Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КіноФемінізм для підлітків. Редакторки дивляться «Мулан» – новий фільм Disney про дівчину-воїна

Фемінізм для підлітків. Редакторки дивляться «Мулан» – новий фільм Disney про дівчину-воїна — Кіно на Wonderzine

«Я сильніша, коли я – жінка, а не коли вдаю із себе чоловіка»

10 вересня в українському прокаті стартує фільм «Мулан» режисерки Нікі Каро. Нова стрічка Disney, заснована на сюжеті китайської поеми «Балада Мулан», є частковою адаптацією анімаційного фільму 1998 року.

Головна героїня стрічки – дівчина Мулан, яка йде на службу до армії імператора замість свого хворого батька. До війська приймають лише чоловіків, тому Мулан вдається до обману й видає себе за хлопця.

Фільм Disney почали піддавати критиці задовго до його прем’єри. Перші заклики про бойкот «Мулан» з’явилися минулого року, коли виконавиця головної ролі Лю Іфей підтримала поліцію Гонконгу, яка жорстоко розганяла демонстрантів на місцевих протестах.

Публікацій під тегом #BoycottMulan побільшало після виходу стрічки на стрімінгу Disney+. Глядачі помітили, що в титрах до фільму студія дякує державним структурам регіону Сіньцзян, де розташовані так звані «табори перевиховання». У цих установах влада Китаю примусово, з порушенням прав людини, утримує мусульман-уйгурів.

У західній пресі фільм отримав змішані відгуки. «Мулан» називають «найкрасивішим розчаруванням року» та критикують за брак гумору, нереалістичність персонажів і «незграбний сценарій». Хвалять, своєю чергою, за відповідність часам #MeToo та ефектну картинку.

Редакторка Wonderzine Україна Таїсія Куденко разом з Анною Шакун, головною редакторкою Moviegram, і Юлією Бебою, редакторкою The Village Україна, уже переглянули «Мулан» та обговорили (без спойлерів), чи відповідає він феміністичній повістці.

Мулан

Mulan

Студія:

Disney

Тривалість:

115 хвилин

Режисерка:

Нікі Каро

У ролях:

Лю Іфей, Донні Єн («Бунтар Один. Зоряні Війни: Історія»), Джет Лі («Поцілунок дракона»), Джейсон Скотт Лі, Гун Лі

Тая Куденко: Аню, я знаю, що «Мулан» – твій улюблений мультик Disney. Чи сподобався тобі фільм?

Аня Шакун: Мультик кращий. Там Мулан – проста дівчинка, яка виграє своєю кмітливістю та поступово, дуже органічно, перевтілюється на воїна. У фільмі ж із неї зробили якусь надлюдину.

Плюс, у новій «Мулан» немає дракона Мушу та цвіркуна, які додавали історії комічності. Хоча, можливо, це й добре, бо тепер уся увага зосереджена на головній героїні.

Юля Беба: Як на мене, вийшло аж занадто пафосно.

Тая: Так, пафосу та героїки тут точно вдосталь. Але, слухайте, скільки було патетичних військових драм та екшенів із чоловіком у головній ролі. Можливо, варто перетерпіти цей пафос (якщо він комусь заважає) для того, щоби наші молодші сестри…

Аня: ...навчилися знімати фільми про сильних жінок? [сміються]

Тая: До речі, про сильних жінок. Що скажете про нову героїню – відьму?

Аня: Мені відьма здалася найгіршим персонажем. Вона поводить себе досить шаблонно, як типова «ірраціональна» жінка. У її діях наприкінці фільму просто немає логіки.

Юля: З одного боку, класно, що ця героїня з’явилася, з іншого – вона є досить стереотипним утіленням ображеної жінки. Мабуть, саме такими бачать феміністок ті, хто не розуміє, що таке фемінізм.

Аня: Зазвичай, коли Disney перезнімають свої класичні мультики (наприклад, «Красуню та Чудовисько»), вони адаптують їх під сьогоднішню повістку. Тут я цієї актуалізації не побачила. Для мене взагалі мультик був більш феміністичним, ніж фільм. У фільмі вся ця історія набула якоїсь казковості.

Юля: Як на мене, Disney вдалося зробити феміністичний фільм, але у спрощеному, підлітково-максималістичному розумінні. Це взагалі по-дитячому наївна історія – з яскраво позитивними та яскраво негативними героями.

Тая: Але Disney досить послідовно витримують той [феміністичний] вектор, який почали з «Крижаним серцем». Зараз їхні принцеси – не всі з яких, по факту, є принцесами – транслюють уже зовсім не ті цінності, які транслювала, наприклад, класична «Попелюшка» 1950-го року.

А ще круто, що за фільм відповідала жінка-режисерка. Можна сказати, що тут Disney нарешті повертаються до своїх джерел. Я читала, що у 30-х вони, на відміну від інших студій, були досить прогресивною компанією, де жінки працювали мало не в кожному відділі.

Аня: Мені сподобалося, що у фільмі повністю переглянули любовну лінію Мулан. Як правило, навіть якщо у стрічці є сильна героїня, десь поруч обов’язково стоїть чоловік, з яким у неї буде роман. Тут любовна лінія розвивається в дещо іншому векторі. Тобто на стереотипний гепі-енд чекати не варто.

Юля: Так, це справді круто. Зазвичай, чоловічий персонаж допомагає жіночому розкритися, а тут Мулан розкривається багато в чому завдяки іншій героїні.

Аня: За останній час це вже другий такий персонаж – ще була Капітан Марвел.

Тая: Я казала це після «Капітана Марвел», скажу й зараз. Поки фільмів із сильними жіночими персонажами – особливо розрахованих на підліткову й дитячу аудиторію – не так багато, я готова закривати очі на певні огріхи. Звісно, не можна ставити стрічці 5 зірочок суто за феміністичний меседж, але варто віддати належне першим спробам зробити таке кіно масовим.

Юля: До речі, коли я обговорювала «Капітана Марвел» зі знайомими, то чула закиди про те, що це навмисна актуалізація теми. Тобто якусь частину аудиторії такий фокус може навіть відштовхувати.

Тая: Так, завжди є ризик, що таке кіно сподобається тільки тим людям, які вже й без нього поділяють подібні цінності. А в інших просто викличе відторгнення.

Аня: Як фільм для дітей і підлітків, «Мулан» несе дуже важливу ідею. Наприклад, моя мама вважала ненормальним моє бажання ходити на карате. А з цього фільму зрозуміло, що якщо ти дівчинка та хочеш займатися бойовими мистецтвами – це окей.

Юля: Для мене це насамперед історія про прийняття себе. У дитинстві Мулан приймає себе такою, як є. А пізніше, коли їй пояснюють, що дівчата так себе не поводять, вона закривається та намагається приховати цей «неправильний» бік. Тому момент, коли вона розуміє, що більше не хоче вдавати із себе когось іншого, мені здається дуже сильним. Хоча візуально цей епізод подали досить комічно. Спойлерити не буду, але навіть у трейлері є кілька кадрів, де Мулан б’ється з розпущеним волоссям.

Аня: Але цим жестом вони ніби показують: я сильніша, коли я – жінка, а не коли вдаю із себе чоловіка.

Юля: Мені здається, що у фільмі могло б бути більше жіночих персонажів. Вони ж усе одно відходили від мультика – можна було б змінити й це.

Аня: Тест Бекдел цей фільм пройшов би з натяжкою. Крім Мулан і відьми, решта героїнь тут говорять тільки про заміжжя.

Тая: З огляду на військовий контекст і прив’язку до класичної балади, вводити нових персонажок було б дивно та трохи натужно. А от уже наявних героїнь, як маму чи сестру Мулан, справді можна було б пропрацювати краще.

Аня: Попри все, я думаю, що якби подивилася цей фільм у дитинстві, він би мене надихнув.

Тая: Можливо, ти б навіть пішла на карате?

Аня: Можливо.

Текст:

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.