Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Плейліст10 улюблених пісень Аліни Паш

«Хочу підіймати рівень сприйняття масового слухача»

10 улюблених пісень Аліни Паш — Плейліст на Wonderzine

У рубриці «Плейліст» наші героїні розповідають про своїх улюблених виконавців і музику. У цьому випуску – співачка та реперка Аліна Паш, яка у своїй творчості поєднує хіп-хоп та етномотиви.

Для Wonderzine Україна Аліна розповідає, хто вплинув на її музичний смак і чиї концерти запам’яталися найбільше. А також ділиться 10 улюбленими треками, які заряджають і викликають емоції.

Аліна Паш

співачка та реперка


Хочу, щоб українці слухали свою якісну музику. Це є частиною визнання нашого ДНК

Найбільше ми з мамою тащилися від Майкла Джексона та The Prodigy. Якось вона навіть сумнівалася, чи вмикати мені кліп Breathe, адже він дещо страшний. Але потім мама зрозуміла, що мені подобається така музика й вона не сховає її від мене. Усі хіти ми записували на відеокасети з MTV. Тоді я дуже фанатіла від Мадонни та Вітні Хьюстон.

Пізніше моя двоюрідна сестра почала показувати інших виконавців. Коли я вперше почула Шаде, то не очікувала, що музика може бути такою красивою. Я завжди уявляла, що вона співає на струнах, які коливаються [посміхається]. Це було цікаве увімкнення фантазії.

Я завжди знала, що буду співачкою. Нещодавно батько знайшов мої старі малюнки, на одному з яких було написано, що це моя мрія. У моїй кімнаті висіло багато плакатів із Брітні Спірс, які мені надіслали друзі з Німеччини. Один із них був у зріст мене 8-річної. Я прокидалася та дивилася на Брітні щоранку [посміхається]. Пізніше, з розвитком субкультур, я зрозуміла, що вже не хочу бути, як вона.

На постері з Дімою Біланом я малювала роги та кидала в нього все, що було під рукою. Він був для мене попсою та не крутим [сміється]. З російською музикою в мене взагалі не склалося. Хоча в певний період слухала Земфіру та «Сплін».

Гуртом мого 16-річчя став Flёur, тоді я багато думала про сум і суїцид, це просто такий підлітковий вік.

Був період, коли я слухала багато тяжкої музики. Почалося все з милої Авріл Лавін і закінчилося Bring Me the Horizon і Bullet for my Valentine. Якраз тоді моя тітка переїжджала до Італії, тож я попросила залишити її аудіосистему собі. Там було багато колонок, я розклала їх кімнатою та вмикала важкий рок, драм-н-бейс і техно. Моя бабуся говорила, що я викликаю нечисті сили цією музикою. На це я відповідала: «Бабуля, не переживай, у мене є амулет, тут тільки добрі янголи». [сміється]

Я із закарпатського селища, тому часто їздила в Ужгород на тусовки, де вмикали хіп-хоп. Після 10 класу мене почали відпускати на фестивалі драм-н-бейсу та концерти в Угорщину та Словаччину. За кордоном квитки були відносно дешевші й туди приїжджало більше виконавців.

Якщо в Україні й виступали Depeche Mode, то потрапити на них було дуже дорого, особливо школяру чи студенту. Тож закарпатцям пощастило жити на межі з іншими країнами. Моя двоюрідна сестра їздила на Depeche Mode 8 разів, і це чудово, що була така можливість.


Бабуся говорила, що я викликаю нечисті сили своєю музикою. На це я відповідала: «Бабуля, не переживай, у мене є амулет»

Мене формувала різна музика, тому навіть у своїй творчості я поєдную кілька напрямів. З українців я найбільше поважаю і люблю «ДахаБраха». У свій час їхня музика надихала мене на те, що створюю я. І мабуть, це найкращий і найцікавіший лайв, який я бачила в Україні. Також мені подобається те, що роблять The Maneken та ONUKA.

Я люблю споглядати, як люди поводяться на фестивалях. Усі дуже відкриті та приходять із гарним настроєм. До пандемії я часто їздила на виступи своїх улюблених виконавців. Це круто, коли в тебе є фаворити й у пік їхньої кар’єри ти можеш послухати їх наживо. У Барселоні я була на виступі Бейонсе та Jay-Z. Це торкало з усіх боків: вражало шоу, супервокали та костюми. Після цього концерту я зрозуміла, що моя мама теж має це побачити. У дитинстві вона показала мені хорошу музику, настав і мій час. Я подарувала їй квиток на концерт Бейонсе в Амстердамі, сказала брати подружок і їхати. Такою зарядженою мама ще ні з жодного відпочинку не поверталася. Концерти й фестивалі – це завжди про емоції.

У Парижі я бачила як виступає Кендрік Ламар із Джеймсом Блейком. Я була у стані ейфорії, у французів завжди концерти проходять на максимум, вони слемляться і знають тексти всіх пісень. Також запам’ятався концерт джазового виконавця Bilal. Він працював із Ламаром і є одним із тих, хто тусується в таких компаніях, але водночас залишається андеграундним. Я слухала його в славетному клубі le Duc des Lombards у Парижі, який вміщує 100 людей. Ми сиділи на другому поверсі, замовляли страви й насолоджувалися живою музикою. Тоді барабанщик витворяв щось неймовірне, я ніколи такого в житті не бачила. «Чорна» музика завжди в мене викликає вау-ефект. У неї є етнічна історія африканських вайбів, яка зайшла в джаз. У нас це теж працює по-своєму, мабуть, найближче з тим, що робить та сама «ДахаБраха».


Концерти й фестивалі – це завжди про емоції

Зазвичай у мене на тлі звучить радіо etape.me. Воно дуже вайбове, тут поєднуються різні звуки, часом космічні, які можуть перетікати плавно в регі. Якщо хочеться щось веселіше, то я вмикаю французьке радіо FIP.fr. Люблю слухати французьку мову, вона мене надихає, хоч я її не знаю.

У дорозі я слухаю плейлисти Spotify, які завжди підбирають щось нове під мій смак, чи в Apple Music, де можна дивитися слова і розуміти, про що пісня. Люблю увімкнути якийсь хіп-хоп альбом на вінілі: Public Enemy, The Fugees, Kendrick Lamar, Tyler, The Creator, Andreson Paak. А коли сумую – Емі Вайнгауз та Арету Франклін. Люблю також олдскульну музику, особливо Біллі Голідея й Еллу Фіцджеральд. Вони прекрасно звучать на вініловому програвачі. Але до дірок я заслухала Rosalía. Знала її ще як каталонську дівчинку, яка робить круту музику, а потім в один момент вона стала суперзіркою.

Часто музику мені радять люди, чиєму смаку я довіряю. Я люблю відшукувати нові імена на різних майданчиках, дивитися глибше, ніж просто на те, що є в чартах. Звісно, я знаю, що Drake, Kanye West і Lil Nas X випустили альбоми. Але це гіганти, яких ми й так знаємо. А мені цікаво дізнатися, хто ж там новий тільки починає.

Професійне розуміння музики заважає слухати її. Важко дивитися низькоякісне шоу та слухати людей, які кажуть, що вони створюють справжній реп, а насправді ні. Деякі українські виконавці просувають людям абищо та хочуть, аби культура росла. Мені це болить. Я хочу підіймати рівень сприйняття масового слухача в нашій країні. Щоб вони слухали не Моргенштерна чи Артура Пирожкова, які постійно в топах, а свою якісну музику. Це є частиною визнання нашого ДНК.

Drake feat Future, Young Thug

Way 2 Sexy

Це трек, який найбільше мені сподобався з нового альбому Drake. Він максимально дає настрій на те, щоб врубити його вранці та сказати: Way 2 sexy for this world. I’m way to sexy.

СЛУХАТИ

Beyoncé

Formation

Одна із най-най-найулюбленіших пісень і прекрасне відео. Вона мене дуже заряджає та щоразу, коли я її чую, в мене йдуть сироти шкірою. Починається ліпсінк-батл, хто найкраще знає слова. [сміється] Дико обожнюю.

СЛУХАТИ

Alina Pash

NUM

З нею сталося вивільнення мого стилю, трохи дикого. Начебто The Prodigy та Limp Bizkit склалися разом. Уперше я її виконала на фестивалі Brave! Factory у 2019 році після святкування Дня Незалежності, й там зачитався реп. Ця пісня для мене заряджена чимось сильним, тому я її додала в цей плейлист.

СЛУХАТИ

Krechet feat Alina Pash

Trembita

«Це карпатська еліта. Довгий косий, як трембіта». Мені максимально подобається цей трек, тому що він відривний і перебуває в моїй карпатській еклектиці на 100%. А як він рубає лайвом!

СЛУХАТИ

ДахаБраха

«Карпатський реп»

Звідси почалося моє думання про те, що карпатський реп по-справжньому зроблю, найімовірніше, я, але саме цей трек був початком.

СЛУХАТИ

Руслана

«Я тебе люблю»

Під цю пісню я завжди плакала мала. Мені хотілося б відчути те, що відчуває Руслана в ній. Я досі вважаю, що це одна з її супервдалих пісень, які відкривають її як ліричну виконавицю, а не тільки «гей-гей». Хоча це «гей-гей» теж дуже круто, але ця зовсім інша, я ридаю досі.

СЛУХАТИ

Billie Eilish

Happier Than Ever (Live)

Дуже кльовий лайв. Мені подобається, як вона мило починається. «Коли тебе нема, я насправді щасливіша, ніж ніколи», а потім це переходить у рок. Обожнюю співати милим голосочком під милу мелодію щось жорстке. Ця пісня вважається однією з найкращих у Біллі.

СЛУХАТИ

Aretha Franklin

Do Right Woman, Do Right Man

Ця пісня мене заряджає. Арета – сильна жінка, і це відчувається практично в кожній пісні.

СЛУХАТИ

Avril Lavigne

My Happy Ending

Я мусила всунути в цей плейлист щось зі свого тінейджерства. [сміється]

СЛУХАТИ

Björk

Human Behavior

Björk – та, на кого я рівняюся в плані арту. Вона матінка всіх сьогоднішніх цікавих персонажів, як-от Sevdaliza, FKA Twigs, які надихалися її творчістю.

СЛУХАТИ

Текст:

Катерина Янченко

Фото:

Віктор Дьомін

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.