Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КнигиЩо читати взимку. 9 захопливих книжок для холодних вечорів

Детективи, різдвяні історії та нон-фікшн

Що читати взимку. 9 захопливих книжок для холодних вечорів — Книги на Wonderzine

У холодну пору вечірки починають віддалятися на задній план: нелегко змусити себе вийти на мороз, коли вдома є гарячі батареї, чай та улюблений плед. Якщо домівку покидати не хочеться, а пригод таки бракує, то радимо відправитися в літературні мандрівки. Зібрали для вас дев’ять новодруків на будь-який настрій, які забезпечать захопливі вечори цієї зими.

Текст: Анастасія Микитенко

Сара Форден

«Дім Ґуччі: сенсаційна історія вбивства, божевілля, гламуру та жадібності»

Фабула

25 листопада в прокат вийшов художній фільм «Дім Ґуччі» з Леді Гагою й Адамом Драйвером. Натхненням кінострічки стала книжка Сари Форден, яка виходить в українському перекладі на початку грудня. Авторка сама працювала в Мілані, коли відбувалися центральні події книги та фільму, а також провела інтерв’ю з сотнею людей, близьких до бренда.

Документальна книга «Дім Ґуччі: сенсаційна історія вбивства, божевілля, гламуру та жадібності» розповідає одразу дві історії: історію бренда Gucci та сім’ї, яка його заснувала. У центрі книги – убивство Мауріціо Ґуччі, спадкоємця модного дому, якого застрелили в 1995 році. Через чотири роки Патрицію Реджані, його колишню дружину, засуджують на 29 років в’язниці за організацію вбивства чоловіка.

Чи зробила це Патриція тому, що витрати Мауріціо вийшли з-під контролю? Чи тому, що її колишній готувався одружитися на своїй коханці Паолі Франчі? І чи зробила вона це взагалі? «Дім Ґуччі» – це історія блиску, високої моди, великих статків і душевної особистої трагедії.

Ебіґейл Дін

«Дівчина А»

«Клуб Сімейного Дозвілля»

Ебіґейл Дін – адвокатка, яка в 30 років вирішила, що ця кар’єра її виснажує, і взяла відпустку на три місяці. За цей час вона написала зачатки своєї дебютної книги «Дівчина А», а потім повернулася на роботу й дописувала роман по дорозі до офісу. Кримінальний трилер опублікували в січні 2021 року, і він одразу став бестселером Sunday Times і New York Times.

Книга розповідає історію 30-річної Лекс, яка намагається жити й не згадувати своє дитинство. Одного дня вона отримує повідомлення, що її мати померла у в’язниці та залишила їй та братам і сестрам дім, у якому вони виросли. Лекс більше не може уникати свого минулого. У ньому вона Дівчина А, яка втекла та викликала поліцію до Будинку Жахів, де її батьки психологічно та фізично знущалися над своїми дітьми, приковуючи їх ланцюгами до ліжка. Кілька років потому вона знову збирає своїх братів і сестер, щоб повернутися додому та перетворити місце болю на прихисток для нужденних. Чи вдасться їм це?

Історія черпає натхнення з реального випадку, який трапився в Каліфорнії у 2018 році. Роман концентрує увагу не на дітях, а радше на тому, що відбувається з постраждалими, коли їхні обличчя перестають з’являтися на перших шпальтах газет, і як ця травма впливає на їхнє доросле життя.

Річард Кіршенбаум

«Рум’яна»

«Віват»

Річард Кіршенбаум не тільки автор, але й бізнесмен, який багато років працював в індустрії краси. Його дебютний художній роман «Рум’яна» став виявом поваги до всіх жінок-підприємиць, з якими він працював до цього.

Головними персонажками книги стали три сильні жінки, піонерки у світі косметики: Джосая Герценштайн, утікачка з Польщі, яка створює імперію краси та стає найбагатшою жінкою світу; Констанс Ґардінер, її суперниця, яка винаходить продажі косметики «від дверей до дверей», але чия найглибша таємниця загрожує всьому; і СіСі Лопес, перша темношкіра жінка-мільйонерка. Кожна хоче стати королевою імперії краси, і вони готові піти на все, щоб досягти своєї мети.

«Рум’яна» – це історія перших успішних жінок у бізнесі, знищення стереотипів і запеклої конкуренції. Та в ній знайшлося місце й для любові, вишуканості й естетики 20 сторіччя.

Меґґі Нокс

«Обмін на Різдво»

#книголав

Авторки Меґґі Нокс насправді не існує. Це псевдонім двох подруг-авторок, які написали цю різдвяну романтичну комедію разом.

Близнючки Чарлі та Касс обидві займаються випічкою, тільки перша веде популярне кулінарне шоу в шумному Лос-Анджелесі, а інша керує сімейною пекарнею в маленькому гірному містечку. За декілька днів до Різдва Чарлі вдаряється головою на кулінарному шоу та втрачає нюх і смак, тому деякий час вона не зможе судити на шоу. Щоб не втратити свою кар’єру, вона просить сестру-близнючку вести шоу замість неї, а сама повертається опікуватися сімейним бізнесом. Такий обмін виявляється нелегким: Касс боїться камери, а Чарлі потопає серед клієнтів удома. Ситуація не стає легшою від того, що в їхньому житті з’являється пожежник Джейк і фельдшер Мігель.

Це одна з тих історій, що мають присмак випічки, наївно хороший кінець та усмішки, від яких починають боліти щоки.

Ольга Карі

«Хрестик, або дуже кривава книжка»

Creative Women Publishing

Ольга Карі – українська письменниця, журналістка, гастроблогерка та мандрівниця. Теми її книжок варіюються від вражень від Вірменії до життя у суворих дев’яностих.

Її «Хрестик, або дуже кривава книжка» розповідає про кров, яку замовчують найбільше – про місячні. Збірка художніх репортажів та есе пояснює не що таке менструація, а як вона впливає на життя жінок від перших місячних до клімаксу. Це про хлопця, який не хоче спати з тобою в одному ліжку під час менструації, про сором через вимазаний одяг, про дорогі прокладки та твою фертильність «як єдину цінність». А ще в книжці зібрані історичні факти про менструальні табу, каральну радянську гінекологію й евфемізми на позначення місячних.

Каріна Саварина

«МАМ»

Каріна Саварина – українська авторка, яка своїм першим романом «Не вагітна» об’єднала жінок, які довго й невдало намагаються завагітніти.

Автобіографічний роман «МАМ» став продовженням історії. Хрусталина з чоловіком беруть трьохмісячне маля з дитячого будинку, а героїня намагається відпустити дівчинку в собі та зрозуміти себе й своє тіло, матір і новизну в стосунках з чоловіком. Вона вчиться доглядати за донькою й орієнтуватися Києвом, який не розрахований на дітей і візочки.

У сюжет вплетені зміни, які пережила сама Каріна, й 11 інтерв’ю з жінками про їхній перший період життя з дитиною.

Брюс Кемерон

«Ідеальне Різдво для собаки»

«Клуб Сімейного Дозвілля»

Брюс Кемерон – автор бестселерів №1 за версіями New York Times і USA Today. Усі його книжки розповідають про життя собак, але роман «Ідеальне Різдво для собаки» має не тільки миле цуценя, а й затишну святкову атмосферу.

Ви, мабуть, впізнаєте сімейку Ґоссів, бо вони мають такі ж звичайні проблеми, які маєте ви або ваші друзі: восьмикласниця, яка ненавидить школу, батько, який чекає, що його от-от звільнять, і дідусь, який втратив свою дружину й дуже тяжко переживає її смерть. Декілька поколінь живуть під одним дахом серед непорозумінь і постійних сварок. Усе тримається разом завдяки мамі Джуліані, яка пішла в декретну відпустку, щоб доглядати за всіма, але страждає від цього й хоче повернутися на роботу. Перед Різдвом вона тяжко хворіє, й усі члени сім’ї мають якось підготуватися до свят без неї. Здається, маленьке цуценя – це останнє, що їм зараз потрібно. А може, саме воно й стане дивом, що врятує добробут Ґоссів?

Рікке Вілладсен

«Татуювальник і клітор»

«Видавництво»

Вона непритомніє на пристані й раптом народжує повітряну кульку. «Це «мовна хмарка»? Псоріаз?» – питаються люди довкола. Ні, це плацента, яка згодом перетвориться на броколі.

Якось так починається графічний роман данської коміксистки Рікке Вілладсен. Головна героїня говорить про надто особисті історії, сексуальність і материнство за допомогою сюреалістичних снів, духовних провідників та подорожі через час і відстань. А в кінці вона приймає свою ситуацію й поспішає додому, до дитини, щоб нарешті стати матір’ю.

Данська газета Information описала книгу як «нефокусований маніфест про клітор». Політичне й особисте, страшне та смішне, справжнє і вигадане поєднуються в графічному романі з атмосферою робіт Девіда Лінча.

Чимаманда Нґозі Адічі

«Половина жовтого сонця»

«Видавництво»

Ви, мабуть, чули про нігерійсько-американську авторку Чимаманду Нґозі Адічі через її книгу «Ми всі маємо бути фемініст_ками». Проте це не перша її робота, яка набула світового визнання. У 2006 році вона опублікувала роман «Половина жовтого сонця», який здобув Жіночу літературну премію рік потому та став найкращим романом у 25-річній історії нагороди. Після двох років підготовки перекладу, книга нарешті вийде й українською мовою.

Події роману відбуваються в часи громадянської війни в Нігерії, але це не просто перепис випробувань і кількості вбитих. Ми дивимося та відчуваємо історію через призму трьох головних головних героїв: 13-річного Угву, слуги професора-революціонера, Оланни, прекрасної коханки професора, і Річарда, сором’язливого молодого англійця. Вони мають рятуватися залежно від того, як нігерійські війська просуваються і їхні ідеали піддаються серйозним випробуванням, як і їхня вірність одне одному.

Це не про фізичні, а про емоційні наслідки конфлікту, про моральну відповідальність, кінець колоніалізму, клас і расу. Роман закарбував у собі частинку історії, яка така важлива, але вже майже забута.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.