Один психолог сказав мені:

– Я вірю в неосяжність і стійкість людського серця.

Придбати книжку

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.