Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Книги#BookTok: 10 книжок, які часто рекомендують у TikTok

#BookTok: 10 книжок, які часто рекомендують у TikTok — Книги на Wonderzine

Про старий Голлівуд, самотнє безсмертя та сумну історію давньогрецьких героїв

Спільнота книголюбів уже опанувала TikTok. За хештегом #BookTok можна знайти рекомендації, відгуки та смішні короткі відео, де блогери діляться своїми дивними читацькими звичками, описують ваш характер з огляду на улюблені книжки або перетворюються на своїх улюблених персонажів. На платформі також можна знайти акаунти відомих авторів, бібліотек і книжкових магазинів.

Деякі книги обговорюють частіше ніж інші, тому ми зібрали 10 популярних рекомендацій користувачів TikTok: від фентезі до переосмисленої грецької міфології.

Текст: Анастасія Микитенко

Редакторка: Софія Пилипюк

Коллін Гувер

«Покинь, якщо кохаєш»

Vivat

Коллін Гувер посіла перші щаблі продажів за версією The New York Times, за одним із її романів знято серіал. «Покинь, якщо кохаєш» – найважча з її книг, за словами Гувер, адже вона базується на особистому досвіді авторки.

Книжка розповідає історію Лілі, яка нарешті вибралася зі свого маленького міста та переїхала до Бостона, де відкрила квітковий магазин. Там вона зустрічає нейрохірурга Раяна, який чимось схожий на неї своїм бажанням досягти кращого життя. Лілі здається, що це все занадто добре, аби бути правдою. Та Раян не хоче серйозних стосунків, а в її життя повертається перше кохання – Атлас.

Проте основним фокусом книги є не любовний трикутник. Це історія про вразливу жінку, яка водночас достатньо сильна, щоб ухвалювати складні рішення з болісними наслідками. А ще про зв’язок і розрив із дитинством, яке ти обіцяєш собі не повторювати, і про те, що іноді ті, хто люблять тебе, завдають найбільшої шкоди.

Лі Бардуго

«Тінь та кістка»

Клуб Сімейного Дозвілля

«Тінь та кістка» – це трилогія жанру фентезі, яка оповідає про колись могутню країну Равку та дівчину Аліну, на чиї плечі ліг порятунок нації. Равку на дві частини розірвала Тіньова Зморшка – смуга майже не проникної темряви, що кишить монстрами, які харчуються людською плоттю.

Аліна Старков ніколи нічого не вміла. Та коли її друга жорстоко поранили, вона виявляє у собі силу, яка може стати ключем до звільнення її спустошеної війною країни. Аліну відвозять до королівського двору, щоб навчити її бути членом магічної еліти Гриші. Аліні доведеться шукати, як знищити Тіньову Зморшку. Проте спершу їй треба розібратися з ворогами, деякі з яких назовні, а деякі – всередині Гриші.

Ганья Янаґігара

«Маленьке життя»

КМ-БУКС

Роман «Маленьке життя» приніс авторці номінацію на Букерівську премію та звання найкращої книги року за версіями The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal, Vanity Fair та інших престижних видань.

Четверо друзів – випускників престижного університету – намагаються побудувати нове життя у Нью-Йорку: Віллем, який хоче стати актором, Малкольм, архітектор із багатої сім’ї, Жан-Батист, художник, і Джуд, юрист і математик, чиє походження значною мірою невідоме навіть його трійці друзів. Читач має змогу побачити їхнє життя від п’яних вечірок і пліток у молодості до гордості, успіху та згасання дружби у зрілому віці. Центральною таємницею є темне минуле Джуда, який тримає всіх друзів разом.

Радимо перевірити тригери перед прочитанням, тому що роман має детальні описи насилля.

Ерін Моргенштерн

«Нічний цирк»

Vivat

«Нічний цирк» – це дебютний роман Ерін Моргенштерн, американської письменниці та мультимедійної художниці. Попри це, книга досягла значного успіху – він протримався у списку бестселерів The New York Times сім тижнів. Роман часто порівнюють із «Гаррі Поттером» Джоан Роулінг.

Юні чарівники, Марко та Селія, мають змагатися, не знаючи правил гри та одне одного. На поєдинок їх прирекли батько Селії та наставник Марко. Ареною стає чорно-білий Нічний цирк, який без попередження з’являється та працює лише вночі. Своєю магією Селія та Марко створюють сади з льоду та хмари, які ніколи не тануть, підтримують життя учасників цирку, щоб вони не старіли та не травмувалися, та зачаровують відвідувачів, сновид, які знову та знову повертаються до цирку.

Минають роки, чарівники починають закохуватися, і їм стає все важче продовжувати грати. Потрібно зробити вибір: закінчити гру за будь-яку ціну, що означає смерть суперника, або поступитися коханню та дати циркові розпастися.

Сара Дж. Маас

«Двір шипів і троянд»

Vivat

Сараа Маас працює в жанрі фентезі та є багаторазовою лауреаткою премії «Goodreads Choice Award». Серія «Двір шипів і троянд», натхненна казками та міфами, захопила фанатів фентезі у всьому світі.

Перша книга розповідає історію дівчини Фейри, яка виживає винятково завдяки своїй здатності полювати. Одного разу вона вбиває вовка, який насправді був фейрі. Вбивство цієї магічної істоти – тяжкий злочин. За це мисливицю в чарівне королівство забирає безсмертний фейрі Темлін, який колись правив світом.

Її почуття до нього перетворюються з крижаної ворожості у вогняну пристрасть, вона повністю змінює свою думку про магічний світ. Але стародавнє, злісне прокляття нависло над чарівною країною. Фейра повинна знайти спосіб зупинити його або приректи Темліна – і його світ – назавжди.

Дженді Нельсон

«Я віддам тобі сонце»

Vivat

«Я віддам тобі сонце» – другий роман відомої американської письменниці, який приніс авторці безліч премій, серед них премія Майкла Прінца, яку призначає Американська бібліотечна асоціація за найкращі книги для підлітків.

Спочатку Джуд та її брат-близнюк Ноа нерозлучні. Ноа постійно малює, живе у своїй голові та закохується в харизматичного хлопчика по сусідству, тоді як смілива Джуд носить яскраво-червону помаду, стрибає у воду із круч і говорить за них обох.

Три роки потому вони майже не розмовляють і міняються ролями: тепер Джуд ховається від людей, а Ной стає звичайним підлітком. Щось сталося, щоб змінити близнюків різними, але однаково руйнівними способами... Ной розповідає про до, Джун – про після. Кожен із них має лише половину історії, і якщо вони зможуть знайти шлях одне до одного, в них буде шанс усе виправити.

Адам Сільвера

«В кінці вони обидва помруть» (They Both Die at the End)

Третій роман американського автора відразу став бестселлером і найкращим романом 2017 року за версією авторитетного книжкового видання Kirkus. Завдяку BookTok роман знову очолив списки бестселерів у 2020 році.

Це світ, де спеціальна служба телефонує вам опівночі, аби повідомити, що ви помрете у наступні 24 години, невідомо, коли саме і невідомо як. 5 вересня, трохи опівночі, вони телефонують Матео Торрезу та Руфусу Еметріо, щоб повідомити їм погані новини.

Матео і Руфус абсолютно незнайомі, але з різних причин вони обидва хочуть знайти нового друга у свій останній день. Для цього є додаток – «Останній друг». Через нього і зустрічаються майбутні друзі, які мають прожити все життя за один день. Вони діляться своїми думками про життя і смерть та обурюються щодо несправедливості останнього дня, доки їх коротка дружба переростає в дещо більше.

Мадлен Міллер

«Пісня Ахілла» (The Song of Achilles)

Романи Мадлен Міллер – це завжди блискуче переосмислення грецької міфології. Їй знадобилося 10 років, аби написати свій дебютний роман «Пісня Ахілла» – так дбайливо вона ставилася до оригінальної історії, «Іліади» Гомера. За нього авторка отримала Жіночу літературну премію.

Ахілл, «найкращий з усіх греків», син жорстокої богині моря Фетіди та легендарного царя Пелея, сильний, швидкий і красивий, приваблює всіх, хто його зустрічає. Патрокл – незграбний молодий принц, вигнаний зі своєї батьківщини за вбивство. Зустрівшись випадково, вони створюють нерозривний зв’язок, незважаючи на ризик гніву богів.

Олену викрали, й усіх героїв Греції закликали взяти в облогу Трою за її честь. Спокушений обіцянкою слави, Ахілл приєднується до боротьби, і розриваючись між коханням і страхом за свого партнера, Патрокл іде за ним. Вони й не підозрюють, що жорстокі Долі випробують їх обох, як ніколи, і вимагатимуть страшної жертви.

Тейлор Дженкінс Рейд

«Сім чоловіків Евелін Хьюго» (The Seven Husbands of Evelyn Hugo)

Тейлор Дженкінс Рейд – авторка бестселерів New York Times, книги якої часто описують як «ідеальне читво для відпусток». За роман «Сім чоловіків Евелін Хьюго» авторку номінували на Goodreads Choice Award.

Уже літня та замкнута в собі голлівудська ікона кіно Евелін Хьюго нарешті готова розповісти правду про своє гламурне та скандальне життя. Але коли вона обирає на цю роботу невідому журналістку Монік Грант, дивуються всі. Незалежно від того, чому Евелін вибрала її для написання своєї біографії, Монік рішуче використовує цю можливість, аби розпочати свою кар’єру.

Вона захоплено слухає, як акторка розповідає свою історію про сімох чоловіків, нещадні амбіції, темні сторони старого Голлівуду та велике заборонене кохання. Монік починає відчувати цілком реальний зв’язок із легендарною зіркою, але коли історія Евелін наближається до свого завершення, стає зрозуміло, що їхнє життя перетинається трагічними та незворотними шляхами.

В.Е. Шваб

«Невидиме життя Едді ЛаРу» (The Invisible Life of Addie LaRue)

В.Е. Шваб – американська письменниця, чий останній роман, «Невидиме життя Едді ЛаРу», не залишав поличок бестселлерів New York Times 9 місяців.

Франція, 1714 рік: Едді ЛаРу не хоче бути чиєюсь дружиною або матір’ю – вона вимагає незалежності та вибору. Вона молиться старим і новим богам, але ніхто не відповідає на її молитви, окрім... диявола.

У ніч перед весіллям сільська дівчина у відчаї укладає фаустівську угоду, щоб жити вічно і вільно, але за умови, що її забуватимуть усі, кого вона зустрічатиме. Так починається надзвичайне життя Едді ЛаРу, яке розгортатиметься протягом століть і на всіх континентах, поки молода жінка дізнається, як далеко вона може зайти, щоб запам’ятатися. Усе змінюється, коли після майже 300 років Едді натрапляє на молодого чоловіка у книгарні, який згадує її ім’я.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.