Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КнигиВід детективів до фентезі: 20 ідей, що подарувати книголюбам

Збірки поезії та парфум із запахом книжкових сторінок

Від детективів до фентезі: 20 ідей, що подарувати книголюбам — Книги на Wonderzine

Чи обирали ви колись подарунок для книголюба? Передивлялися хаотично рейтинги The New York Times і перечитували анотації? Намагалися вгадати, якої книжки в них ще немає? У нас такий досвід був, тому вирішили зробити ваш вибір простішим.

Ми підібрали варіанти подарунків для різних книголюбів: фанатів класики, прихильників фентезі, поціновувачів поезії, а також тих, хто любив читати, але тепер упав у читацьке вигорання. А якщо ж ви не знаєте, до якої категорії віднести вашого читача, то можете обрати якийсь книжковий аксесуар у кінці.

ТЕКСТ: АНАСТАСІЯ МИКИТЕНКО


Для фанатів легких любовних романів

Іноді хочеться забути про неідеальний світ і поринути в книжку, де всі кінцівки хороші, а добро перемагає все.

Бет О’Лірі

«Квартира на двох»

Vivat

Тіффі та Леон живуть в одній квартирі, ділять одне ліжко, користуються одними й тими самими речами, проте вони ніколи не бачились. Життєрадісна дівчина працює вдень, а похмурий Леон – уночі. Вони спілкуються лише через записки, розкидані по дому.

Це історія про незнайомців, які перетворюються в друзів, а потім у щось більше. Смішна та солодкава, ця книга врятує будь-який вечір після важкого робочого дня.

Ґрем Сімсіон

«Ефект «Розі»

Vivat

Дон Тіллман – учений-генетик, який ніколи не заходив далі другого побачення. Проте в один момент він вирішує підійти до підбору партнерки серйозно та методично, шукаючи пунктуальну та логічну дівчину. Проте він знаходить драйвову барменку, яка палить і постійно запізнюється.

Якщо ваша книголюбка в захваті від Шелдона з «Теорії великого вибуху» та любить посміятися вголос, то це те, що треба.


Для фанатів фентезі

Інколи найкращим прихистком від сірих буднів стають світи богів, ельфів і магії.

Ніл Ґейман

«Американські боги»

КМ-Букс

За день до того, як чоловік, Тінь, виходить із в’язниці, його дружина помирає в автокатастрофі. Його більше нічого не тримає у своєму рідному штаті, він відправляється в подорож із незнайомцем, містером Середою, який каже, що він колишній бог і король Америки.

Це моторошне, дивакувате та пригодницьке фентезі, яке вже визнали класикою.

Джо Аберкромбі

«Пів короля»

Nebo BookLab Publishing

Ярві, молодшого сина короля, вважали слабким через пошкоджену руку, тому він обрав для себе академію та вирішив стати служителем Батька Миру. Проте його брата та батька вбивають, і він вимушений стати королем. Коли його скидає з престолу власний дядько, він робить усе, щоб повернути собі трон і помститися за смерть сім’ї.

Це історія того, як переможені стають переможцями та зраджені стають зрадниками. Прихильники Скандинавії та Середньовіччя мають оцінити.


Для поціновувачів класики

У нас у всіх є книголюб, який не розуміє сучасну літературу, але любить вишукані описи та вдумливість класики. Окрім оригінальних або красивих нових видань, для них можна також пошукати менш відомі класичні твори.

Джон Фанте

«Спитай у пилу»

Книги-XXI

Молодий письменник Артуро Бандіні намагається пробитися та неодмінно опублікувати свій роман. За цей час він закохується в невловну, глузливу, нестабільну Каміллу Лопес, мексиканську офіціантку. Та коли він досягає своєї цілі, то в Камілли стається нервовий зрив, і вона зникає. А Бандіні назавжди відкидає життя письменника, за яке він так важко боровся.

Ця книга зависла десь на межі між класикою та сучасними романами. Хоча вона й була опублікована в минулому сторіччі, її сюжет був дуже попереду свого часу.

Томас Гарді

«Джуд Непримітний»

Фабула

Джуд – провінційний муляр, який мусить вийти заміж за простачку, яка вдає, що вона від нього вагітна. Проте цей шлюб швидко розпадається, а Джуд закохується в незалежну та дуже жваву Сью. Їх обидвох дуже сварять у вікторіанському суспільстві, що тільки сприяє їхнім негараздам.

Роман зачіпає безліч тем – робочий клас, бідність та освіту, ставлення до одруження, релігії та сексуальності. Це останній і, напевно, найтемніший роман Гарді.


Для поціновувачів поезії

Для деяких людей почуття та правда заховані в римі.

Катерина Калитко

«Орден мовчальниць»

Meridian Czernowitz

Це збірка про українських жінок, які вимушені були мовчати про горе, поколіннєві травми, стереотипи й архетипи, відвагу любові та розчарування порожнечею поза масками. В «Орден» вступають за непокору, з нього хочеться вийти більше, ніж вступити.

Це збірка незручної поезії, що чимось схожа на гіркі ліки: буде боляче та неприємно, проте потрібно.

Юрій Іздрик

«Інші речі»

Видавництво Старого Лева

Нова збірка Іздрика знайомо різна – у ній трапляється і тонка лірика, й іронія десь на межі. Її Іздрик оголосив своє останньою, бо «не кожна книжка така вдала».


Для поціновувачів детективів

Якщо ваші книголюби можуть легко знайти того, хто з’їв останнє печиво, то ці книжки точно для них.

Меґан Міранда

«Ідеальна незнайомка»

Видавництво Старого Лева

Лія та її подруга Еммі вирішують втекти з великого міста та почати життя заново в Пенсильванії. Проте скоро біля річки знаходять жінку, яка дуже схожа на Лію, а Еммі кудись пропадає. Лія намагається допомогти детективам, але вони їй перестають вірити: вони стверджують, що Еммі просто не існує.

Це суміш детективу та психологічного трилеру, де героїня намагається дізнатися правду, доки намагається приховати свою історію.

Люсі Фолі

«Список запрошених»

Видавництво Старого Лева

Казкове весілля на острові на узбережжі Ірландії стає все більше та більше схожим на трагедію, ніж на святкування: незручні тости, старі образи, а потім ще й когось знаходять мертвим.

Книголюби, які вміють шукати маленькі підказки та люблять туманну та містичну атмосферу Ірландії, будуть у захваті.


Для книголюбів із читацьким вигоранням

Інколи ви можете читати паралельно декілька книжок, а бувають і часи, коли ви не можете подужати 10 сторінок за пів року. У другому випадку допомагають невеликі книжки з динамічним сюжетом.

Колін Гувер

«Веріті»

Молоду письменницю Лоувен просять дописати цикл книжок замість Веріті, авторки бестселерів, яку спаралізувало після автокатастрофи. Поки Лоувен шукає записи про книжки, вона натикається на автобіографію письменниці з жахливими таємницями. Лоувен вирішує приховати рукопис від Джеремі, чоловіка Веріті, знаючи, що подробиці його знищать. Але коли почуття Лоувен до Джеремі посилюються, вона усвідомлює, що могла б мати шанс із чоловіком, якби він прочитав слова своєї дружини.

Елементи детективу не дадуть книголюбам відірватися від роману, а кінцівка змусить думати про книжку ще довго.

Крістіна Лорен

«Випадкові наречені»

Vivat

На весіллі сестри-близнючки Олів і дружка стали єдиними, хто не отруївся. Проте медовий місяць на Гаваях уже оплачений, і вони вдвох вирішують поїхати, хоча і недолюблюють одна одну.

Легкий любовний роман стане чудовими ліками для тих, хто любить сюжетну лінію «від ворогів до закоханих» і героїв, які мусять вдавати, що вони люблять одна одну.


Для тих, хто читав уже все

Це тип книголюбів, яким не можна взяти щось із полиці бестселерів і спокійно подарувати. Ми спробували віднайти ваш ідеальний подарунок у закутках книжкових магазинів.

Жоржі Амаду

«Дона Флор та двоє її чоловіків»

Видавництво Старого Лева

Основний сюжет дуже популярний: жінка повинна вибирати між цікавим і спонтанним «поганим хлопцем» і безпечним, але нецікавим, «добрим хлопцем». Проте головна героїня роману Жоржі Амаду може мати обидвох одночасно. Однак є невелике ускладнення: один із двох її чоловіків – найжвавіший і найпристрасніший – мертвий.

У романі поєднуються магічний реалізм і латинська культура з її карнавалами, стравами та темними ритуалами. Незвичайна локація та незвичний сюжет мають привабити тих, хто вже бачив і читав усе.

Кетіль Бйорнстад

«Ріка»

Видавництво Старого Лева

Поміж мелодій Брамса, Баха та Шопена молодий піаніст Аксель намагається знайти себе в музиці та пережити втрату першої коханої. А потім розуміє, що закохується в її маму.

Це скандинавська література, яку треба дарувати з обережністю: можна нагнати сум.


Для феміністок

Для тієї самої подруги, яку постійно просять пояснити за фемінізм.

«Про що вона мовчить»

Creative Women Publishing

Книжка створена жінками для жінок – історії неуспіху, болю, токсичних стосунків і втрати. Це не ті історії, які можна почитати в Instagram, але ті, які нагадують, що ти не сама, і що з цим можна впоратися.

Якщо ваша феміністка переживає наразі не найкращі часи, то ця книжк може стати чудовою розрадою.

Тамара Марценюк

«Чому не варто боятися фемінізму»

Комора

Ця книжка розповідає про досягнення феміністок, які ми вже почали сприймати як належне, пояснює основи феміністичного руху та показує, як це все працює в Україні. У ній є багато посилань на першоджерела для тих, хто вже розібрався з основами та хоче копнути глибше.


Якщо ви не знаєте, який ваш книголюб

Інколи ви граєте в Таємного Санту з колегою, якого не дуже добре знаєте, а іноді – простіше вибрати аксесуар до книжок, аніж здогадуватися, чи є в бібліотеці книголюба така книжка. До таких випадків вас також підготували.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.