Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КультураПодкасти, музика та YouTube-канали. Чим замінити російський контент

Подкасти, музика та YouTube-канали. Чим замінити російський контент — Культура на Wonderzine

І чому це важливо?

На жаль, уже буденністю було бачити моргенштерна та єгора кріда у найкращих 100 виконавців в Україні або ж інтерв’ю дудя в українських трендах YouTube.

Російську музику українці слухали, бо вона була більш відомою, аніж локальні гурти. А з контентом проблема зокрема полягала в тому, що такі популярні соціальні мережі, як TikTok, YouTube, Facebook та Instagram, не мали своїх модераторів в Україні, а отже, контролювалися в росії, через що у тренди просували російські наративи. Через це користувачі мали докласти певних зусиль, щоби знайти дійсно український контент, а на це не у всіх були час і бажання.

Водночас варто зауважити, що російські артисти та блогери платять росії податки, які, відповідно, ідуть на фінансування армії, яка наразі знищує українські міста. Своїми прослуховуваннями та переглядами в соціальних мережах ми самі генеруємо їхній прибуток, неопосередковано фінансуючи ворога.

Російські зірки також часто стають частиною пропаганди. Наприклад, серед виконавців війну вже підтримали: басков, лєпс, гагаріна та гурт «рукі ввєрх», а вероніка степанова, олена крайт і бородіна продовжують транслювати путінську пропаганду для мільйонів підписників. Відомі російські виконавці, як-от джиган, баста та макс корж, непрямо підтримали окупацію Криму, виступаючи там. Більшість співаків і блогерів проігнорували конфлікт повністю, продовжуючи публікувати фото зі сніданками в кафе або з відпочинку, замість того, щоб висвітлити правду про те, що відбувається в Україні.

З цим боротися може кожен українець, видаливши російські пісні зі своєї медіатеки та відписавшись від сумнівних інфлюенсерів. А ми вже зібрали підбірку українських виконавців і блогерів, якими їх можна замінити.


Українські виконавці

«Один в каное»

Один в каное – це львівський інді-гурт, який відомий своєю піснею «Човен» за мотивами однойменного вірша Івана Франка та синглом «У мене немає дому», який став особливо популярним у зв’язку з останніми подіями. Їхні пісні та виступи завжди щирі, іноді на межі з надривом, а голос солістки, Ірини Швайдак, не можна сплутати ні з чиїм іншим.

KRUTЬ

Пісні співачки та бандуристки Марини Круть – це ніжний голос, комфорт і заспокоєння, а зараз нам усім це не завадить. Нещодавно вона спільно з Хмельницьким муніципальним хором виконала відому пісню Тараса Петриненка «Україно», у відео можна простежити безліч емоцій – смуток, надію та любов до своєї країни та людей навколо, які разом плетуть сітки для оборони країни.

«БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ»

Український гурт «БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ» сподобається фанатам року. Їхні пісні «Без неї ніяк» і «Буду з тобою» постійно можна почути по радіо, але зараз особливої уваги набула пісня «Вільні люди», яка підтримує бойовий дух і нагадує, за що ми боремося. Під неї гурт створив новий кліп, де показав наслідки війни в Україні.

СТАСІК

Стасік, або ж Анастасія Шевченко, уже стала обличчям українського спротиву зі своєю піснею «Колискова для ворога», у якій вона співає: «Ти ж хотів землі цієї, тож тепер змішайся з нею». Проте в неї є й інші композиції в жанрі фольк-троніки, які заворожують – «Ніж», «Бій з тінню» та «Не відводь очей». Усі пісні досить не схожі одна на одну, але це лише робить їх цікавішими.

Kalush

Реп-гурт Kalush, яких обрали представниками Україні на Євробаченні, відомий своєю сумішшю українського фолку та репу в пісні Stefania та щемливу ностальгію у треку «Додому». Один з учасників гурту, до речі, уже захищає нашу країну в лавах Територіальної оборони.

Tember Blanche

Український інді-дует Tember Blanche запам’ятався з пісні «Вечорниці», яка минулого року захопила TikTok. Після цього гурт випустив свій перший альбом «Тут нема нікого, окрім нас», який вони створили у спальні хрущовки. У ньому кожна пісня – про різні стосунки, від взаємин закоханих людей і друзів до співвідношення людина – соціум.

The Unsleeping

Уманський інді-рок гурт The Unsleeping випускають пісні здебільшого англійською, проте мають і два україномовні записи – Ptaha Fred і «Припустим». Вони не раз представляли Україну на музичних фестивалях, зокрема на Sziget, і мають кілька нагороди за пісню Ptaha Fred.

KARNA

Гурт KARNA позиціює себе як гуцул-метал – вони поєднують фольклорні прикарпатські мотиви із сучасною західною рок-музикою. Їхні пісні – «Party на Прикарпатті» та «В обіймах сплячого сонця» – повністю зображають цей концепт. Ще один наш фаворит – пісня «Моя мила».

Vivienne Mort

Vivienne Mort – це інді-рок гурт, який запам’ятовується певною театральністю «Персефони» та високими приспівами в «Слідах маленьких рук». На жаль, наразі гурт узяв творчу паузу на невизначений термін, але їхня дискографія досить об’ємна, щоб насолоджуватися нею та відкривати щось нове ще довго.

Макс Пташник

«Доки ніхто не бачить, я досі тебе люблю» та «По кілька днів ти не виходиш з хати і все одно не можеш спати», – саме з такими рядками Макс Пташник увірвався торік до трендів TikTok. Ніжність тексту й оксамитовий голос виконавця надовго закарбовуються в пам’яті.


YouTube-канали

«Палає»

«Палає» – це проєкт двох журналісток, Яни Брензей та Емми Антонюк, де вони обговорюють гострі суспільні проблеми – від російських лібералів та артистів до домагань і культу Дня святого Валентина. Вони часто жартують і додають власний досвід до обговорень, що створює приємну та розслаблену атмосферу епізодів.

«Твоя Підпільна Гуманітарка»

Цей канал заснували Остап Українець, Євген Лір і Катерина Дудка. Разом вони розповідають про все, що стосується гуманітарних наук – про культуру, українську демонологію, сенси літератури та нашу мову. Нещодавно вони також випустили серію порад і корисних ресурсів для тих, хто хоче перейти на українську.

«Двоколісні хроніки»

Канал про подорожі «Двоколісні хроніки» веде подружжя – ​​Володимир Муляр та Ярина Квітка. Їхній основний транспорт – велосипед, який дає їм змогу вільно обирати маршрути та заїжджати до місць, які оминають туристичні тури. Відтак вони дізнаються про культуру відвідуваних місць, діляться українськими піснями, записують чужі та вивчають побут звичайних людей.

«імені Т.Г. Шевченка»

Як показують останні події, історію України необхідно знати, тому додаємо до добірки й «імені Т.Г. Шевченка». Його створили українські письменники та публіцисти, брати Капранови. Вони пояснюють, чий історично був Крим і чому від росії не варто чекати бунту, а також розповідають історію українського кіно, міфи про скіфів і найсолодші та найтемніші часи нашої країни.

A Woman Who Reads

Ольга – це одна з українських буктьюберок, яка на каналі «A Woman Who Reads» показує свої книжкові купівлі, робить огляди на нещодавно прочитане, а також іноді знімає влоги про своє життя. У її добірках можна знайти різні жанри, і особливо часто з’являються книжки з тематикою фемінізму.

«Медитації українською»

Зараз особливо важливо берегти психологічне здоров’я, бо воно страждає й у тих, хто в зоні конфлікту, і в людей, які в безпечних місцях. Одним із чудових способів піклування про себе є медитації – відтепер вони є й українською. Канал на декілька місяців робив паузу, але зараз вони повернулися з медитаціями для тих, хто відчуває надмірну тривогу та хаос думок через останні події.


Подкасти

«Простими словами»

Подкасти – це саме те, що можна завантажити наперед і довго слухати в укритті або під час волонтерства, не витрачаючи забагато заряду в телефоні. Подкаст «Простими словами» фокусується на темі психології: на складних емоціях і типах особистості, а нещодавно почали виходити й випуски про психічне здоров’я під час війни.

Слухати: APPLE PODCASTS, SOUNDCLOUD, SPOTIFY та MIXCLOUD.

Подкасти від «Радіо Поділ»

«Радіо Поділ» має цілу серію подкастів на різні теми: «Взяла і прочитала» – про справді цікаву літературу, «Доступ» – про новітні технології, «Антропоцешо» – про роль людини у глобальних проблемах, «Vertigo Filmspotting» – про українське кіно тощо. Наш фаворит – «Без образ», він про те, як говорити про гострі соціальні проблеми, не ображаючи інших. Особливо цікавий випуск про гумор.

«Пост правди»

«Пост правди» від журналу «Куншт» є, напевно, одним із найпотрібніших подкастів зараз, бо розповідає про виживання в інформаційному світі: про медіаграмотність, фейки, пропаганду та кібербезпеку.

«Буде тобі наука»

Ведучі подкасту «Буде тобі наука» в довоєнні часи щотижня розкривали якесь із цікавих запитань світу науки: про GPS-птахів, функціонування бірж, вплив утримання від сексу на здоров’я, шкоду будинків та інше. Зараз вони дають об’ємні пам’ятки на випадок атаки хімічною зброєю та розповідають, як поводитися з тваринами під час війни та що робити з внутрішньою панікою.


Ми також розповідали про подкасти, які створюють жінки, тут.

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.