Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУкраїнська письменниця Таня Малярчук отримала літературну премію в Німеччині

За роман «Забуття»

Українська письменниця Таня Малярчук з Івано-Франківська отримала літературну премію Узедома (Usedomer Literaturpreis) за 2022 рік.

Малярчук відзначили за книгу «Забуття». Як зазначив німецький історик Андреас Коссерт, у ній авторка ставить екзистенційні питання щодо власної ідентичності й ідентичності України.

Літературна премія Узедома передбачає грошову виплату в розмірі 5 тисяч євро. Узедом – це острів у Балтійському морі, яким проходить кордон між Німеччиною та Польщею. Малярчук поділилася, що на острові до неї нарешті «повернувся сон», порушений через події в Україні, і що «уві сні вона бачила війну». «Війна вві сні так само не стерпна, як і наяву», – сказала письменниця.

У романі «Забуття» переплітаються дві сюжетні лінії – історична та сучасна. Перша присвячена життю історика та філософа В’ячеслава Липинського, який вважається ідеологом «українського консерватизму». Друга – сучасній дослідниці долі Липинського, яка шукає шлях до себе.

Таня Малярчук народилася в Івано-Франківську. Її твори перекладені англійською, білоруською, німецькою, польською, румунською, російською та чеською мовами. З 2011 року письменниця мешкає у Відні. У 2018-му Малярчук стала лауреаткою престижної премії імені Інґеборґ Бахман, яка передбачає винагороду 25 тисяч євро. Тоді журі відзначило твір «Жаби у морі», у якому авторка торкнулася теми відсутності інтересу молодого покоління до літніх родичів, а також проблеми соціальної нерівності та ксенофобії в суспільстві.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.