Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КультураЩо подивитися: Номінанти на «Золотий Глобус», на яких варто звернути увагу

Що подивитися: Номінанти на «Золотий Глобус», на яких варто звернути увагу — Культура на Wonderzine

Найкращі серіали й фільми року

Асоціація іноземної преси Голлівуду оголосила номінантів премії «Золотий глобус» 2021 року. Церемонія нагородження переможців відбудеться 28 лютого. «Корону» та «Манк», які відзначили найбільшою кількістю номінацій, ви могли бачити й без нас, тому ось ще кілька рекомендацій для зимових і весняних вечорів. 

Фільми

Зависнути у Палм-Спрінгз

Palm Springs

Де дивитися: Megogo

Від самого себе не втечеш, а якщо потрапити в часову петлю, як у «Дні бабака», то й поготів. «Зависнути у Палм-Спрінгз» – ромком від команди The Lonely Island, творців вірального кліпу Dick in a Box із Джастіном Тімберлейком. За сюжетом, герої Енді Семберга («Бруклін 9:9») та Крістін Міліоті («Як я зустрів вашу маму») знайомляться на весіллі, проводять час разом, а наступного ранку бачать на календарі те саме 9 листопада. Найлз, який потрапив до петлі раніше, уже змирився з такими обставинами, тоді як Сара готова на все, аби вирватися із замкненого кола. Напередодні весілля сестри вона припустилася прикрої помилки й розуміє, що не готова миритися з нею знову і знову. 

Суд над Чиказькою сімкою

The Trial of the Chicago 7

Де дивитися: Netflix

«Суд над Чиказькою сімкою» – другий режисерський проєкт Аарона Соркіна, сценариста «Соціальної мережі» та творця серіалу The Newsroom. Це історія про групу активістів проти війни у В’єтнамі, яких показово звинуватили в підбуренні до масових заворушень.  

На лаві підсудних опинилися Едді Редмейн, Яг'я Абдул-Матін II («Вартові»), Джеремі Стронг («Спадкоємці») та Саша Барон Коен. Останнього відзначили відразу двома номінаціями на «Золотий глобус»: за роль другого плану в цій драмі та головну в сиквелі «Бората».

Класичні для Соркіна сцени із судової зали, які він відпрацював ще на «Кількох хороших хлопцях», доповнюють потужні кадри з акцій протесту. Фільм фіксує події кінця 60-х, але теми поліцейського свавілля та поляризації суспільства актуальні й сьогодні. 

Перспективна дівчина

Promising Young Woman

Де дивитися: з 4 лютого в кінотеатрах

Кессі (Кері Малліган) була відмінницею в медичному коледжі, а тепер працює в кав’ярні та живе з батьками. Вечорами дівчина, імітуючи алкогольне сп’яніння, знайомиться в барі з різними чоловіками, а коли ті вирішують зайнятися з нею сексом без згоди, виходить з образу та проводить із ними виховну бесіду. Усе це – частина великої помсти Кессі: вона прагне притягнути до відповідальності хлопців, які у студентські роки зґвалтували її подругу, а заразом відвадити від насильства інших чоловіків.

Гостру історію про злочин і кару, загорнуту в навмисно яскраву обгортку, зняла англійка Емералд Фленнел. Близька подруга Фібі Воллер-Бридж, вона була шоуранеркою другого сезону «Убивчої Єви» та грала Каміллу Паркер Боулз у серіалі «Корона». З режисерською номінацією на «Золотий Глобус» Фленнел уже увійшла в історію: уперше за всі 77 років у цій категорії представлені троє жінок.

Земля кочівників

Nomadland

Де дивитися: з 25 березня у кінотеатрах

«Я не бездомна. У мене просто немає будинку. Це не одне й те саме, правда?», – говорить героїня Френсіс Макдорманд у «Землі кочівників». Фільм-переможець Венеційського кінофестивалю, якому пророкують не один «Оскар», розповідає про сучасних американських номадів. Це люди старшого віку, чимало з яких втратили житло і статки через світову фінансову кризу та вимушені жити буквально на колесах.

Головна героїня фільму, Ферн, вирушає в дорогу західними штатами, де знайомиться із групою таких самих кочовиків. Ферн тяжко переживає втрату чоловіка й не готова знову зближатися з людьми. Вона цінує свободу, яку дає кочовий спосіб життя, та водночас міцно тримається за минуле: не знімає обручку, переглядає старі фото, береже тарілки, колись подаровані батьком.

За роботу над фільмом режисерка Хлое Чжао отримала номінацію на «Золотий Глобус». Наступним її проєктом стане блокбастер «Вічні» від Marvel Studios.

Серіали та антології

Мала сокира

Small Axe

Де дивитися: Amazon Prime Video

Стів Макквін – режисер «Сорому» й «12 років рабства». Новий проєкт Макквіна «Мала сокира» розповідає про життя Вест-Індійської діаспори в Лондоні 1960–1980-х років. Це данина корінню режисера, батьки якого колись мігрували із Гренади та Тринідаду.

5 фільмів різного хронометражу переповідають історії мігрантів у боротьбі з расизмом – побутовим та інституційним. Ось власник кафе, яке було важливим осередком карибської діаспори, бореться зі сфабрикованими обвинуваченнями на свою адресу. Ось цілком здібний хлопчик, якого закинули до школи для дітей, що «не піддаються нормальному навчанню», тільки через його походження. А ось чоловік, який вирішив податися в полісмени, щоби захищати своїх, натомість стає зрадником в очах громади.

Об’єднані темою, стрічки різняться за стилістикою: слідом за гостросоціальним Mangrove Макквін видає романтичний Lovers Rock із 10-хвилинною сценою танцю під повільне регі. 

Назва антології походить від пісні Small Axe Боба Марлі, яка є парафразом приказки: «Якщо ви – велике дерево, ми – мала сокира». У касті проєкту – Летіша Райт із «Чорної пантери» та Джон Боєга із «Зоряних війн».

Велика

The Great

Де дивитися: Megogo, Sweet.TV

Якщо ви ратуєте за історичну правдивість у художніх творах, радимо відразу скролити далі. Серіал про Катерину II – це вільна інтерпретація історії молодої імператриці, яка виходить заміж за Петра III та знаходить себе в обставинах, де всі, включно з новоспеченим чоловіком, налаштовані до неї ворожо. Фаворита Катерини грає актор індійського походження, тому дискусії про «сліпий» кастинг у «Великій» почалися раніше за критику «Бріджертонів».

Щоб отримати задоволення від серіалу, радимо абстрагуватися від реальної постаті Катерини II, інакше є ризик усі 11 епізодів думати про винищення Січі. А ще приготуватися до божевільного дійства, на тлі якого «Фаворитка» Йоргоса Лантімоса видається дуже серйозним кіно.

Номінаціями на «Золотий Глобус» відзначили й зірок серіалу. Ніколас Холт блискуче вжився в образ царя-самодура, а Ель Феннінг закріпила за собою статус акторки, однаково органічної в казках Disney та фільмах Віндінга Рефна.

Країна Лавкрафта

Lovecraft Country

Де дивитися: Megogo, Sweet.TV, Oll.TV

Що страшніше: люті монстри чи жорстокі люди? Якщо вагаєтеся, як відповісти на це запитання, довірте його «Країні Лавкрафта». Серіал, заснований на однойменному фентезі-горорі, показує наші страхи очима Аттікуса Блека, ветерана Корейської війни. Чоловік вирушає на пошуки зниклого батька в компанії дядька й подруги. Надворі 50-ті, дорога лежить через ворожі до афроамериканців штати, тому пошукова операція більше нагадує гру на виживання. На додаток до ненормальних поборників сегрегації, герої стикаються з паранормальними силами: на шляху Аттікуса та Леті трапляються монстри із книжок Говарда Лавкрафта. 

Шоуранеркою серіалу стала Міша Грін, яка зніматиме сиквел «Розкрадачки гробниць» з Алісією Вікандер. Продюсували проєкт Джордан Піл і Джей-Джей Абрамс, а головні ролі довірили Джерні Смоллетт («Хижі Пташки та фантастична Харлі Квін») і Джонатану Мейджорсу («П’ятеро однієї крові»).

Стюардеса

The Flight Attendant

Проєкт HBO Max, який претендує на статус найкращого комедійного серіалу року, розповідає про алкозалежну бортпровідницю Кессі, яка випиває під час польотів і займається сексом із незнайомцями. Одного ранку жінка прокидається в кімнаті готелю в Бангкоку й бачить біля себе труп чоловіка, з яким провела вечір. Кессі боїться зробити заяву в поліцію, тому прямує в Нью-Йорк, де її зустрічають агенти ФБР.

Головну роль у серіалі виконує зірка «Теорії великого вибуху» Кейлі Куоко; компанію їй склала Зося Мамет, яку ви можете пам’ятати за серіалом «Дівчата». 

Текст: 

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.