Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Культура«Захищаючи свободу». Які роботи будуть представлені від України на Венеційському бієнале

Україна є учасницею бієнале з 2001 року

Весна завжди знаменує початок міжнародних мистецьких виставок, ярмарок і фестивалів. Одна з таких подій – Венеційський бієнале, який цього року триватиме з 23 квітня по 27 листопада в Італії. Кураторкою головної виставки стала Сесилія Алемані, директорка компанії High Line Art у Нью-Йорку.

Бієнале пройде під назвою «Молоко снів». Це запозичена назва з книжки феміністки, художниці та письменниці-сюрреалістки Леонори Керрінгтон. Сесилія Алемані зазначає, що виставка нагадуватиме уявну подорож метаморфозами тіла. Під час бієнале митці зосередяться на трьох основних темах: репрезентація тіла та його метаморфози, стосунки людей із технологіями та зв’язок між тілом і Землею.

Нещодавно організатори Венеційського бієнале оголосили імена митців, роботи яких будуть представлені на цьогорічній виставці. Незважаючи на війну, українські творці також візьмуть участь, знайомлячи міжнародну спільноту з мистецтвом України. Розповідаємо, які роботи будуть представлені в українському павільйоні

Павло Маков «Фонтан виснаження: Висока вода»

Павло Маков і його «Фонтан виснаження: Висока вода»

Павло Маков – митець із Харкова. У своїх роботах він часто досліджує паралелі між людським тілом та урбаністичним ландшафтом.

Роботу «Фонтан виснаження: Висока вода» Павло створив 1995 року, щоб відобразити життєвий парадокс: одна річка впадає в іншу, і згодом обидві висушуються. Скульптура символізує виснаження ресурсів і людства. Сам Павло Маков в інтерв’ю для «Радіо Культура» говорить: «Нещодавно одна людина пошепки питала: «Фонтан виснаження» – це ж не про Україну?» От коли проєкт зародився, він якраз був про Україну. Але сталося так, що, на жаль, зараз він стосується більшої частки, а можливо, і всього світу. Тому це проєкт не про Україну, а про те, як нам далі жити разом».

«Фонтан виснаження» представляють куратори Марія Ланько, Єлизавета Герман, Борис Філоненко та київська галерея The Naked Room.

Виставка «Це Україна: Захищаючи свободу»

Виставку «Це Україна: Захищаючи свободу» влаштовують PinchukArtCentre спільно з Офісом Президента України та Міністерством культури та інформаційної політики України. Організатори говорять, що виставка насамперед «присвячена нашим колективним свободам: свободі вибирати, свободі говорити та свободі існувати».

Виставка складатиметься з двох частин. У першій представлять монументальні емоційні роботи сучасних українських художників: Євгенії Білорусець, Нікіти Кадана й Лесі Хоменко – а також митців-класиків: Марії Приймаченко, Тетяни Яблонської та Стефана Медицького. У другій частині покажуть проєкти міжнародних артистів, друзів України: Марини Абрамович, Такаші Муракамі, Олафура Еліассона, Бориса Михайлова та JR.

Нікіта Кадан

Роботи закордонних митців для українського павільйону

Диптих Sky Over Corn Field стане частиною виставки «Це Україна: Захищаючи свободу». Це нова робота британського художника Демієна Герста, і її вперше покажуть саме на Венеційському бієнале.

Французький художник JR надав роботу, створену для обкладинки журналу Time, – полотно з фотографією п’ятирічної українки Валерії з Кривого Рогу, яка разом із матір’ю вимушено тікала до Варшави. Щоб реалізувати цю ідею, JR особисто в березні приїхав в Україну.

Марина Абрамович вибрала для представлення архівну роботу 2003 року – інсталяцію Count on Us («Розраховуйте на нас», 2003), присвячену Балканській війні.

Виставка просто неба Piazza Ucraina

Її організовують куратори Марія Ланько, Єлизавета Герман і Борис Філоненко. Це інсталяція просто неба в садах Джардіні, створена за проєктом української художниці й архітекторки Дани Косміної. У центрі експозиції розташують пам’ятник, обкладений мішками з піском.

Текст: Ольга Дуденко

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.