Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Кіно13 сучасних українських фільмів про життя та війну, які можна переглянути просто зараз

Бонус: плюс 5 короткометражних фільмів

13 сучасних українських фільмів про життя та війну, які можна переглянути просто зараз — Кіно на Wonderzine

Протягом останніх років український кінематограф стрімко розвивався, а на міжнародних кінофестивалях лунали нові імена режисерів і режисерок. Розповідаємо, які знакові стрічки сучасних українських кіномитців можна подивитися на офіційних платформах просто зараз.

Марина Степанська, 2017

Стрімголов

Музикант Антон, у якого не вийшло збудувати кар’єру за кордоном, повертається до України, лікується від алкогольної залежності під Києвом. Дід вирішує вивезти хлопця в село, подалі від мегаполісу та спокус. Тим часом Катя, яка знімає квартиру на Троєщині, також намагається знайти себе. Вона сподівається почати нове життя в Берліні. Долі героїв перевертає випадкова зустріч.

Фільм був представлений у головній конкурсній програмі 52-го Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах і брав участь у національній конкурсній програмі 8-го Одеського міжнародного кінофестивалю.

Де дивитися: Takflix

Ахтем Сеітаблаєв, 2017

Кіборги. Герої не вмирають

Якщо ви ще не дивилися «Кіборгів», то зараз це кіно як ніколи на часі. Фільм розповідає про оборону Донецького аеропорту 2014-го року. Сценарій писала Наталя Ворожбит на основі реальних спогадів учасників боїв за летовище. У зйомках допомагали консультанти – бійці Збройних сил і добровольчих батальйонів. Добровольці вперше приїздять на гарячу точку, яку вже чотири місяці боронять наші військові, і віч-на-віч стикаються зі страшним обличчям війни.

Де дивитися: sweet.tv

Володимир Тихий, 2017

Брама

Екранізація п’єси Павла Ар’є «На початку і наприкінці часів», яка йшла в «Молодому театрі» на Прорізній. Головна героїня Баба Пріся (Ірма Вітовська) живе в Чорнобильській зоні відчуження разом із донькою (Віталіна Біблів) і внуком. Вона товаришує з русалками, не гребує галюциногенними грибами та нагороджена орденом «Червоної зірки» за те, що в часи Другої світової відправила на той світ дванадцятьох есесівців. Одного дня героїня отримує містичне попередження про неминучу катастрофу.

Де дивитися: sweet.tv

Марися Нікітюк, 2018

Коли падають дерева

Історія дівчинки-підлітка Лариси, яка до нестями закохана в молодого бандита Шрама, через що стикається з осудом усього села та родини. Глядач спостерігає за розвитком подій із перспективи Ларисиної молодшої сестри – п’ятирічної Вітки. Світова прем’єра стрічки відбулася на 68 Берлінському кінофестивалі.

Де дивитися: OLL.TV

Аліна Горлова, 2018

Явних проявів немає

Документальна стрічка про жінку-військову, яка повернулася з війни та проходить реабілітацію з психологами. Це особиста історія заступниці командира батальйону з роботи з особовим складом Оксани Якубів. У жінки ПТСР і панічні атаки, з якими вона намагається боротися, щоб повернутися до нормального життя та примиритися з пережитим на війні.

Фільм здобув перемогу в національному конкурсі кінофестивалю DocudaysUA, а також отримав спеціальну відзнаку фестивалю DOK Leipzig у Німеччині. Музику до стрічки написав відомий київський електронний дует Ptakh_Jung.

Де дивитися: Takflix

Валентин Васянович, 2019

Атлантида

Кіно, яке зараз дуже близьке нам за своїм сюжетом. Події стрічки розгортаються у 2025 році на Донбасі, після перемоги України у війні з росією. Окупований Донбас повернено до складу країни, але його території визнані непридатними для проживання. Маючи під ногами заміновану пустелю, на яку перетворилася колись процвітаюча земля, герой уперто шукає причини, щоб тут залишитися.

Усі ролі виконали непрофесійні актори, серед яких солдати ЗСУ, ветерани АТО та волонтери. Фільм переміг у програмі «Горизонти» на кінофестивалі у Венеції.

Де дивитися: sweet.tv

Антоніо Лукіч, 2019

Мої думки тихі

Антоніо Лукіч писав сюжет стрічки за мотивами реальних подій: усе почалося з розмови з приятелем, який бігав із мікрофоном за птахами Черкащини та записував їх. Згодом історія розширилася та вилилася в сюжет, у якому хлопець приїздить із Закарпаття заради кар’єри звукорежисера до Києва. Проте мріє заробити грошей та емігрувати до Канади. Він отримує завдання записати голоси рідкісних українських птахів для гри «Ноїв Ковчег», яку розробляє замовник-діаспорянин. Ця подорож перетворюється на з’ясування стосунків із матір’ю (Ірма Вітовська), яка його супроводжує та зближує їх.

Стрічка отримала Спеціальну премію журі на 54 міжнародному кінофестивалі в Карлових Варах, а також посідає 20 місце у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно.

Де дивитися: Takflix

Наріман Алієв, 2019

Додому

Повнометражна дебютна стрічка Нарімана Алієва з Ахтемом Сеітаблаєвим у головній ролі. Після смерті свого старшого сина внаслідок військових дій на сході України Мустафа вирішує поховати його на Батьківщині та разом зі своїм молодшим сином вирушає в подорож до Криму. Світова прем’єра стрічки відбулася на 72 міжнародному Каннському кінофестивалі.

Де дивитися: sweet.tv

Тимур Ященко, 2019

Черкаси

Воєнний корабль ВМС України «Черкаси» дислокувався в порту кримського озера Донузлав навесні 2014 року. У цей час Крим захоплюють «зелені чоловічки», і починається окупація півострову. Корабель намагається повернутися на свою базу, але разом з іншими кораблями українського флоту опиняється заблокованим в озері Донузлав – шлях до моря перекритий затопленими судами. Українські кораблі здаються, лише екіпаж «Черкас» чинить опір і продовжує боротьбу з ворогом.

Фільм «Черкаси» заснований на реальних подіях. Екіпаж три тижні чинив опір ворогу, і був єдиним з 9 українських кораблів, хто не спустив державний прапор.

Де дивитися: sweet.tv

Ахтем Сеітаблаєв, 2019

Захар Беркут

Американсько-український художній фільм 2019 року від режисерів Ахтема Сеїтаблаєва та Джона Вінна. У міжнародному прокаті йшов під назвою «Зринаючий яструб» (The Rising Hawk). Фільм знято за мотивами повісті Івана Франка, у якій розповідається про протистояння українців монгольській навалі. Одного разу мисливці, брати Беркути, проникають у ворожий монгольський табір і звільняють полонених. У відповідь розлючений хан вирішує помститися та збирається йти через гори, знищуючи карпатські селища.

Де дивитися: sweet.tv

Наталка Ворожбит, 2020

Погані Дороги

Екранізація однойменної п’єси Наталки Ворожбит 2017-го року. Сюжет фільму складається з п’яти новел про мешканців сходу України, чиє життя проходить по обидві сторони від лінії розмежування. П’ять розбитих доріг – п’ять історій про любов, ненависть, довіру, зраду.

Міжнародна прем’єра фільму відбулася на Венеційському кінофестивалі, де вона була відзначена другою за престижністю нагородою – премією Circolo del Cinema di Verona як «Найбільш інноваційна стрічка в конкурсі». А українська премія Кіноколо відзначила стрічку нагородами в номінаціях «Відкриття року», «Найкращий актор» і «Найкраща акторка».

Де дивитися: Takflix

Тарас Дронь, 2020

Із зав’язаними очима

Сюжет розповідає про спортсменку Юлію та її спроби жити далі після того, як її хлопець загинув у зоні АТО, однак минуле ніяк не полишає дівчину. Фільм отримав нагороду ФІПРЕССІ як найкращий український повнометражний фільм на Одеському кінофестивалі, а головну роль виконує заслужена артистка України Марина Кошкіна.

Де дивитися: Takflix

Роман Любий, 2021

Зошит війни

Стрічка в жанрі документалістики, що була створена з фрагментів особистих відеозаписів українських військових. Кінотеатри зняли фільм із прокату після декількох спеціальних показів, адже герої фільму (реальні військові) розмовляють переважно російською, що створило певні труднощі для отримання прокатної ліцензії через правила мовного закону.

Де дивитися: Takflix


Бонус:

Короткометражні фільми

Микита Лиськов

Кохання

Анімаційна робота без слів, що розповідає історію кохання через різноманітні символи. Саме завдяки режисеру Микиті Лиськову аніматори з усього світу долучилися до хештегу #putlerkaput, створюючи короткі мультфільми про смерть путіна.

Де дивитися: Takflix

Дмитро Сухолиткий-Собчук

Штангіст

Історія професійного важкоатлета Петра та психологічні складнощі, що виникають у його житті під час підготовки до престижного чемпіонату. Стрічку було відзначено на різноманітних українських кінофестивалях.

Де дивитися: Takflix

Аркадій Непиталюк

Кров’янка

Стрічка розповідає про знайомство батьків Андрія з його нареченою Машою через призму трагікомедії. Прем’єра фільму відбулася під час демонстрації п’ятої збірки українських короткометражних фільмів «Українська Нова Хвиля».

Де дивитися: Takflix

Христина Сиволап

Давай не сьогодні

Комедійна та зворушлива історія про діда Льошу та бабу Христю, які щодня планують померти разом, але в діда кожного разу знаходяться важливіші справи.

Де дивитися: Takflix

Марина Рощина

В радості, і тільки в радості

Психологічна драма про молоду самотню маму, яка закохується в хлопця, однак не наважується розказати, що в неї є маленький син.

Де дивитися: Takflix

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.