Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КультураНа кого підписатися: Youtube-канал «Шалені авторки: жінки, які відмовилися бути другою статтю»

Літературні відеоблоги про гендер і культуру

Засновники каналу «Шалені авторки» Ростислав Семків і Віра Агеєва у 25 розмовах розповідають про культурних діячок на рубежі ХІХ–ХХ століть, котрі досягли успіху в письменницькій кар’єрі.

«Це історії переважно з усього ХХ століття, коли жінки-авторки стали явищем, якого вже не можна не помітити», – пояснює Віра Агеєва.

На каналі літературознавці обговорюють теми: чи потрібен українцям літературний канон (перелік must read книг), як перечитувати по-новому українську класику, як українські письменниці й поетеси вплинули на літературу загалом. Тут ви знайдете багато цікавого про життя, феміністичні погляди й боротьбу видатних українок у сфері літератури.

Тут ви відкриєте, що спільного в щоденниках французької художниці Марії Башкірцевої й авторки оповідань про утиск українського жіноцтва Ольги Кобилянської. Разом з авторами спробуєте знайти відповіді, чому в останні роки в Україні фемінізується Шевченківська премія, чим відрізняється феміністична теорія імперських і підпорядкованих націй?

Окремий ефір присвятили авторці книги «Друга стать» Симоні де Бовуар, котра, до речі, бувала в Києві. Симона з покоління французьких лівих інтелектуалів. Підіймала питання про традиційні моделі сім’ї, проблеми гендерної ідентичності, бісексуальності, що актуальні й дотепер.

На каналі можна знайти теми для подальших досліджень феміністичних проблем. Літературні розмови шукайте за посиланням

Текст: Галина Данилюк

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.