Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КіноОнлайн і в кінотеатрах: 18 фільмів, які варто переглянути цієї осені

Онлайн і в кінотеатрах: 18 фільмів, які варто переглянути цієї осені  — Кіно на Wonderzine

Диво-жінка, Коппола, Глорія Стайнем

Через пандемію графік прем’єр залишається нестабільним. Деякі фільми продовжують рухати календарем у бік 2021 року, інші випускають відразу на стрімінгових сервісах без прокату в кінотеатрах.

Ми склали орієнтовний список стрічок, на вихід яких чекаємо цієї осені: від блокбастерів Marvel і DC до нових фільмів Копполи й Кауфмана.

Тенет

Tenet

Коли:

у прокаті з 27 серпня

Де:

у кінотеатрах

Понад 120 тисяч українських глядачів уже повернулися в кінотеатри, щоби переглянути «Тенет» на старті прокату. Новий фільм Крістофера Нолана («Початок», «Інтерстеллар»), реліз якого кілька разів відкладали через локдаун, став першим блокбастером за останні місяці.

Сюжет «Тенета» схожий на вигадливу головоломку, яку складно розгадати з першого разу та ще складніше переповісти. Основу стрічки складають подорожі в часі, які здійснюють таємні агенти, задля порятунку планети від масового знищення. Як і «Дюнкерк», «Тенет» знімали на IMAX-камеру, тож сцени, заради яких Нолан розбив справжній Boeing 747, варто дивитися саме в кінотеатрі.

Уперше за тривалий час музику до стрічки Нолана писав не Ганс Ціммер, а Людвіг Йоранссон, який торік отримав «Оскар» за «Чорну Пантеру». Зіграли у фільмі Джон Девід Вашингтон, Роберт Паттінсон, Елізабет Дебікі та Кеннет Брана.

Забуті

Коли:

з 3 вересня

Де:

у кінотеатрах

30-річна Ніна – учителька української мови, яка залишається в нестерпному для неї окупованому Луганську заради чоловіка, який обіцяє «ось-ось» заробити грошей і поїхати з нею до Києва. 17-річний Андрій – осиротілий старшокласник, який вивішує над школою синьо-жовтий прапор. Їхні дороги перетинаються, коли Ніна стає свідком арешту Андрія. Почуття, які спалахують між ними, це єдиний порятунок від божевілля навколо.

Драма «Забуті», яка відкривала цьогорічний фестиваль «Молодість», знята в копродукції України та Швейцарії. Wonderzine Україна готують великий матеріал за участі режисерки Дарії Онищенко, виконавиці головної ролі Марини Кошкіної та мисткині Марії Куліковської, з перформансу якої починається стрічка.

Я думаю покласти цьому кінець

I’m Thinking of Ending Things

Коли:

з 4 вересня

Де:

Netflix

Чарлі Кауфман – володар «Оскара» за «Вічне сяйво чистого розуму», сценарист «Бути Джоном Малковичем» і режисер постмодерністської стрічки «Синекдоха, Нью-Йорк». I’m Thinking of Ending Things – адаптація книги Ієна Рейда, від якої Кауфман залишив усього «15% оригінальних діалогів».

Головна героїня психологічного горору Сінді (Джессі Баклі з «Чорнобиля»), думає закінчити стосунки зі своїм бойфрендом, але погоджується на знайомство з його батьками. Застрягши на засніженій фермі з цією дивною родиною, дівчина вирушає в сюрреалістичну та тривожну подорож своїм майбутнім і минулим.

Мулан

Mulan

Коли:

з 10 вересня

Де:

у кінотеатрах

Фільм «Мулан» є частковою адаптацією мультфільму 1998 року. Обидві стрічки базуються на давній китайській легенді про дівчину, яка пішла на війну замість свого хворого батька, попри те, що в армію брали лише чоловіків. Для цього Мулан довелося вдавати із себе хлопця.

Невагітна

Unpregnant

Коли:

з 10 вересня

Де:

HBO Max

«Це класична комедія про аборт», – жартує режисерка Unpregnant Рейчел Лі Голденберг в інтерв’ю IndieWire. Головна героїня фільму – відмінниця Вероніка, яка дізнається про свою вагітність і вирішує зробити аборт, щоби не відкладати омріяний вступ до університету. Підвезти її до клініки, розташованої в іншому штаті, дівчина просить свою колишню найкращу подругу Бейлі, яка має автівку. У головних ролях нестандартного роуд-муві – Гейлі Лу Річардсон («Спліт») і Барбі Феррейра («Ейфорія»).

Диявол завжди

The Devil All the Time

Коли:

з 16 вересня

Де:

Netflix

Гучні імена в касті не гарантують високих оцінок критиків, але як утриматися від неймдропінгу, коли в касті Том Голланд, Білл Скарсгорд, Роберт Паттінсон, Себастіан Стен, Міа Васіковська та Елайза Сканлен із «Маленьких жінок»?

Психологічний трилер, дія якого розгортається в штаті Огайо після Другої світової війни, розповідає про людей, травмованих війною та замішаних у жорстоких злочинах. Центральним персонажем стрічки є юнак Арвін (Голланд), який мусить захистити себе та свою родину від ворогів.

Енола Холмс

Enola Holmes

Коли:

з 23 вересня

Де:

Netflix

«Що, якби Шерлок мав 14-річну сестру, яка була б теж вправним детективом?» – фантазує письменниця Ненсі Спрінгер, романи якої поклали в основу фільму. За сюжетом, Енола (Міллі Боббі Браун із «Дивних див») приїжджає до Лондона в пошуках зниклої матері. Шерлока у фільмі зіграє Генрі Кавілл («Відьмак» і «Супермен»), їхнього брата Майкрофта – Сем Клафлін («Голодні ігри»). Також у касті – Гелена Бонем Картер і Фіона Шоу.

Глорії

The Glorias

Коли:

з 30 вересня

Де:

Amazon Prime Video

Якщо ви вже подивилися «Місіс Америка», то зможете порівняти перформанси відразу трьох акторок, які перевтілилися на Глорію Стайнем. У байопіку The Glorias, який простежує становлення Стайнем як лідерки феміністичного руху, відому активістку зіграли Алісія Вікандер (у юності) та Джуліанн Мур (після 40 років).

Хлопці в гурті

The Boys in the Band

Коли:

з 30 вересня

Де:

Netflix

2018 року Раян Мерфі підписав угоду з дияволом Netflix і тепер випускає кілька проєктів для стрімінгу на сезон. У вересні на сервісі виходить його серіал «Ретчед», а також драма «Хлопці в гурті», до якої Мерфі долучився як виконавчий продюсер. The Boys in the Band – стрічка за мотивами однойменної п’єси 1968 року, яку відзначали за революційне на той час зображення гей-персонажів: без осуду та стереотипів. Компанія друзів-геїв святкує день народження одного з хлопців. Візит незваного гостя привносить сумбуру в цей вечір.

У фільмі зіграли Джим Парсонс («Теорія великого вибуху»), Закарі Квінто («Зоряний шлях»), Метт Бомер («Білий комірець») і Ендрю Реннеллс («Дівчата»). Знімати проєкт довірили режисеру Джо Мантелло, який ставив бродвейську версію «Хлопців у гурті» до 50-річчя п’єси.

Остання крапля

On the Rocks

Коли:

жовтень

Де:

Apple TV+

Новий фільм Софії Копполи, який уже порівнюють із «Труднощами перекладу», розкаже про жінку, яка за підтримки свого батька починає стежити за чоловіком, щоби дізнатися, чи не зраджує він. Тата й дочку, яких зближує ця пригода, грають Білл Мюррей і Рашида Джонс.

Диво-жінка 1984

Wonder Woman 1984

Коли:

з 1 жовтня

UPD: Прем'єру фільму перенесли на 24 грудня

Де:

у кінотеатрах

У 80-х Діана Принц наживає відразу двох ворогів: магната Макса Лорда (Педро Паскаль) та археологиню Барбару, яка перетворюється на суперзлодійку Гепарду (Крістен Віг).

Перша частина «Диво-жінки» зібрала у прокаті понад 800 мільйонів доларів. Режисеркою сиквелу залишилася Петті Дженкінс, а до своїх ролей Діани Принц і Стіва Тревора (який нібито загинув наприкінці минулого фільму) повернуться Галь Ґадот і Кріс Пайн.

Кендімен

Candyman

Коли:

з 15 жовтня

Де:

у кінотеатрах

Щойно додивитеся «Країну Лавкрафта», переходьте до наступного проєкту Джордана Піла («Пастка», «Ми»), в якому переплітаються теми расизму й паранормальних явищ. «Кендімен» – сиквел популярного слешера про привида чоловіка, якого у 18 столітті жорстоко вбили через стосунки з багатою білою дівчиною. Привид із гаком замість руки жадає помсти та виходить із паралельного світу, якщо п’ять разів вимовити його ім'я перед дзеркалом. Режисеркою фільму стала Ніа ДаКоста – перша темношкіра жінка, яка зніматиме фільм для Marvel.

Ребекка

Rebecca

Коли:

з 21 жовтня

Де:

Netflix

Нова стрічка від режисера «Висотки» та «Перестрілки» Бена Вітлі базується на готичному романі «Ребекка», який раніше екранізував Альберт Гічкок. Молода заміжня жінка мешкає в замку, де все містичним чином нагадує про Ребекку – першу дружину її чоловіка, яка померла роком раніше. Головні ролі у стрічці дісталися Лілі Джеймс та Армі Гаммеру. Колишню покоївку Ребекки зіграла Крістін Скотт Томас.

Смерть на Нілі

Death on the Nile

Коли:

з 22 жовтня

UPD: Прем'єру фільму перенесли на 17 грудня

Де:

у кінотеатрах

У сиквелі «Вбивства на «Східному експресі»» детективу Еркюлю Пуаро доведеться шукати вбивцю під час відпочинку в Єгипті. Як і в попередньому фільмі за романом Агати Крісті, режисуру та головну роль узяв на себе Кеннет Брана. Компанію йому склали Галь Ґадот, Армі Гаммер, Аннетт Бенінг, Емма Макі із «Секс-освіти» та Летиція Райт із «Чорної Пантери».

Чорна вдова

Black Widow

Коли:

з 5 листопада


UPD: Прем'єру фільму перенесли на травень 2021 року

Де:

у кінотеатрах

Marvel поступилися DC у першості, але продовжують гнути свою лінію та знімати фільми про супергероїнь. Слідом за «Капітаном Марвел» у прокат виходить їхній другий фільм із жінкою в головній ролі. «Чорна вдова» пропонує поглянути на шпигунське минуле Наташі Романофф (Скарлетт Йоганссон) – колишньої найманої вбивці КДБ й агентки Щ.И.Т.а. Колег Наташі, які замінили їй сім’ю, зіграють Рейчел Вайс, Флоренс П’ю («Маленькі жінки») та Девід Гарбор («Дивні дива»).

Атлантида

Коли:

з 5 листопада

Де:

у кінотеатрах

Минулого року стрічку-антиутопію про Донбас назвали найкращим фільмом у секції Orizzonti Венеційського кінофестивалю. У серпні «Атлантида» Валентина Васяновича потрапила в лонглист премії Європейської кіноакадемії.

Події фільму розгортаються у 2025 році, після перемоги України у війні з Росією. Донбас знову у складі країни, але його території непридатні для проживання: землі й води отруєні, дороги, будинки та підприємства зруйновані. Професійних акторів у стрічці немає: героїв, які намагаються побудувати майбутнє на руїнах, зіграли ветерани АТО, солдати ЗСУ та волонтери.

007: Не час помирати

Коли:

з 12 листопада

Де:

у кінотеатрах

Кінцева для Деніела Крейга частина бондіани встигла дошкулити сексистам ще до прем’єри. По-перше, через героїню Лашани Лінч, яка грає нову агентку з позивним «007». По-друге, через те, що чоловічу компанію сценаристів «розбавила» авторка «Флібеґ» Фібі Воллер-Бридж.

У 25-му фільмі про Бонда персонаж Крейга, який вирішив полишити службу в МІ-6 та відійти від справ, повертається до роботи, щоби врятувати викраденого вченого. Протистояти йому доведеться загадковому злодію (Рамі Малек), озброєному новими небезпечними технологіями.

Земля блакитна, ніби апельсин

Коли:

з 26 листопада

Де:

у кінотеатрах

Через майже рік фестивальної історії документальний фільм Ірини Цілик нарешті вийде в український прокат. Робота про родину з Красногорівки, яка знімає фільм про своє життя в «червоній зоні» Донбасу, принесла авторці нагороду «Санденса», схвальні рецензії Variety й Vulture та перемогу на Docudays UA. Раніше режисерка розповідала Wonderzine Україна про дебютний ігровий фільм «Фелікс і я», який отримав фінансування від Держкіно.

ТЕКСТ:

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.