Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Серіали9 українських серіалів про життя, людську сміливість, війну та любов

Сучасні українські серіали у відкритому доступі

9 українських серіалів про життя, людську сміливість, війну та любов — Серіали на Wonderzine

Поміж новим сезоном «Дивних див» та іншими літніми серіалами, які незабаром вийдуть, час дізнатися більше про українські серіали. Вони охоплюють величезну кількість тем: це і сучасна українська історія, і переосмислення творів українських класиків, і проблема сексуального рабства в Європі, і підліткові переживання – кожному знайдеться щось до смаку.

Розповідаємо про дев’ять українських серіалів, які ви можете подивитися вже сьогодні.

Текст: Ольга Дуденко

Ми створили цей матеріал за підтримки наших читачів

«Украдене щастя»

Рік: 2004

Де подивитися: YouTube

Екранізація знаменитої однойменної драми Івана Франка. Твір написаний 1891 року, проте творці фільму переносять дію в 1990-ті роки. Попри інше соціальне, економічне, історичне тло, герої зіштовхуються з однаковими проблемами й переживаннями: шкільна вчителька Анна опиняється в любовному трикутнику, не знаючи, з ким далі побудувати власне життя: з Михайлом, її першим коханням, чи з Миколою, законним чоловіком?

Головні ролі виконали Наталя Доля («Століття Якова», «Геть сором!»), Анатолій Пашинін («Правило бою») та Олексій Богданович («Остання роль Рити»). Музику до серіалу створив Святослав Вакарчук. Режисером мінісеріалу став Андрій Дончик (продюсував фільми «Кіборги», «Пекельна Хоругва, або Різдво Козацьке»). У 1992 він отримав приз кінокритиків Венеційського кінофестивалю за художній фільм «Кисневий голод».

«Століття Якова»

Рік: 2016

Де подивитися: 1+1 video, YouTube

Історична драма за однойменним романом Володимира Лиса. Це історія столітнього життя волинського селянина Якова Меха. Дія картини розгортається з моменту закінчення Першої світової війни і до наших днів. Яків пережив і польську владу, і радянські порядки, розповідаючи про це молодій дівчині, що випадково опинилася в його хаті. Він не боїться визнати власних помилок і подумати над тим, чи справді в його житті було місце справжньому коханню.

Якова в різні періоди життя зіграли Роман Луцький («Безславні кріпаки», «Віддана», «Сторожова застава») та Станіслав Боклан («Пульс», «Кріпосна», «Правило бою»). В якості саундтреку для серіалу використали композицію «Океану Ельзи» «Не йди» та лемківську пісню «Під облачком» у виконанні Христини Соловій.

«Перші ластівки» та «Перші ластівки. Залежні»

Рік: 2019

Де подивитися: YouTube, Teleportal, Sweet.tv, Новий канал

Серіал-антологія, де в кожному із сезонів розкривається тема, злободенна для підліткового життя: у першому сезоні це питання самогубства, селфхарму та листування з незнайомцем, який змушує школярів заподіювати собі шкоду; у другому сезоні автори говорять про різні залежності: від наркотичних речовин, алкоголю, сексу. У серіалі показують взаємодію підлітків з батьками, друзями, викладачами, оприявнюючи нагальні проблеми в повсякденному житті, побудові стосунків і подекуди несерйозне ставлення старших людей до підлітків.

Узимку цього року серіал продовжили на третій сезон. Над його створенням працюють сценаристи Євген Тунік, Аліна Павлікова та Ольга Кржечевська. Один із акторів серіалу, Максим Девізоров, зараз служить у ЗСУ.

«Відважні»

Рік: 2019-2020

Де подивитися: Телеканал «Україна», FILM.UA Group YouTube

Сюжет розповідає про роботу спеціального підрозділу поліції, який займається проблемами домашнього насильства. Чотири головні героїні допомагають людям, які страждають від тиранії, побоїв, принижень, психологічного насильства від найближчих людей. Сценарій серіалу оснований на реальних історіях домашнього насильства. Наприкінці кожної серії надаються номери гарячих ліній, куди можуть зателефонувати постраждалі.

Головні ролі виконали Олександра Люта («Жива», «Доторкнись і побач»), Дар’я Петрожицька («Найкращі вихідні», «Побачення у Вегасі»), Ірина Лановенко, Олександра Гончарова («Центральна лікарня»). Режисер – Олександр Пархоменко.

«Спіймати Кайдаша»

Рік: 2020

Де подивитися: Teleportal, СТБ

Сюжет серіалу базується на повісті Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я». Щоправда, сценаристка та виконавча продюсерка Наталка Ворожбит перенесла події в 2000-ні роки, у незалежну Україну. Тепер батьків і дітей, крім майна, розділяє ставлення до Майдану.

Образ Кайдаша втілив Віктор Жданов («Номери», «Чорний Ворон», «Я працюю на цвинтарі»), а Кайдашихи – Ірина Мак («Носоріг», «Номери»). Двох братів зіграли Тарас Цимбалюк (Карпо) і Григорій Бакланов (Лаврін). Серіал високо оцінили Яніна Соколова, Сергій Жадан, ведуча Надія Матвєєва.

«Сага»

Рік: 2020

Де подивитися: Телеканал «Україна», YouTube

У серіалі «Сага» показано найвизначніші події української історії XX століття: війни, революції, Голодомор, сталінські репресії, окупацію Києва 1941 року, вибух на Чорнобильській АЕС, розпад СРСР, проголошення Незалежності, Помаранчеву революцію та Євромайдан. Це все переживають різні покоління родини Козаків, у житті яких біди країни переплітаються з їхніми особистими драмами.

У головних ролях можемо побачити Дар’ю Плахтій («Стрімголов», «Принцип насолоди»), Олександра Соколова («Останній Яничар», «Пес»), Аду Роговцеву («Казка старого мельника», «Перші ластівки. Залежні»), Оксану Архангельську («Обручка з рубіном»), Ольгу Сумську («Тіні незабутих предків», «Роксолана»).

«Зломовчання»

Рік: 2021

Де подивитися: OLL.TV

Детективний серіал, створений у співпраці України та Хорватії, розповідає про сексуальне рабство в сучасній Європі. Киянка Ольга дізнається, що її племінницю викрали, і вирушає на пошуки дівчини. Розслідування приводить головну героїню в невеличке хорватське місто, де вона знайомиться з журналістом та поліцейським. Утрьох вони натрапляють на схожі випадки викрадення дівчат і дізнаються про мафію, яка продає українок у сексуальне рабство в Європі.

Серіал є екранізацією роману «Виборче мовчання», який входить у трилогію бестселерів «Слов'янська трилогія» хорватського письменника та журналіста Драго Хедла. У романі автор об'єднав деталі свого розслідування сексуального рабства в Осієку на початку 2010-х років з детективним сюжетом. Журналіст виявив, що хорватські бізнесмени та політики займались сексом з неповнолітніми дівчатами з дитячого будинку.

Творці «Зломовчання» заявили, що в разі успіху серіалу, будуть екранізовані й наступні частини трилогії. Головну роль зіграла українська акторка Ксенія Мішина.

«Слов’яни»

Рік: 2021

Де подивитися: 1+1 video, Megogo

Дія серіалу відбувається у VII столітті та розгортається паралельно у двох слов'янських поселеннях. В одному з них живе головна героїня — юна травниця Драга. Дівчина-сирота, наділена магічними здібностями, шукає спосіб урятувати брата, та одного разу в лісі знаходить пораненого незнайомця, котрий не пам'ятає, хто він і звідки. Драга рятує чужинця, разом вони намагаються дізнатися про його минуле. Але чим більше дізнаються герої, тим більша небезпека загрожує жителям слов'янських поселень. Вони мають протистояти давнім ворогам — кочівникам-аварам. Сюжет серіалу заснований на давньослов'янській міфології: стародавніх переказах з українського та словацького фольклору, літератури та казкової спадщини.

Актор Юрай Лой, який зіграв головну роль, поділився враженнями зі зйомок серіалу: «Цей фільм – неймовірний спільний проєкт України та Словаччини, а також дуже потужний меседж нам усім про те, що свободу і рідну землю треба захищати. Яким би сильним не був твій ворог». Виконавиця головної жіночої ролі – Поліна Носихіна («Перші ластівки», «Коли ми вдома»).

«Мама»

Рік: 2021-2022

Де подивитися: Teleportal, СТБ

Син Ніни – Віталій Швидченко – пішов добровольцем на фронт. Згодом жінка дізнається, що він потрапив у полон. Щоб знайти свою дитину й дізнатися, чи вона жива, Ніна самостійно вирушає на пошуки сина. Цей серіал схожий на роудмуві, де героїні доведеться пройти міста, села, блокпости, владні кабінети, загартувати свій характер, задіяти всі можливі зв’язки, щоб знайти найріднішу людину.

Головну роль зіграла Олеся Жураківська («Кріпосна», «Казка старого мельника»). Тарас Ткаченко та Сергій Маслобойщиков зрежисували серіал. «…Мені б хотілося, щоб кожна людина пам’ятала, якою ціною оплачено кожен наш мирний ранок. Телефільм «Мама» ― ще одне нагадування про це. Це історія звичайної жінки, яка потрапила у важкі воєнні обставини. В її спокійне і розмірене життя, яким живуть мільйони людей, вривається це страшне поняття ― війна», – говорить креативна продюсерка серіалу Валентина Руденко.

Обкладинка: Facebook/Sergiy Trymbach

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.