Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КнигиМіленіали та зумери. 5 книжок про труднощі сучасного кохання

Як зберегти стосунки в часи пандемії, чи можливо знайти кохання на телешоу, як розпізнати аб’юз

Міленіали та зумери. 5 книжок про труднощі сучасного кохання — Книги на Wonderzine

Сучасний світ – час, коли в стосунках переважає тренд на здорові партнерські взаємини, у яких немає популярних раніше стереотипів і забобонів, а всі негаразди проговорюються.

Проте, як і кожне попереднє покоління, ми стикаємося з новими для себе викликами та проблемами. У новій добірці книжок від Wonderzine про сучасне кохання: як зберегти стосунки в часи пандемії, чи можливо знайти кохання на телешоу та як розпізнати аб’юз.

Текст: Таня Миронишена, Настя Калита

Саллі Руні

«Де ж ти дівся, світе мій прекрасний?»

Видавництво Старого Лева

Саллі Руні, яку називають «Селінджером для покоління Snapchat», написала черговий бестселер, і вперше – про кохання міленіалів, а не зумерів.

В основі книги історія двох найкращих подруг, Еліс та Ейлін. Їм по 30, вони почуваються загубленими та заводять нові любовні інтриги. Еліс зустрічає Фелікса, а Ейлін, тільки покінчивши з попередніми стосунками, починає фліртувати з другом дитинства, Саймоном. Разом вони кохаються, діляться своїми переживаннями, говорять про світ і дружбу. Інакше кажучи, просто живуть свої життя. Як влучно зазначає видання i-D: «Це класична Руні».

Але не зовсім – це перший роман авторки після трирічної перерви та він про покоління, до якого вона сама належить. А зважаючи на те, що Саллі Руні називають першою великою письменницею серед міленіалів, то книжка точно варта уваги. Критики пишуть, що це її найкращий роман.

Кейт Стейман-Лондон

«Обери мене»

Видавництво Старого Лева

Навколо шоу «Холостяк» є багато суперечок. Попри те, що авторка є його відданою глядачкою ще з першого сезону, вона вважає, що програма зовсім не зображає реальний світ. Бажання зламати стереотипи та показати дійсність такою, якою вона є, стали тлом для написання Кейт дебютного роману «Обери мене».

Головна героїня Беа Шумахер — популярна плюс-сайз блогерка, яка вирішила взяти участь у шоу «Холостяк» і стати його наступною зіркою. Вона пішла на передачу, щоб розвіяти хибні уявлення глядачів про «ідеальний» образ дівчини та здобути славу. Однак паралельно з цим, Беа потрапила у вир розкішної моди, інтернет-хейтерів та інтриг.

Виявляється, сумнівна можливість знайти кохання та стати популярною супроводжується великим тиском, додатковими проблемами та не завжди доброзичливою увагою з боку фанів. Однак про цей бік шоу ніхто не попереджає.

Тора Хьорлейфсдоттір

«Магма»

Книжкове видавництво «Лабораторія»

«Магма» – це відвертий роман про аб’юзивні стосунки однієї з найбільш провокаційних ісландських письменниць Тори Хьорлейфсдоттір . У ньому авторка в притаманній для неї емоційній манері зображує досвід кохання, токсичності та сексу молодої студентки в епоху порніфікації.

На прикладі історії 20-річної Лілі, яка закохалася в «майже ідеального», начитаного, красивого, розумного хлопця, письменниця показує, який дійсно нездоровий вигляд мають подібні токсичні стосунки: уся взаємодія в парі зводиться до маніпуляцій і жорстокості з боку агресора та безпорадності жертви.

З вражаючою ясністю та стриманістю авторка пояснює, як зароджуються аб’юзивні стосунки та що доводиться переживати жертвам емоційного та фізичного насилля, водночас сподіваючись, що ця книжка здатна допомогти тим, хто цього потребує.

Сергій «Колос» Мартинюк

«Король дощу»

Видавництво Старого Лева

Через пандемію пари у всьому світі почали частіше розривати свої стосунки. Це не початок історії роману, а дійсність, у якій ми живемо. Завдяки вимушеній самоізоляції ми зрозуміли, як це – дійсно жити разом. Люди почали більше часу проводити одне з одним, говорити, стикатися з проблемами чи кризами, від яких раніше можна було втекти. Тема однозначно актуальна й донині. Тож нарешті про неї починають писати і в українській літературі.

«Король дощу» – історія пари неідеальних людей на тлі першого карантину весни 2020-го року. Костя та Мар’яна – типові зумери, кожен із яких має свій віртуальний світ із власними інтересами та життєвими цінностями. Попри це, їхні стосунки тривають уже декілька років і здавалося, що так буде й далі. Та спалахнула епідемія. А разом із нею – давні образи, травматичні досвіди та пошук своєї ідентичності.

Єва Іллуз

«Чому кохання ранить? Соціологічне пояснення» (Why love hurts?)

Polity Press

Цієї книжки досі немає українською, але тексти соціологині Єві Іллуз варті нашої уваги прямо зараз. Іллуз обрала собі як головну тему дослідження – кохання, авторка займається вивченням емоційних патернів і соціологією почуттів. Чому кохання зникає? Чому воно болить? Як ми закохуємося? На всі перелічені запитання Іллуз дивиться через призму глобалізації світу та технологічний прогрес.

«Ми всі боїмося бути мадам Боварі» — одне з найвідоміших висловлювань дослідниці. Вона пояснює наше прагнення до любові через бажання переживати щось емоційно важке. Любов – дискомфорт, який ми створюємо самі для себе. Сучасне кохання формується через неминучі страждання, самокопання та ретравматизацію.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.