Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КіноЛГБТК-фільми, які покажуть на фестивалі «Молодість»

Гід програмою Sunny Bunny

ЛГБТК-фільми, які покажуть на фестивалі «Молодість» — Кіно на Wonderzine

49-й Міжнародний кінофестиваль «Молодість» відбудеться з 22 до 30 серпня. Раніше ми писали про феміністичні фільми, які покажуть на фестивалі, а в цьому матеріалі знайомимо з програмою Sunny Bunny.

Sunny Bunny – фестивальне кіно, яке репрезентує ЛГБТК-спільноту та закликає суспільство до діалогу. Разом із координатором програми Богданом Жуком розповідаємо, що треба знати про квір-кіно та цьогорічного «Сонячного зайчика», а також обираємо фільми, на які підемо всією редакцією.

Богдан Жук

координатор програми Sunny Bunny кінофестивалю «Молодість»


Про ЛГБТК-кіно

ЛГБТК-кіно не є окремим жанром, а якщо таке виділення виникає – воно є гомо- і трансфобним. ЛГБТК-кіно настільки ж різноманітне, як і будь-яке інше. Як і кіно про гетеросексуальних людей. Оскільки ця тематика вважається багатьма політичною за визначенням, то можна визначати представників/ць спільноти й союзників/ць, які про це не страхаються говорити, як активістів чи активісток. Але це надто обмежене й помилкове визначення, бо мало фільмів ЛГБТК-тематики мають справді активістські цілі.

Загалом же квір-кіно є невіддільною частиною всього кінематографа – чимало класики є квір-фільмами, в них є ЛГБТК-теми й персонажі. І знані всім ікони минулих епох теж знімалися в таких фільмах – Марлен Дітріх, Джеймс Дін, Марлон Брандо, Елізабет Тейлор, Мерилін Монро… Цей перелік може бути дуже довгим.

Важливість переглядів таких фільмів для не представників спільноти в тому, що вони можуть розкривати щось нове, давати новий погляд на щось уже знайоме. А ще – відкривати нові горизонти й світи, котрі мають усі шанси вас захопити та вразити.

Про репрезентацію
та відбір фільмів

В останні кілька років помітно зросла кількість ЛГБТК-тем і персонажів у фільмах і серіалах зі США, але треба зауважити, що там ситуація загалом прогресивна у порівнянні з більшістю країн (хоч є ще безмір простору для зростання й удосконалення). Фільмів зі Штатів, які нам надходять на розгляд, чимало – і часом саме там виникає щось нове й цікаве в зображенні спектра ЛГБТК-тематики.

Якщо ж говорити про все міжнародне кіно – то рік року різниться. Це стосується і загалом кіно, і зокрема того, яке ми розглядаємо для «Сонячного зайчика». А це щороку близько 100 повнометражних фільмів, і не завжди [серед них] бачиш таке, що тебе захоплює та вражає. Але маю сказати, що зараз таких є навіть не один і не два. Я особисто цьогоріч як ніколи задоволений нашою добіркою. Сподіваюся, наша аудиторія це оцінить.

Про спільне й відмінне цьогорічних конкурсантів

Це можна сказати значною мірою й про більшість програми фестивалю загалом, і зокрема про «Сонячного зайчика»: це історії індивідів, які борються – за себе і своє місце в суспільстві, проти застарілих і опресивних суспільних норм, за прийняття й розуміння себе. Це про пасіонаріїв, які не миряться з несправедливістю, які не чекають манни з неба, але при цьому не супергероїв, а таких самих людей із вадами й непевностями, як усі ми. Часом це мовчазна й ледь помітна боротьба, часом – вона всередині людини. І це, певно, єдине, що може якось об’єднати фільми у програмі – бо вони дуже різні.

Про фільми, які покажуть
у межах Sunny Bunny

Конкурсна програма

Є фільми з цілком молодіжним свіжим поглядом («Цілковито нормальна родина», «Адвокат», «Без образ»), є дещо більш класичне, і, що важливо, із зображенням не молодих і струнких персонажів модельної зовнішності, а людей похилого віку («Двоє», «Поцілунок у сутінках»).

Тема бісексуальності присутня теж – а це велика рідкість у кіно. Тут це колумбійський еквівалент «Френсіс Ха» з бісексуальною героїнею – «Друга зірка праворуч».

Дещо є специфічно еротичне («Суховій»), дещо виходить за суворі межі ЛГБТК-кіно й охоплює ширшу тематику, водночас залишаючись однозначно квір-фільмами (наш фільм-відкриття «Свята Френсіс», «Ріалто», «Психозія»).

Також у програмі є воєнний фільм «Моффі», сполучений з історією про пізнання себе й своєї сексуальності, та «Лінгва франка» – незвичний, але надзвичайно сильний фільм про трансжінку.

Про «Ношу тебе із собою» боюся наспойлерити, тому просто скажу, що його придбав Sony Pictures Classics – тобто відібрав як майбутню класику, що трапляється з фільмами на зразок «Назви мене своїм ім’ям». Хоч я й не порівнюю ці фільми, вони кардинально різні.

Позаконкурсна програма

З позаконкурсної програми відзначу «Якби це була любов» – кінорейв і техно-досвід, який дуже раджу прожити. «Дівчинка» – однозначно серед найкращих фільмів року для мене, надзвичайно щемлива й тепла документальна стрічка про семирічну трансгендерну дівчинку. І «Ви пишаєтесь?» – єдиний фільм, який у всій добірці можна визначити як активістський, бо він аналізує досягнення світового ЛГБТК-руху та його теперішні виклики. А до того ж дві короткометражні збірки, які вас торкнуться, зачеплять, посмішать і потішать.

Вибір редакції

Цілковито нормальна родина

A Perfectly Normal Family

Режисерка:

Малу Рейманн

Квитки

Емма ходить до школи, грає у футбол і має цілком звичайну сім’ю з мамою, батьком і старшою сестрою. Та одного дня, за сніданком, її звичний уклад життя перериває новина: батьки розлучаються, тому що «тато хоче бути жінкою». В основі стрічки – особиста історія режисерки, тато якої здійснив трансгендерний перехід, коли їй було 11. Фільм простежує трансформацію стосунків Емми й Томаса, який наважується стати Агнет, і порушує питання, чи можна прийняти нову реальність, водночас зберігши минулу близькість.

Ношу тебе із собою

I Carry You With Me

Режисерка:

Гайді Юінґ

Квитки

Художній дебют документалістки Гайді Юінґ здобув відразу дві нагороди секції NEXT на цьогорічному «Санденсі». Головні герої романтичної драми – гей-пара з Мексики, яка опиняється по різні боки кордону із США, ризикуючи своїми стосунками та свободою в пошуках кращого життя. Виклад подій перебивається флешбеками з дитинства Рікардо та Івана, через які режисерка привертає увагу до стигматизації гомосексуальних стосунків у Мексиці.

Двоє

Two of Us

Режисер:

Філіппо Менеґетті

Квитки

Ніна та Мадлен – пара літніх сусідок, які десятиріччями приховують свою любов від сторонніх. Коли в Мадлен виявляють тяжку хворобу, родина жінки починає здогадуватися про її таємницю, що ставить під загрозу можливість пари бути разом. Сюжет мелодрами перегукується з історією «Таємного кохання», документальної стрічки Netflix про лесбійську пару, яка 65 років тримала свої стосунки в секреті.



Повний перелік фільмів програми Sunny Bunny шукайте тут.
Придбати квитки та абонементи на кінофестиваль «Молодість» можна за посиланням.



Текст:

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.