Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ Маріуполі окупанти знищили Художній музей імені Архипа Куїнджі

У будівлю 1902 року влучила авіабомба

Окупанти знищили Художній музей імені Архипа Куїнджі, що знаходиться в Маріуполі. Про це повідомив голова Національної спілки художників України Костянтин Чернявський виданню «Локальна історія».

Повідомляється, що близько 9 години ранку 21 березня в будівлю влучила авіабомба. Усередині музею не було оригінальних картин Куїнджі. Однак у приміщенні зберігалися копії авторства Андрія Яланського й Олександра Ольхова, а також роботи Івана Айвазовського, Миколи Глущенка, Тетяни Яблонської, Михайла Дерегуса, Людмили Масальської та інших українських митців.

У половині виставкових залів експонували предмети, пов’язані з життям і творчістю Архипа Куїнджі. Серед них – світлини, документи, особисті речі художника, зокрема 200-річна купіль, у якій хрестили Архипа Куїнджі.

Музей імені Куїнджі відкрили у 2010-му в «садибі Геоцинтова» – модерністській будівлі 1902 року. Садиба перейшла як посаг від дружини Василя Геоцинтова, якого запам’ятали в місті як мецената та засновника Маріупольського реального училища.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.