Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Книжкова полицяДиректорка благодійного фонду Zagoriy Foundation Євгенія Мазуренко про улюблені книжки

10 книжок для CEO, філантропів і будь-кого, хто бажає якісно змінити життя

Директорка благодійного фонду Zagoriy Foundation Євгенія Мазуренко про улюблені книжки — Книжкова полиця на Wonderzine

У рубриці «Книжкова полиця» запитуємо героїнь про книжки, які займають важливе місце у їхніх бібліотеках. У новому матеріалі директорка благодійного фонду Zagoriy Foundation Євгенія Мазуренко ділиться, що почитати про вміння об’єднувати команди навколо спільних цінностей у часи кризи та невизначеності.

Євгенія Мазуренко

директорка благодійного фонду Zagoriy Foundation

Дуже люблю читати та слухати книжки, і часто дарую їх близьким – фактично це найтиповіший подарунок від мене


У дитинстві я не любила читати. По-перше, мені не купували якихось класно зроблених дитячих видань – як мінімум тому, що 25 років тому ринок ще не пропонував такого вибору, який я сьогодні можу забезпечити своїй донечці. До старших класів я читала лише шкільну програму і, скажу чесно, вона мене не занадто цікавила, як і список літератури на літо. Перечитавши не так давно «Герой нашого часу», я усвідомила, чому так: у програмі було недостатньо книжок, направлених на пізнання світу – на той час там була переважно художня література, яка не розвивала в мені якихось практичних навичок, а я люблю, коли набуті знання можна відразу перевірити реальністю.

Сьогодні й ніби наздоганяю те, що колись пропустила: дуже люблю читати та слухати книжки, і часто дарую їх близьким – фактично це найтиповіший подарунок від мене. Наразі моя увага прикута до книжок із менеджменту, фінансів, управління та пізнання себе. Дуже люблю історію України – от зараз хочу прочитати нову книгу Грицака «Подолати минуле. Глобальна історія України», а паралельно взятися за «Економіку на благо» Жана Тіроля.

Дуже ціную аудіокнижки та щодня присвячую ним по дві години за кермом


Дуже ціную аудіокнижки та щодня присвячую ним по дві години за кермом. Але самими аудіо- чи електронними виданнями не обмежуюся. Обожнюю, як пахнуть паперові книжки!

Світ сповнений неймовірних знань, і я хочу їх отримати, а книжка – незамінний для цього інструмент. Завжди цікавлюся, що читають знайомі, колеги, беру літературу зі списку навчання MBA executive в KMBS – усе, що може допомогти вдосконалити роботу нашої команди Zagoriy Foundation.

У цілому, у сучасному світі комерційний і неприбутковий сектори активно діляться досвідом та інструментами, які використовують для просування власних цінностей, продуктів та ідей. Самого лише доброго наміру недостатньо, щоб створювати ефективні благодійні чи соціальні компанії. Тому нижче раджу книжки, які дуже вплинули на моє розуміння психології людини та стосунків і в команді, і з рідними, й із собою.

Світ сповнений неймовірних знань, і я хочу їх отримати, а книжка – незамінний для цього інструмент


Віктор Франкл

«Людина в пошуках справжнього сенсу»

Книжка, яка перевернула моє життя: після неї я завжди думаю, що багато чого залежить не від ситуації, а від моєї реакції та сприйняття. Обережно: інколи цей твір прийдеться відкладати, щоб притиснути до очей серветку.

Віктор Франкл – психотерапевт, що опинився в концтаборі та вижив. Згодом він проаналізував власний досвід і досвід інших в’язнів і виявів стратегії, які допомагають людині вижити та не збожеволіти в складних обставинах. Маленький тизер: випробування легше проходити, якщо розумієш, для чого це все.Робота Франкла буде ще однією книжкою з добірки, яка навчить вас гідно проходити крізь непрості періоди.

Ден Аріелі

«Чесно про (не)чесність»

Класна книжка про особливості психіки та про те, як і чому ми інколи несвідомо поводимося нечесно не тільки щодо інших, але й до самих себе.

Автор книжки, Ден Аріелі, – професор психології та поведінкової економіки (це напрям, який вивчає вплив психологічних чинників на рішення в економічних ситуаціях), тож як науковець звик підкріплювати наведені гіпотези експериментами. Це дає змогу краще зрозуміти психологію людини й, можливо, після аналізу прочитаного виправити в собі ті вади, які колись ми навіть не помічали.

Книжка допомагає краще розуміти людей – а це ніколи не зайве під час побудування роботи в команді.

Адам Грант

«Оригінали. Як нонконформісти рухають світ»

Якщо любите робити все суто за класичною перевіреною схемою, можливо, ця книжка надихне вас поглянути також у бік експериментів і рішень, користь яких не є очевидною, на перший погляд.

У сучасному світі, де багато невизначеності через пандемію й інші чинники, багато хто потерпає від відчуття, що старі звички та системи або не працюють, або перестануть працювати невдовзі.

Усвідомлення ситуації замало – треба ще й навчитися не боятися брати ризик, який є майже невіддільним супутником експерименту. Думки Адама Гранта можуть підштовхнути вас легше відпускати старе та будувати нове без страху помилок. Бо вони, як відомо, не трапляються тільки в тих, хто нічого не робить.

Шеріл Сендберг, Адам Грант

«План Б»

Шеріл Сендберг – головна операційна директорка Facebook (сьогодні Meta Platforms), яка раніше працювала віцепрезиденткою з міжнародних продажів Google та брала участь у запуску Google.org (благодійний напрям компанії).

Автори розбирають реальні життєві ситуації, тож книжка може допомогти читачу напрацювати стійкість до невдач і бачити виходи в найскладніших ситуаціях.

Доходи від видання Шеріл Стенберг вирішила направити на підтримку ініціативі Option B, що допомагає долати наслідки психологічних травм різного характеру. На сайті організації є три шляхи взаємодії з гостем: туди можна звернутися, якщо зараз переживаєте складну ситуацію, якщо хочете комусь допомогти або – вдосконалити щоденну стійкість до стресу.

Ерік Берн

«Ігри, у які грають люди»

Ще трохи психології: Ерік Берн присвятив цю роботу транзакційному аналізу – методу, який вивчає спілкування. Берн вважає, що в суспільних взаємодіях людина може проявляти себе в різних фігурах: як Батько/Мати, Дорослий або Дитина.

Стисло їхні функції можна описати так: перший проявляє турботу та вчить, другий збирає й аналізує інформацію й ухвалює зважені рішення, третій діє більш емоційно, що може набувати різних форм, в тому числі й крайніх – це і непересічна творча енергія, і схильність до істерик.

У діалозі з кожним актом спілкування (транзакція) люди взаємодіють з різними проявами «Я» одне одного. Метод Берна допоможе зрозуміти, за контакту яких проявів его між людьми можуть статися конфлікти та в які психологічні ігри взагалі люди грають у спілкуванні. Ці знання здатні покращити якість вашого спілкування з іншими, бо фактично вчать запобігати конфліктам або ефективно перетворювати їх у конструктивний діалог.

Бенджамін Харді

«Не примушуй себе. Альтернатива силі волі»

Мабуть, гортаючи список, що складається переважно з нон-фікшну на тему психології, багато хто очікував побачити поради про те, як набути корисних звичок і відмовитися від поганих. Сподівання виправдалися!

Отже, Харді радить розв’язувати проблему радикально – подивитися на власне коло спілкування та стати ближчими до тих людей, які вже взяли за звичку робити те, в чому ви тільки плануєте досягти успіху.

Насправді ідея цікава: формуючи себе, ми також формуємо власне оточення. Книга спонукає замислитися про те, що в цьому циклі є причиною, а що – наслідком.

Вільям Макаскілл

«Розум на благо»

Автор видання є одним із засновників руху ефективного альтруїзму. Що це означає? Люди, що сповідують філософію ефективного альтруїзму, воліють допомагати в тих темах і питаннях, де можуть показати найбільшу ефективність із тим ресурсом, який готові вкласти в задумане.

Пригадуєте класичне: «Дайте мені точку опори, і я переверну світ?» Ефективні альтруїсти вміють знаходити цю точку опори, керуючись не емоційними рішеннями, а раціональними. До речі, про різницю між емоційно мотивованою благодійністю та раціональним підходом ми в Zagoriy Foundation створювали окрему дослідницьку статтю.

У книзі Макаскілла є не тільки аналіз благодійності, а взагалі аналіз людської поведінки. За ходом думки автора цікаво спостерігати, тому особливо раджу цю історію тим, хто хоче з книжкою в руках відчути, ніби не сидить у кімнаті наодинці, а дискутує з цікавим співрозмовником.

Луїза Мей Олкотт

«Маленькі жінки»

Хвилинка класики із середини 19 століття. Книга «Маленькі жінки» була неодноразово екранізована, оскільки за всі роки з першого видання цікавість до теми становлення жінки у світі не вщухає.

Особисто я всюди виступаю за women empowerment і підтримку жінок у професії та поза нею. Цікаво, що в галузі благодійності в Україні працює дуже багато жінок – точного дослідження з підрахунками ми не проводили, але на більшості заходів (фахові конференції, воркшопи, тренінги, зустрічі тощо) неозброєним оком видно, що жінок у цій сфері в Україні дійсно більше. Багатьох я знаю особисто – і це класні лідерки, які в ухваленні рішень вміють знайти ідеальний баланс між інтуїцією та тим, що говорять дані.

Дуже поважаю колег, вірю в силу дівчат, які є дуже різними за характером, але однаково класними.

Роберт Грін

«33 стратегії війни»

Вважаю, стратегічне мислення треба розвивати та вдосконалювати все життя, і це видання може цьому допомогти. А ще воно здатне навчити вас тримати розум холодним, навіть під час найгарячіших дискусій.

Інколи в переговорах і на зустрічах один необережний крок здатний зруйнувати весь старанно побудований логічний ланцюжок аргументів і доказів. Стратегічне мислення допомагає не тільки розрахувати можливі кроки наперед, але й передбачити ризики та придумати додаткові стратегії на випадок, якщо щось піде не так.

Раджу книжку всім сучасним лідерам, бо також вона допоможе побудувати стратегію розвитку, у якій ви будете вести команду однодумців, а не змушувати їх рухатися в точку, яка їх навіть не приваблює. Узагалі, вважаю, що це важлива риса керівника – вміти створювати союзи однодумців, у яких нікого не потрібно додатково мотивувати чи вговорювати, бо всі розділяють спільні цінності та готові разом рухатися до мети.

Данило Галико, Поліна Дорошенко

«У пошуках сонячних днів»

Довгоочікувана колаборація цілої команди творців: фонду Zagoriy Foundation, видавництва «Основи», музиканта Blooms Corda Данила Галики й ілюстраторки Поліни Дорошенко.

Пам’ятаю, як позаминулого року вперше зустрілася з директоркою «Основ» Даною Павличко, щоб обговорити ідею дитячої книги про благодійність. У результаті команда Zagoriy Foundation виступила консультантом видання з питань благодійності, а команда «Основ» знайшла ідеальну форму, як передати ці знання в цікавій для дітей формі. Вийшла новенька книжка, яка, впевнена, стане чудовим дитячим подарунком на зимові свята.

Насправді подекуди я краю себе за те, що досить пізно повертаюся додому та приділяю доньці не весь вільний час. Тут донька нарешті відчує бонуси від того, що її мама CEO: ця книжка в неї з’явилася за день до потрапляння на книжкові полиці країни.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.