Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КнигиЩо читати восени. 8 нових книжок для дощових днів

Що читати восени. 8 нових книжок для дощових днів — Книги на Wonderzine

Про затишні бібліотеки, порятунок у дружбі та світ очима робота

Осінь – пора дощів, наближення холодів і довгих вечорів за книжками. Ми підібрали для вас літературні новинки, які разом із затишною домашньою атмосферою врятують будь-який настрій у цю пору.

Текст: Анастасія Микитенко

Редакторка: Софія Пилипюк

Фредрік Бакман

«Тривожні люди»

книголав

У маленькому шведському містечку знавіснілий батько намагається пограбувати банк. Йому немає, чим платити за оренду, і він боїться втратити опіку над дитиною. Потерпівши крах у пограбуванні, він вривається до сусіднього будинку та бере в заручники вісьмох людей, які оглядали квартиру на продаж. Під час перебування в цьому помешканні вони поступово починають відкриватися одне одному.

Серед заручників – люди із життям, повним кривд, болю, секретів і пристрастей. Усі вони відчайдушно потребують порятунку. Повна гумору, співчуття та мудрості, книга Фредріка Бакмана стала історією про силу дружби та надії – те, що рятує нас навіть у найтривожніші часи.

Джуно Доусон

«Ринок м’яса»

книголав

Переможний роман премії Young Adult 2020 розповідає про фемінізм, неприйняття себе та закулісся модної індустрії, про яке не всі готові говорити. Героїні книги – Яні Новак – шістнадцять. Вона соромиться свого високого зросту й андрогінного вигляду, але її помічає модельний скаут і пропонує роботу. Спочатку вона думає, що це жарт, та найвідоміші модельєри шикуються в чергу, щоб запросити її стати обличчям їхніх брендів. Неочікуваний успіх показує жахливий інтер’єр – сокові дієти, залежність від заспокійливих і сексуальні домагання.

Франко Фаджані

«Перезавантаження почуттів»

Видавництво Анетти Антоненко

Леонардо Ґвер’єрі – 50-річний вдівець, у минулому відомий журналіст. Він важко переживає смерть дружини й не може змиритися з дорослішанням доньки. На її прохання Леонардо погоджується взяти на виховання хлопця із сирітського притулку, Мартіна Рошара, який має синдром Асперґера. Він тихий, замкнений у собі й намагається вжитися з власними проблемами самотужки.

Обох засмоктує апатія, й от колишній журналіст ухвалює несподіване рішення — покинути Мілан і перебратися до віддаленого місця посеред лісів та долин П’ємонтських Альп. Саме там, у тиші гір, серед щирих людей, спостерігаючи за хмарами в небі та доглядаючи за тваринами на пасовищах, хлопець віднайде самого себе, а його названий батько – утрачену душевну рівновагу.

Ореста Осійчук

«Абрикосова книгарня»

Наш формат

«Абрикосова книгарня» – для любителів сучасної української прози, сімейних саг і дуже живої мови. За сюжетом, Марія Фариняк, мати-одиначка, не може більше забезпечувати сина та ухвалює рішення віддати його на виховання родичам покійного чоловіка: вуйкові Стефану та цьоці Касі.

Спочатку це трохи наївна історія дев’ятирічного Міська Фариняка, який знаходить вірних друзів, закохується та ласує пиріжками, мармулядами та завиванцями цьоці Касі. Історія розгортається разом із тим, як росте герой, та водночас з’являються дорослі секрети й недитячі зради. Героєм другої сюжетної лінії є інший Михайло Фариняк, дорослий чоловік, який живе в наш час. Як його історія переплітається з Міськом ХХ століття? Роман перетворюється на детектив, який не відпускає читача навіть після останньої сторінки. На ній є QR-код на бот «Абрикосової книгарні», де можна знайти секретні рецепти цьоці Касі й отримати листи.

Крістіна Макдональд

«Ніч, коли Олівія впала»

Vivat

Уночі Еббі Найт будить телефонний дзвінок, який би не хотіла отримати жодна мама: її донька-підліток Олівія впала з мосту. Мозок Олівії зазнав непоправної шкоди, вона вагітна й мусить залишатися на апараті життєзабезпечення, щоб зберегти дитину. На зап’ястках доньки Еббі знаходить синці. Коли поліція визнає падіння Олівії нещасним випадком, Еббі вирішує з’ясувати, що насправді сталося тієї ночі. Із розбитим серцем вона розплутує нитки життя своєї доньки.

Крістіна Макдональд створює напружену та душевну історію про приховані стосунки, руйнівну брехню та силу материнської любові. Цей емоційний роман начебто запитує, наскільки добре ви знаєте своїх дітей? І наскільки добре вони знають вас?

Еббі Ваксман

«Книжкове життя Ніни Гілл»

Vivat

Це книга саме для теплих вечорів із какао. У ній себе точно впізнають книголюби з пристрастю до вікторин і надмірного планування. Близьку багатьом героїню доповнюють дотепні вислови, легка любовна історія та сімейна драма.

Єдина дитина матері-одиначки Ніна влаштувала життя, якого вона хотіла: робота в книгарні, планер і кіт на ім’я Філ. Якщо вона іноді й підозрює, що життя – це не тільки читання, то вона просто знизує плечима та бере в руки нову книгу.

Коли батько Ніни раптово помирає, то залишає по собі незліченну кількість сестер, братів, племінниць та племінників, які живуть поруч і хочуть неодмінно з нею зустрітися. Ніна хоче втекти, сховатися або ж змінити ім’я та зовнішність. Натомість вона вчиться виходити із зони комфорту та стикається з любовною історією, що розгортається в її житті поза книжковими сторінками.

Елізабет Ґілберт

«Природа всіх речей»

Видавництво Старого Лева

Авторка бестселлера «Їсти, молитися, кохати» розповідає про життя науковиць, які залишились у тіні чоловіків. Це книга про дорослішання й пошуки себе, жагу пізнання, сексуальність і свободу.

Алма Віттакер – жінка, яка досліджує загадки еволюції в 19 столітті. Самотня й неприйнята оточенням, але розумна й допитлива, Алма вивчає найскромніші форми рослинного життя. Мимоволі вона вступає на шлях дослідження, який приведе її до найтемніших загадок еволюційної теорії.

На своєму шляху вона закохується в Амвросія Пайка, обдарованого художника. Він тягне її у сферу духовного та магічного. Алма ж науковиця, яка керується розумом і логікою. Та ціль у двох протилежностей одна – зрозуміти, як працює світ і життя. Водночас Алма намагається пізнати себе, зрозуміти дружбу, любов і сексуальний потяг, про який тоді жінки ніколи не говорили.

Кадзуо Ішіґуро

«Клара і Сонце»

Видавництво Старого Лева

Нобелівський лауреат Кадзуо Ішіґуро продовжує знайомити читачів із тим, що таке бути не-людиною у світі технологій. Клара – це штучна подруга-андроїд, яких купують, щоб забезпечити соціалізацію дітям-підліткам. Джозі та її мати купують Клару в універмазі, де вона зі свого місця уважно стежила за поведінкою відвідувачів і перехожих. Це лише один зі способів, за допомогою яких Ішіґуро переносить нас у існування чуйної не-людини.

«Клара і Сонце» просить читачів полюбити машину, і, що найцікавіше, ми її любимо. Це роман не просто про робота, а написаний від його особи. Клара віддана й тактовна, вона здатна допомогти подолати труднощі та піклуватися про когось. Це історія про виключно людське: самотність, жертовність і значення кохання. І про це все розповідає машина. То що ж насправді означає бути людиною?

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.