Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КнигиЩо читати влітку. 8 нових книжок для відпустки

Що читати влітку. 8 нових книжок для відпустки  — Книги на Wonderzine

Жузе Сарамаґу, Галина Крук, Бернардін Еварісто

Ще зі шкільних часів ми привчилися складати списки «Що почитати влітку». Пропонуємо не відмовлятися від цієї хорошої звички й поповнити власну бібліотеку хорошими новодруками, які нещодавно вийшли або ж виходять в українських видавництвах. Ми зібрали 8 книг про кохання і стосунки, страхи й самотність і про те, як важливо цінувати те, що ми маємо.

Текст: Анна Хаєцька

Майґуль Аксельссон

«Квітнева відьма»

Видавничий дім «Комора»

Роман «Квітнева відьма» приніс своїй авторці письменниці й журналістці Майґуль Аксельссон, запаморочливий успіх у всьому світі, а також премію імені Августа Стріндберга – головну літературну нагороду Швеції. Книгу переклали на п’ятнадцять мов.

У центрі роману – переплетення доль чотирьох жінок, чотирьох сестер. Перша з них із народження прикута до ліжка, інша успішна лікарка, третя – вчена-фізик, четверта – наркоманка. Паралізована кинута матір’ю на піклування соціальних служб Дезіре – з тих, кого звуть відьмами. Вона наділена гострим розумом і дивовижною здатністю літати крізь час і простір, втручаючись в життя тих, хто їй дорогий або, навпаки, заподіяв зло. «Одна з моїх сестер вкрала життя, яке призначалося мені. Я хочу знати, яка з них», – такою є мета позбавленої всіх земних радощів Дезіре. Боротьба за виживання, дорослішання, подолання самотності та пошук любові – емоційний фон, на якому розгортається захоплива історія, де реальне й побутове органічно поєднується з надприродним і чарівним.

Галина Крук

«Хто завгодно, тільки не я»

Видавництво VIVAT

Збірка оповідань Галини Крук «Хто завгодно, тільки не я» виходить у червні у видавництві VIVAT, і ми попросили письменницю поділитися своїми думками про книгу: «Підозрюю, у житті кожного поета з часом назбирується чимало матеріалу, який не поміщається у вірші. Підслухані шматки розмов, парадоксальні ситуації чи карколомні життєві повороти, гумор і самоіронія – усе це розхитує поезію та проситься в прозу. Люблю її за можливість побути кимось іншим, прожити чиюсь історію, спробувати якусь іншу версію реальності, доосмислити своє, поглянути під іншим кутом.

Оповідання в цій книжці написані в різний час, розказані від імені настільки різних персонажів, що в реальності вони ніколи б не мали шансу зустрітися, якби їм не трапилася я. «Я» може бути ким завгодно, хто завгодно може підказати, як бути собою, де себе шукати, коли губишся, розгублюєшся, розчаровуєшся, втрачаєш, знаходиш і не знаєш, що з цим усім світом робити».

Жузе Сарамаґу

«Смерть бере відпустку»

Видавництво «Клуб сімейного дозвілля»

Нобелівський лауреат Жузе Сарамаґу почав писати досить пізно, у 58 років. Його стиль не сплутаєш ні з чиїм іншим: потік дуже довгих речень, відсутність звичної пунктуації в діалогах, а іноді – повна відмова від імен героїв. Але нехай вас це не бентежить: у Сарамаґу досить іронічний і зрозумілий стиль написання.

Книга «Смерть бере відпустку» починається з фрази «На наступний день ніхто не помер». Автор із чудовим почуттям гумору описує переполох у керівництві похоронних бюро та страхових компаній, які волею смерті залишилися без хліба насущного, тобто без небіжчиків.

В основі роману – улюблений хід письменника – спробувати прийняти абсолютно неймовірне припущення (у невеликій європейській країні люди раптом перестають вмирати) і подивитися, що з цього вийде. Спойлер: нічого хорошого. Ейфорія зміниться відчаєм, країна опиниться на порозі війни й хаосу. Але коли смерть все ж таки з’явиться, знайдеться одна людина, яка не захоче їй підкоритися.

Джанет Вінтерсон

«Пристрасть»

Видавництво «Вавилонська бібліотека»

Авторку усиновила ​​сім’я п'ятидесятників, які мали намір зробити з неї проповідницю. Та в дівчини були інші плани. У 16 років Вінтерсон сказала батькам, що вона лесбійка й пішла з дому. Працювала в психіатричній лікарні, щоб накопичити кошти на навчання в університеті.

Останні чотири роки Джанет у шлюбі зі своєю дружиною Сьюзі Орбах – психотерапевткою й письменницею, авторкою відомої книги «Жир – це феміністичне питання».

У романі «Пристрасть» дія відбувається в наполеонівську епоху.

Головних героїв двоє. Солдат Анрі, який служить у Наполеона та просто обожнює його. І дівчина Вілланель, яка народилася у Венеції, і потрапила на фронт, тому що була продана нелюбим чоловіком одному військовому.

Обидва герої зустрічаються в Росії, де Анрі «прозріває» щодо Наполеона й запалюється пристрастю до Вілланель. Проте Вілланель – дівчина без серця. У прямому сенсі. Своє серце вона залишила у Венеції в жінки, яку дійсно любила.

Керіл Мак-Брайд

«Чи є для мене місце в її серці?»

Видавництво VIVAT

Керіл Мак-Брайд – авторка книжок і психотерапевтка з питань шлюбу та сім’ї. Вона понад 30 років працює з пацієнтами, котрі мають досвід токсичних сімейних стосунків і пише статті для видання Psychology Today.

Досліджуючи стосунки, Керіл відслідкувала, що більшість жінок, які стикаються з певними емоційними чи психологічними проблемами, навіть не замислюються, що причиною може бути вплив нарцистичної матері. Якщо найближча тобі людина є надміру егоцентричною, цього відразу й не помітиш, особливо якщо змалку слухати про те, що материнську любов ще треба заслужити. У доньки можуть виникнути такі проблеми: занижена самооцінка, відчуття нереалізованості, деструктивні стосунки з людьми, нездатність зрозуміти себе та свої емоції. Чи можна виявити та проаналізувати такий досвід, пройти крізь нього більш усвідомлено та нарешті звільнитися від впливу нарцистичної матері, який закарбовується на все життя? Керіл Мак-Брайд розповідає, як допомогти собі розірвати зв’язок із травматичним минулим.

Кетрін Ґрей

«Несподівана радість звичайності»

Видавництво Yakaboo Publishing

Кетрін Ґрей – британська письменниця, редакторка та журналістка. Вона протягом 10 років пише у виданнях Cosmopolitan, Glamour, Marie Claire, The Guardian. Її жанр – self help, веде блог про тверезість. Авторка бестселерів «Несподівана радість тверезості» та «Несподівана радість самотності».

У книзі «Несподівана радість звичайності» Ґрей розмірковує про те, чому гонитва за щастям поглинає людину й ми весь час у пошуку нових задоволень. Але річ у тім, що наш мозок – природжений песиміст. Часом він нагадує старого буркутуна, який акцентує увагу на тому, шо не так у наші дні, а не на тому, що добре та правильно. Зосереджуючись на тому, що «не так», а не на чомусь позитивному, мозок просто намагається врятувати нас у разі біди. І це треба просто прийняти. Але на щастя, є науково перевірені способи, за допомогою яких ми можемо навчити мозок бути більш позитивно налаштованим. Письменниця пояснює, як допомогти зняти свого бігуна з тієї гедонічної доріжки, дати можливість спокійно роздивитися ту гору, на яку ви щойно вибралися, і запаморочливі краєвиди, яких ви вже досягли.

Бернардін Еварісто

«Дівчина, жінка, інакша»

Видавництво «Наш Формат»

Бернардін Еварісто – британка з англо-нігерійським корінням у 2019 році розділила Букерівську премію з Маргарет Етвуд.

Роман «Дівчина, жінка, інакша» – це історія 12 жінок, здебільшого темношкірих англійок, які не поєднані загальним сюжетом.

Подієвий діапазон драми вражає, охоплює погляди кількох поколінь: від емігранток шістдесятих, які приїхали разом із чоловіками з Нігерії, Гаяни, Барбадосу, до прогресивної студентки Язз і 90-річної Хетті, що виросла в провінції на півночі Англії. Різнопланові розповіді про гетеросексуальні стосунки межують з історією про лесбійку й театральну режисерку Амме, яка виступає за права темношкірих жінок і рівність; про її подругу Домінік, яка виїхала в США з новою коханкою та стала жертвою аб’юзу. Дуже щемкою є історія Пенелопи, «рудуватої блондинки з кучериками в стилі Мерилін Монро», яка пишалася чистокровними батьками-англійцями, поки не дізналася, що вона пасербиця. А сюжет про небінарну персону Меган/Морган – приголомшливий курс в теорію гендерних ідентичностей.

Генрі Керол

«Прочитай, якщо хочеш стати зіркою Instagram»

Видавництво ArtHuss

Якщо ви влітку вирішили прокачати свій інстаграм, то ця книжка точно стане в пригоді. Генрі Керол вивчав фотографію в Королівському коледжі мистецтв (Велика Британія) та представляв власні роботи на виставках по всьому світу. Маючи гарний досвід викладання фотомистецтва для людей різного віку, Генрі створив frui.co.uk – одні з провідних фотокурсів у Великій Британії.

Із книжки «Прочитай, якщо хочеш стати зіркою Instagram» ви можете дізнатися, як розвинути свою стрічку та швидко здобути нових підписників. Тут зібрано найважливіші секрети популярних блогерів, як правильно знімати, як вигадувати описи, як налаштовувати й монетизувати свій акаунт. Також є поради з теорії фотографії та композиції, рекомендації щодо програмного забезпечення й багато практичних прикладів для різних тем і стилів стрічки.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.