Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КіноСекс, дружба, бодіпозитив: 8 фільмів про жінок, які варто переглянути на фестивалі «Молодість»

Секс, дружба, бодіпозитив: 8 фільмів про жінок, які варто переглянути на фестивалі «Молодість» — Кіно на Wonderzine

Онлайн і оффлайн

22 серпня стартує 49-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість». Цьогоріч частину стрічок можна буде побачити онлайн, а частину – переглянути на трьох фестивальних локаціях: у кінотеатрі «Жовтень», Будинку Кіно та під Аркою Дружби народів.

Ми відібрали вісімку феміністичних фільмів із різних програм і секцій «Молодості» – про пошуки себе та право на вибір. 

Мене звуть клітор

My Name is Clitoris

РЕЖИСЕРКИ:

Ліза Бійюар-Моне, Дафне Лєблон

Спеціальна подія


Зняти стигму з розмов на тему сексу й тілесності спробував режисерський дует із Бельгії. Авторки фільму зібрали 12 жінок віком від 20 до 25 років і розпитали їх про пошуки власної сексуальності та супутні проблеми на кшталт слатшеймінгу. Щоби простір був безпечним для відвертих розмов, діалоги з дівчатами записували в їхніх спальнях.

Квитки

Jeune Juliette - Film annonce - STA from Maison 4:3 on Vimeo.

Юна Жульєт

Jeune Juliette

РЕЖИСЕРКа:

Анн Емон

Спеціальна подія

Якщо вам сподобалися «Леді Бьорд» Грети Гервіг, «Восьмий клас» Бо Бернема та інші реалістичні стрічки про тинейджерів, не пропустіть комедію канадської режисерки Анн Емон, натхненну підлітковими роками авторки. За сюжетом, 14-річна Жульєт хоче організовувати гучні вечірки та зустрічатися з крутим старшокласником, який згодом, за класикою жанру, виявиться не тим, хто їй насправді потрібен. У школі дівчина зазнає булінгу з боку однокласників через свою вагу, а у вільний час має наглядати за молодшим хлопчиком Арно, який не додає очок її популярності.

Твій хід

Kuessipan

РЕЖИСЕРКа:

Міріам Верро

Повнометражний конкурс

Ще одна історія дорослішання – екранізація бестселеру «Твій хід» Наомі Фонтен, яка отримала гран-прі Квебекського кінофестивалю. Головна героїня стрічки, дівчина Мікуан з індіанської спільноти Інну у Квебеку, проводить увесь вільний час із подругою Шіссан. Коли Мікуан закохується в білого хлопця та починає будувати з ним спільні плани на майбутнє, дружба дівчат починає сходити нанівець. Мікуан розуміє, що їй стає затісно в маленькому містечку, тоді як Шіссан не уявляє себе поза межами спільноти та сприймає рішення подруги як зраду.

Квитки

Це все міняє

This Changes Everything

РЕЖИСЕР:

Том Донаг'ю

Спеціальна подія

Розрив в оплаті праці, об’єктивація та скляна стеля на управлінських посадах – прояви нерівності, з якими досі, попри певні зрушення на хвилі #MeToo, стикаються жінки в Голлівуді. Документальний фільм за участі Мерил Стрип, Різ Візерспун, Ліни Данем і Кейт Бланшетт – спроба привернути увагу до цих проблем і запропонувати шляхи їхнього вирішення. Фільм створений у партнерстві з Інститутом дослідження гендеру в медіа Джини Девіс.

Квитки

Свята Френсіс

Saint Frances

РЕЖИСЕР:

Алекс Томпсон

«Сонячний зайчик»

Стрічка, яку критикиня Evening Standard назвала «втраченою ланкою між фільмами «Рома» та «Подружки нареченої», зібрала 99% позитивних рев’ю та здобула дві нагороди кінофестивалю SXSW. У центрі сюжету – жінка на ім’я Бріджит, яка влаштовується на роботу до лесбійської пари та починає няньчити їхню 6-річну доньку Френсіс, щоби зібрати гроші на аборт.

Квитки

Жінка, яка втекла

The Woman Who Ran

РЕЖИСЕР:

Хон Сан-су

Фестиваль фестивалів

Сюжет драми, яка принесла корейцю Хон Сан-су «Срібного ведмедя» за режисуру, обертається навколо жінки, яка протягом трьох днів відвідує трьох старих знайомих. Останні 5 років Гам-хі ні на день не розлучалася зі своїм чоловіком, і тепер, уперше опинившись поодаль від нього, має змогу осмислити все, що її турбувало. 

Квитки

Мадам

Madame

РЕЖИСЕР:

Стефан Рітгаузер

«Швейцарський акцент»

Документальний фільм швейцарця Стефана Рітгаузера досліджує теми гендеру й сексуальності на прикладі однієї родини. У фокусі стрічки, побудованої на кадрах із сімейного архіву, стосунки режисера, який є відкритим геєм, і його 90-річної бабусі, яка свого часу кинула виклик патріархату та побудувала успішну кар'єру всупереч суспільним стереотипам. 

Квитки

Провінція

The County

РЕЖИСЕР:

Ґрімур Гаконарсон

«Скандинавська панорама»

Інга працює на невеликій фермі в Ісландії та намагається об’єднати навколо себе інших фермерів, щоби дати відсіч корумпованому кооперативу. Попри палки, які встромляють жінці в колеса, Інга відмовляється грати за чужими правилами та вперто продовжує бій із системою – по коліна в багні та з боргами на банківському рахунку.

Квитки



Придбати квитки та абонементи на фестиваль можна за посиланням.



Текст:

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.