Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяВикладача Карпенка-Карого та актора Талашка звинувачують у домаганнях. Що відомо

Викладача Карпенка-Карого та актора Талашка звинувачують у домаганнях. Що відомо — Ситуація на Wonderzine

Історії від колишніх абітурієнток і студенток та коментар в.о. ректора

Сценарист Богдан Панкрухін (Ірвін) опублікував історії про випадки сексуальних домагань актора та викладача Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого Володимира Талашка.

Талашко – актор, народний артист України, відомий своєю роллю у фільмі «В бій ідуть тільки «старики». Має звання доцента, викладає на кафедрі режисури телебачення КНУТКіТ. У 2021-му йому виповнилося 75 років.

Сценарист розповів, що йому писали: Талашко домагається до студенток та абітурієнток. «Робить він це вже протягом більше 20 років і працює практично по одній схемі». За історіями жінок, викладач запрошував їх до себе додому, аби порепетирувати чи прослухати програму, фотографував і домагався їх.

Ірвін опублікував дві неанонімні історії, після чого на пост у приватні повідомлення відгукнулися інші дівчата, які мали подібний досвід із Талашком.

Першою Богдан опублікував історію Юлії Бірзул. Вона розповіла, що вперше познайомилася з Володимиром у 13 років на театральному фестивалі. Викладач Юлії розповів Талашку про її мрії вступити на театральний. Той у відповідь пообіцяв допомогти під час вступу, показати університет і познайомити з викладачами. Мама Юлії зберегла візитівку актора на майбутнє, і дівчина зателефонувала йому через 2 роки перед творчим відбором. Талашко відповів, що пам’ятає її, і пообіцяв зустріти на вокзалі.

«Потяг прибував рано вранці. Талашко зустрічав із квітами, на своїй машині. Вів себе делікатно, уважно: «Ще рано, університет поки що зачинений, а тому поїдемо до мене поснідаємо. Я живу прямо на Ярвалу. Послухаю програму вашу, скорегую шось. Після проведу вас в Карпенко, з усіма познайомлю». Мені було ніяково й лячно, життєвого досвіду в мене ще ніякого не було в 15 років (пізніше Бірзул уточнила, що на той момент їй було 16 років – ред.). Але підозр ніяких не було, окрім незручності. До того ж переді мною був герой із фільму, який ми постійно переглядали всією родиною. Майже нєбожитєль!» Удома Талашко готував їсти та в якийсь момент запропонував дівчині прийняти душ. Юлія злякалася, але погодилася, після вони поснідали, перейшли в залу і він почав прослуховування програми. Потім він дістав фотоапарат і запропонував пофотографувати.

Я не зрозуміла, як ми опинилися в спальні, я вже лежала на ліжку, а він мене цілував

«Тут і почалося це: «А ось тут припустіть, тут зніміть». Так він мене роздягнув по пояс, а потім почав до мене чіплятися. Я була просто шокована, не знала, що мені взагалі робити в цій ситуації, як все зупинити та втекти з цієї квартири. У Києві була вперше, не розуміла, де я, мобільного телефона в мене не було, був лише квиток додому на вечір. За цими думками я не зрозуміла, як ми опинилися в спальні, я вже лежала на ліжку, а він мене цілував. У той момент я згадала дівчину з нашого колективу, яка постійно робила вигляд, що втрачає свідомість, привертаючи до себе увагу (так ми гадали). Й ось у цій ситуації я теж неочікувано зробила вигляд, що втратила свідомість. До того ж я це зробила двічі або тричі. Я типу приходила до тями, щоб перевірити, що відбувається. Талашко дуже злякався».

Юлія розповіла, що ідея з втраченою свідомістю була просто спасінням. Вона швидко одягнулася, почала ломитися у двері. Талашко ж почав розповідати, яка вона талановита, і пообіцяв провести в інститут. Коли вони прийшли туди, він показав двері інституту, побажав успіху та пішов. Проте у квартирі залишилися її речі з квитком додому. Тож після відбору довелося повертатися туди. «На вокзал мене повіз Талашко. Я знову не змогла йому відмовити. Чому? Не знаю. Можливо, тому, що не знала дороги. Можливо, через те, що не усвідомлювала, як діяти в такій ситуації.

Приїхала додому, мама вимагала подробиць, як усе пройшло, я їй нічого не розповіла. Тоді вона ще наполягла зателефонувати панові Володимиру й подякувати за все. Мені довелося це зробити, щоб вона ні про що не здогадалася».

Другу історію про домагання розповіла акторка Вікторія Муштей. Їй було 18 років, коли вона прийшла в університет за допуском на вступ на акторський факультет на диктора. Цю групу набирав Талашко. Після того, як дівчина прочитала йому програму, він жартував, уточнив, скільки їй років, після чого запропонував ще поспілкуватися та порепетирувати програму. Вікторія відмовила, сказала, що зараз не може, і запропонувала зустрітися іншим разом. Вона вийшла з інституту, коли Талашко запропонував її підвезти до метро на авто. Дівчина погодилася.

«Я побачила, що метро ми проїхали, і сказала про це. Він відповів: «Почекайте, я ось що хотів вам сказати. У вас непогана програма, і ви все робите добре, але над байкою треба попрацювати ще. Давайте ми разом почитаємо, конкурс великий, охочих багато, а я можу допомогти». Дівчина знову відмовила, після чого, з її слів, Талашко сказав: «Тобто народний артист пропонує вам допомогу, а ви говорите, що вам треба з якоюсь подругою погуляти? Ось як ви хочете стати артисткою!»

Думка про те, що іншій дівчинці може пощастити набагато менше, привела мене в жах

«Ми приїхали до нього додому на Ярвал. Я була в заціпенінні й не знала, як себе вести. Він сказав: «Ви сідайте, зараз почитаємо!» Пішов на кухню, приніс коньяк і закуску. Запропонував випити перед репетицією. Я зі страху випила. [...] Через деякий час запропонував прочитати байку. Я встала перед столом, прочитала, він зробив деякі зауваження та сказав: «Тепер давай подивимося, як ви виглядаєте в кадрі. Я вас пофотографую на телефон».

Далі почалася історія: «Ставайте, поверніться туди, ось тут спустіть з плечика». Далі Талашко запропонував потанцювати, почав гладити, притискати до себе, поліз цілуватися. Дівчина почала вириватися, сказала, що їй треба терміново їхати. Він спробував її заспокоїти. Вона наполягала, що треба поспішати, бо скоро зачиниться гуртожиток, на що Талашко запропонував поселити її в сусідній кімнаті. Сказав, що в нього часто студенти залишаються. Вікторія викликала таксі й пішла.

Про цей випадок вона розповіла одному хлопцю, який уже навчався на факультеті кіно. Він сказав: «Я знаю, що Талашко таке робить, але ти можеш акуратно вирулювати з цієї ситуації». Пізніше дівчина дізналася в групі, що не лише з нею трапилася така історія.

«Чому я змогла розповісти про це тільки зараз? Протягом останнього часу я пересіклася з його колишньою студенткою й абітурієнткою, які поділилися подібними історіями. Вони так само відчувають сором, бояться засудження й не хочуть говорити публічно. Я їх розумію й не засуджую за цей вибір. Але думка про те, що іншій дівчинці може пощастити набагато менше, привела мене в жах».

Журналістка Ірина Сампан розповіла у Facebook, що Талашко домагався її після інтерв’ю. «Переді мною сидить народний артист України Володимир Талашко. Усі знають його за роллю у фільмі Бикова «В бой идут одни «старики». Це був 2018 рік. Після цього інтерв’ю він запросить мене додому показати свої фотографії зі зйомок «для інтерв'ю», нагороди, потім наллє якоїсь наливки та почне домагатися. За декілька хвилин я вилечу з його квартири, закрию рота й ніколи нікому про це не скажу. Ну, я так думала».

Режисерка Ірина Цілик написала, що чула подібні історії про актора ще 20 років тому, коли навчалася на кінофакультеті. «Але всі ці розмови залишалися в полі чуток і непроговорених уголос претензій. Тепер щось змінилося, і принаймні кілька жертв наважилися говорити відкрито про те, що з ними сталося. Це добре, такі речі не мають часу давності, і все потрібно називати своїми іменами».

UPD. Акторка Анастасія Вергелес написала, що під час навчання вони з одногрупницями зверталися в деканат і написали заяву про випадки з Талашком. «Нам пояснили, що ми не перші й не останні, що ця заява нікуди не дійде, тому що в нього є «криша» та що нам треба буде або змиритись, або шукати інші рішення, але Володимир Талашко залишиться нашим майстром.

У Міністерстві культури та інформаційної політики заявили, що ініціюють службове розслідування. Також Олександр Ткаченко зазначив, що буде організована можливість анонімного збору інформації про випадки харасменту в мистецькій сфері.

Галина Миленька

в.о. ректора КНУТКіТ ім. Карпенка-Карого

– Яка реакція університету на звинувачення вашого викладача Володимира Талашка в сексуальних домаганнях?

Університет різко засуджує прояви харасменту як зі сторони викладачів, так й абітурієнтів, які намагаються «закрити» відсутність здібностей до навчання сексуально агресивною поведінкою. Я про це знаю на рівні розмов, але викладачі не звертають на це увагу, вони припиняють це та з гумором про це розповідають. Про такий випадок роки три тому чула.

До того, як я сьогодні ознайомилася з постом, про подібні випадки я нічого не чула. У нас на ректораті розбираються в присутності студради. Вона самостійно проводить свої засідання. Ніколи такі питання не ставилися. Тобто керівництво лише сьогодні ознайомилося з такою ситуацією.

Але, прочитавши цей пост, я побачила деякі недоречності. Наприклад, Юля Бірзул пише, що в 15 років пройшла творче випробування (Бірзул уточнила, що на той момент їй було майже 17 років – ред.). Але її не могли до цього допустити до завершення школи. Неможливо зрозуміти час. Наприклад, вона (ідеться про Вікторію Муштей – ред.) отримала довідку на проходження вступних іспитів, утім вони вже декілька років не видаються, це заборонено на державному рівні (історія Муштей відбулася в 2013 році – ред.).  

Кваліфікований помічник із юридичних питань сьогодні за дорученням зателефонував Талашку. Він категорично спростовує ці факти. На цей момент ми не знаємо, як знайти винного, бо одна думка проти іншої.

Зараз ми обговорюємо створення робочої комісії для з’ясування фактів, викладених у цьому пості. Можливо, на час проведення цього розслідування Талашка на певний час відсторонять від виконання обов’язків, якщо так вирішить ця комісія. Якщо ці факти будуть підтверджені не просто враженнями від спілкування з викладачем, підключать юристів і застосують жорсткі заходи аж до звільнення викладача.

– Хто буде залучений у цю комісію?

У цю комісію ввійде юридичний відділ, можливо, юристи будуть [залучені] з боку для більш прозорого з’ясування цих фактів. Також керівництво та декани, якщо вони не у відпустці. Врахують вимоги, які висуваються для створення таких комісій.

– Чи плануєте сконтактувати з жінками, які розповіли історії про домагання Талашка?

Це вже як вирішить комісія. Усе в межах чинного законодавства. Я не юрист, але якщо чинне законодавство це передбачає, обов’язково. Це думка викладача проти думки вступників. Але чи маємо ми право проводити очні ставки? Юристи підкажуть.

Текст: Софія Пилипюк

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.