Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Книги7 книжок про те, як будувати здорові стосунки

7 книжок про те, як будувати здорові стосунки
 — Книги на Wonderzine

З партнерами, батьками, друзями й собою

Сучасний світ настільки тісний, а комунікація настільки регулярна, що стає дедалі важче розпізнати, які стосунки приємні, а які виснажують.

Ми зібрали книжки, які допоможуть знаходити спільну мову з людьми й будувати здорові стосунки, при цьому цінуючи свої бажання.

Текст: Ольга Дуденко

Тамзен Фадаль

«Знову вільна»

«Фабула»

Ніхто не застрахований від болісного розриву стосунків. Книга «Знову вільна» доводить, що їхнє закінчення – це не кінець життя. Тамзен Фадаль, письменниця, тележурналістка та продюсерка, ділиться історією свого розлучення й аналізує себе нову, поза стосунками.

Авторка доходить висновку, що кожен розрив – це шанс відновитися. Вона рекомендує змінити обстановку у квартирі, зайнятися спортом, переглянути раціон і запевняє, що після розлучення не варто втрачати віру в себе й інших.

Анна Топіліна

«Люби без ілюзій»

Yakaboo Publishing

Анна Топіліна – блогерка й перекладачка, яка здобуває освіту із сексології в університеті Мальме. Вона намагається долати токсичні стереотипи про те, що жінка має бути зручною у стосунках і залежати від чоловіка. Після прочитання книжки ви зрозумієте, чому важливо поважати свої інтереси, говорити «ні», не ідеалізувати людей і вчасно закінчувати стосунки.

Наприкінці кожного розділу є афірмації з основними меседжами книги. Наприклад: «Ти – жінка, і ти можеш будувати стосунки з чоловіками, з якими не плануєш нічого серйозного» або «Ти – жінка, і ти маєш право на власні потреби й почуття, хоч би які вони були». Сама авторка радить сприймати цю книжку як розмову зі старшою подругою за келихом вина.

Александра Соломон

«Не бійтеся любити»

«Наш Формат»

«Не бійтеся любити» – це 20 уроків пізнання себе на шляху до щасливих стосунків. Психологиня Александра Соломон стверджує, що стосунки – це така сама робота, як і водіння автомобіля чи вчителювання. Аби знайти хорошого партнера, авторка пропонує спершу налагодити стосунки із собою – вилікувати дитячі травми, навчитися цінувати й любити себе, що дасть змогу полюбити інших.

У книжці є багато історій із життя пацієнтів Александри, розповідей про вплив родинних стосунків на майбутнє дитини та практичних порад щодо того, як пережити травматичний досвід.

Кетрін Ґрей

«Несподівана радість самотності»

Yakaboo Publishing

Якщо за родинним столом ви чуєте дедалі більше запитань на кшталт: «Знайшла вже нареченого?» або «Коли вже онуків чекати?» – ця книжка для вас. Вона про те, як боротися з тиском із боку людей, які звикли до «повноцінних» парних стосунків. Кетрін Ґрей закликає не боятися самотності, шукати в ній переваги й водночас не переконує, що шлюб – це погано.

Дбати про себе, спати одна в ліжку, неспішно прокидатися зранку й готувати сніданок лише для себе – нормально, і письменниця закликає не відчувати провини за такі дії.

Сьюзан Форвард, Донна Фрейзер

«Емоційний шантаж»

«Фабула»

Інколи в нашому житті є велика спокуса бути комфортними для інших людей, жертвуючи власними інтересами й часом. Авторки книги аналізують механізми впливу, завдяки яким маніпулятори досягають бажаного. Уважні читачі можуть зіставити власні життєві ситуації з можливими різновидами психологічного шантажу.

Брюс Петтон, Дуглас Стоун, Шейла Гін

«Складні розмови. Як обговорювати те, що хвилює найбільше»

Vivat

На жаль, ми живемо в суспільстві, де досі не поширена культура відвертих розмов. Книжка «Складні розмови» побудована навколо «гарвардського методу переговорів», який розглядає опонентів як співучасників дискусії, а не суперників.

Автори діляться ідеями зі сфер поведінкової теорії, соціальної психології, теорії спілкування та посилаються на дослідження із проведення переговорів.

Книжка допоможе прокачати навички зі спілкування й почувати себе впевнено в різних ситуаціях: коли розв’язуєте робочі питання, комунікуєте з родиною й дітьми чи розриваєте стосунки з партнерами.

Марк Лівін, Ілля Полудьонний

«Простими словами»

«Наш Формат»

Марк та Ілля – автори популярного подкасту про психологію «Простими словами», за мотивами якої створили цю книжку. Місія проєкту – не давати поради, а навчити людей розпізнавати власні емоції.

Книжка складається із 20 розділів, кожен із яких присвячений певному почуттю чи емоції: злості, заздрості, образі, сорому, самотності тощо. Вони не дублюють інформацію з подкастів, а містять нові історії, інсайти та вправи для пропрацювання емоцій.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.