Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

КіноФемінізм і боротьба за свободу: які фільми покажуть на фестивалі «Французька весна в Україні»

Фемінізм і боротьба за свободу: які фільми покажуть на фестивалі «Французька весна в Україні» — Кіно на Wonderzine

Лауреати «Сезар» і Каннського кінофестивалю

Фестиваль «Французька весна в Україні» оголосив кінопрограму цього року. Вона буде поділена на два блоки: допрем’єрні покази новинок французького кіно та ретроспектива стрічок, створених жінками. Усі фільми транслюватимуть мовою оригіналу з українськими субтитрами.

«Допрем’єрний показ»

Стрічки «Допрем’єрного показу» розмістять у вільному доступі на сайті фестивалю з 23 квітня до 2 травня.

У цій програмі можна знайти романтичні фільми: стрічку про двох незнайомців, які ходять однаковим маршрутом і живуть через стіну («Він і вона»), або ж фільм про чоловіка, який страждає на хворобу Альцгеймера й виразно пам’ятає лише свою історію кохання з жінкою, із якою познайомився 52 роки тому («Чоловік і жінка: Найкращі роки»).

Також на сайті транслюватимуть історичну драму про Другу світову війну («Генерал де Голль»), комедію про власницю школи для домогосподарок у часи, коли у Франції набирає обертів феміністичний рух («Школа хороших дружин»), і фантастичну драму «Останнє життя Сімона» про хлопчика, який може перевтілюватися на людей, яких коли-небудь торкався.

«Вона створює кіно»

З 14 травня у київському кінотеатрі «Жовтень» показуватимуть стрічки програми «Вона створює кіно», аби відзначити рух кіноіндустрії до гендерної рівності. До неї ввійшли 6 фільмів від французьких режисерок.

У стрічці «Засліплені» й анімаційній картині «Ластівки Кабула» розкривається тема впливу релігійної громади. У комедії «На дивані в Тунісі» психоаналітикиня, повернувшись з Парижа до рідного Тунісу, стикається з низкою бюрократичних проблем і колоритними пацієнтами під час практики.

Події драми «Папіча» відбуваються в Алжирі 1997 року: молода студентка готує показ моди у той час, як у країні терористи хочуть встановити владу ісламської держави.

У добірку ввійшла драма «Лоскіт», за сюжетом якої танцівниця, яка переживала зґвалтування у 8 років, намагається розібратися зі своїм минулим. Ще одна стрічка, «Портрет дівчини в огні», розповідає про закоханість аристократки та художниці, яка має намалювати її портрет. Стрічка отримала квір-пальмову гілку за висвітлення ЛГБТ-теми в кіно.

Текст:

Настя Матрунич

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.