Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Серіали«Секс, Інста і ЗНО». Дивимося новий український серіал про підлітків

«Секс, Інста і ЗНО». Дивимося новий український серіал про підлітків  — Серіали на Wonderzine

Наша відповідь «Ейфорії»

На платформі 1+1 Video вийшов «Секс, Інста і ЗНО» – комедійно-драматичний серіал про українських старшокласників. Режисером проєкту став Антоніо Лукіч, автор популярного фільму «Мої думки тихі». У першому сезоні «серіалу без стереотипів» – 12 епізодів тривалістю 20–25 хвилин.

У центрі сюжету драмеді – історія Саші, відверті фото й фантазії якої стають надбанням усієї школи. Через підступи конкурентки дівчина перетворюється на об’єкт слатшеймінгу: тепер, крім підготовки до майбутнього ЗНО, Саша має нервувати через те, що про неї думають інші. Скандал навколо найпопулярнішої дівчини школи рикошетом зачіпає й інших учнів. Сюрпризи чекають на кожного: і на друзів Саші, і на ворогів.

Ми переглянули серіал, який уже називають українською «Ейфорією», та поспілкувалися з його авторами. Детальніше – без спойлерів – розповідаємо далі.

UPD: Перші 4 епізоди серіалу також можна переглянути на YouTube. Нові серії викладатимуть у вільний доступ щочетверга. 

«Любі гості, не забуваємо про карантинні норми та тримаємо дистанцію. Дозволяю сидіти по двоє тільки тим, хто спить разом», – жартує на допрем’єрному показі серіалу музичний супервайзер Сергій Вовк. У кінозалі здебільшого «свої»: актори, знімальна група та інші гості, дотичні до роботи над «Секс, Інста і ЗНО».

У перших рядах гуртуються члени основного акторського складу. Більшість – студенти молодших курсів університету Карпенка-Карого та КНУКіМ. Ще кілька хвилин тому вони вривалися під саундтреки серіалу, а тепер, схвильовані, чекають своєї появи на великому екрані. На перші кадри реагують оплесками, вигуками й сміхом.

Для тих, хто навчався в українській школі – у Києві, Вінниці, Львові чи Кривому Розі – тут усе до болю знайоме

У «Секс, Інста і ЗНО» багато відсилань до інших серіалів. Інтриги довкола виборів президента школи запеклі, як у «Політику». Розмов про секс та інші турботи пубертату не менше, ніж у «Секс-освіті». Конкурентка головної героїні нагадує Медді з «Ейфорії». Схожість помічаєш навіть у дрібницях, як-от ланцюжку на шиї одного з хлопців. Усі ми пам’ятаємо ланцюг Коннела з «Нормальних людей», який став настільки популярним, що отримав окремий інстаграм-акаунт.

При цьому серіал у контакті з місцевим контекстом. Для тих, хто навчався в українській школі – байдуже, в Києві, Вінниці, Львові чи Кривому Розі – тут усе до болю знайоме. Червоні гардини в актовій залі та їжа у «столовці». Типова завучка, яка робить усім зауваження. Учителька фізкультури, яку не так просто провести: вона пам’ятає, що «місячні» в тебе вже вдруге за місяць. «Український контекст благодатний для формування нових змістів», – коментує шоуранерка серіалу Ірина Никончук. – Та водночас наша ЦА − це найбільш глобалізоване покоління за всю історію України. Питання, які хвилюють українських підлітків, великою мірою перетинаються з проблемами підлітків у глобальному контексті».

Задум серіалу про українських старшокласників Никончук виношувала не один рік. «Відразу після створення продакшну 1+1 Digital Studios ми проводили фокус-групи різних вікових сегментів, від YA [young adults] до жінок і чоловіків віком 45+. Мені як контентмейкерці найцікавішими здалися підлітки, – пригадує Ірина. – У них відсутня категоричність і полярність, яка, приміром, була властива моєму поколінню. Для них немає чорного й білого – є 50 відтінків сірого. Вони мають надзвичайно розвинене критичне мислення: схильні будь-який стейтмент ставити під сумнів і шукати йому підтвердження чи спростування». «Ми відстоюємо свою думку, а не мовчимо. Слухаємо, дивимося, читаємо те, що нам подобається, а не бездумно поглинаємо», – вторить словам шоуранерки Юрій Рекс, виконавець ролі Кості.

У підлітків надзвичайно розвинене критичне мислення: вони будь-який стейтмент ставлять під сумнів

шоуранерка серіалу Ірина Никончук

Автори серіалу не лукавлять і на прохання перелічити проєкти-орієнтири чесно їх озвучують. «Я передивилась усі підліткові серіали за останні 15–20 років. Ключовими референсами стали Skins від Company Pictures, звісно ж, «Ейфорія» HBO і «Секс-освіта» Netflix, а також «Усі безсонні ночі» Міхала Марчака і «Субмарина» Річарда Айоаде. І ще мені завжди імпонували юні персонажі Веса Андерсона», – ділиться шоуранерка серіалу Ірина Никончук. Пригадує й класику підліткової літератури: «Романи «My Darling, My Hamburger» Пола Зінделя та «That Was Then, This Is Now» С. Е. Хінтон про зловживання наркотиками. Ну і, звісно, «Шоколадна війна» Роберта Корм’є – можливо, перший роман, який відкрив підліткам сумну правду, що не всі історії закінчуються гепі-ендом».

«Ми не приховуємо й навіть пишаємося тим, якими проєктами надихалися, – стверджує генеральна продюсерка Анна Ткаченко. – Та головне в «Секс, Інста і ЗНО» – це те, що ми розповідаємо реальні історії українських підлітків. Ті, якими вони самі ж ділилися з нами на фокус-групах». Ірина Никончук доповнює: «Десь на третій годині інтерв’ю респонденти повністю відкривались і розповідали історії, які часом мене просто шокували».

На висвітлення проблем, які можуть шокувати дорослих, молодь реагує з подякою та полегшенням. За словами Віталія Зеленого, виконавця ролі Дані, SIZ [скорочена назва проєкту] допоможе підліткам зрозуміти, що їхні «трабли» – це норма».

З таких підліткових «траблів» зіткані будні кожного персонажа. На всіх однаково тисне ЗНО, але кожен переживає «останнє літо дитинства» по-своєму. Клим переймається тим, що досі ні з ким не переспав. Вова потерпає від гіперопіки мами. А Ханну бентежить доля планети. У відповідь на спроби впровадити екоініціативи у своїй школі дівчина, яку жартома називають Гретою Тунберг, стикається з байдужістю, а подекуди й зі спротивом.

Та, мабуть, найголовніше, що SIZ запозичив у проєктів Netflix і HBO – курс на інклюзивність. Серед персонажів серіалу є хлопець з інвалідністю та ЛГБТ-герої, які поки рідко фігурують в українських проєктах. «Сподіваюсь, що скоро в кожному серіалі будуть персонажі з ЛГБТ-спільноти, і це не буде вважатися чимось надзвичайним», – говорить сценаристка серіалу Євгенія Бабенко та додає: «Можливо, ми не настільки коректно зобразили досвід людей із ЛГБТ-спільноти, як могли б, тому що самі не входимо до цього кола. Але це наші друзі й знайомі, тож показати, з чим вони стикаються на щодень, для нас було дуже важливо».

Сподіваюсь, що скоро в кожному серіалі будуть персонажі з ЛГБТ-спільноти, і це не буде вважатися чимось надзвичайним

сценаристка серіалу Євгенія Бабенко

Щоби коректно висвітлювати проблеми на кшталт сексуальних домагань та алкоголізму в родині, творці серіалу співпрацювали з психологинею й секс-педагогинею Юлією Ярмоленко та психологинею Ольгою Протасовою. Також запустили спільну ініціативу з молодіжною організацією Teenergizer. Під час перегляду окремих сцен на платформі 1+1 Video на екрані з’являються лінки на онлайн-консультації. Це допоможе підліткам, які впізнають себе в тих чи тих проблемних ситуаціях, отримати безкоштовну психологічну допомогу. 

Як і західні серіали про підлітків, «Секс, Інста і ЗНО» враховує контекст дорослого глядача й мітить в архетипи відразу кількох поколінь. Зрештою, капості, нашкрябані на партах, не замінить жоден інстаграм-хейт. Та й пораду «Не дозволяйте мужикам казати, що у вас товсті ляшки» – корисно почути в будь-якому віці.

«Ми прогнозуємо, що ядром нашої аудиторії будуть підлітки. Однак є й «аудиторії-сателіти», як я їх називаю, і це сусідні покоління до YA [young adults]. Серіал із задоволенням дивитимуться й люди 25–35 років − це я вже бачу точно», – стверджує шоуранерка.

За динамічну картинку «Секс, Інста і ЗНО» відповідала операторка-постановниця Євгенія Бондаренко. Музику – від треку електронщика Bejenec до останнього синглу ONUKA – добирав музичний супервайзер Сергій Вовк, а оригінальні треки створював музичний продюсер Ігор Кириленко, учасник електронного дуету Hidden Element. Основним саундтреком серіалу обрали трек ZNO, який гурт «Вагоновожатые» записав спеціально для SIZ.

Нам дали велику свободу дій, що, будьмо відверті, у співпраці з великими каналами буває не часто

режисер-постановник серіалу Антоніо Лукіч

Режисером-постановником SIZ став Антоніо Лукіч («Мої думки тихі»). Звернути увагу на пропозицію 1+1 Лукіч вирішив через сценарій Павла Острікова та Євгенії Бабенко. Стиль режисера в серіалі помітний: сцени, де герої мовчать, не менш виразні за ті, де вони говорять.

«Нам дали велику свободу дій, що, будьмо відверті, у співпраці з великими каналами буває не часто, – розповідає Лукіч. – Щоправда, потім, на монтажі, довелося добряче помучитись, розгрібаючи всю цю «свободу».

До знімання відвертих сцен, яких у серіалі чимало, автори підійшли з усією відповідальністю. «Референсом на одну з інтимних сцен у «Секс, Інста і ЗНО» для мене був серіал «Нормальні люди», який я показувала режисеру. Я перечитала всі інтерв’ю Іти О’Браєн, яка ставила для цього проєкту хореографію сцен сексу. І це дійсно хореографія, бо все було продумано до найменших дотиків, як у танці, для того, аби актори могли залишати емоційний шлейф і комфортно працювати на майданчику», – розповідає шоуранерка Ірина Никончук.

«На жаль, в Україні поки що немає позиції intimacy coordinator, як, власне, і не було позиції музичного супервайзера. Я шукала того, хто б міг поставити ці сцени, але так і не знайшла. – продовжує Никончук. – Тому ми детально пропрацьовували ці сцени на репетиціях, обговорювали їх з акторами перед зйомками та на майданчику працювали разом із режисером. Ми із самого початку прагнули показати секс таким, який він є в юнацтві: зі всіма незручностями, сором’язливістю та конфузами. Звісно, це спростило наше завдання на майданчику, але для мене ці сцени однаково були одними з найскладніших. Я дуже вдячна нашим акторам за їхній професіоналізм і талант, бо той результат, який ми маємо у фіналі, – цілковито їхня заслуга».

«Якщо цей серіал стане приводом для батьків поговорити з дітьми на теми на кшталт секс-освіти, ми будемо вважати, що впоралися принаймні з однією зі своїх місій. – каже Антоніо Лукіч. – Мені в дитинстві було незручно дивитися сцени «Агентства «Місячне сяйво», де Брюс Вілліс торкався своєї колеги. Та працюючи над цим серіалом, я зрозумів, що це частина нашого ДНК. [Це походить] ще звідти, де не було сексу».

Позицію Лукіча розділяють й актори серіалу. «Пам’ятаю, як у 5 чи 6 класі ми з однокласниками на перервах передавали одне одному через ІК-порт порно. А через пів року мама посадила мене за столом і сказала: «Роланд, треба тобі дещо сказати. Діти беруться не з капусти», – згадує Роланд Мішко, виконавець ролі Вови, який раніше знімався в «Моїх думках тихих». Додає: «Я б хотів, щоби наш серіал показав батькам, що речі треба називати своїми іменами. Можливо, цей проєкт наблизить нас до впровадження сексуальної освіти в українських школах».

Зробити історію більш зрозумілою для дорослих допомагають старші герої: від ексцентричної психологині у виконанні Ірми Вітовської до директора школи, у роль якого вжився Євген Бушмакін. Є в серіалі й камео відразу кількох членів знімальної групи, серед яких – головна стилістка серіалу Ася Сутягіна, яка працювала з Лукічем над його дебютним фільмом. Глядачі «Моїх думок тихих» помітять у серіалі ще кілька «пасхалок», а фанати «сучукріно» – відсилання до короткого метру Павла Острікова.

Та головні зірки SIZ – це все ж основний каст. За словами шоуранерки Ірини Никончук, кастинг-директорка Алла Самойленко мала завдання «шукати нетривіальні типажі, харизматичних, а не ідеально красивих людей» – і блискуче з ним упоралася.

Режисер Антоніо Лукіч каже, що радий нагоді роззнайомитися з поколінням Z. З ним погоджується й шоуранерка: «Кожен з акторів – виняткова особистість: надзвичайно цікаві, начитані, з цінностями й гідністю у всьому, що роблять. У мене з ними є спільний чат у Telegram – «Інстатрабли» називається [усміхається]. Це спілкування приносить мені максимальне задоволення».

Після показу перших чотирьох епізодів актори емоційно обговорюють побачене та по черзі дякують за співпрацю Лукічу й іншим членам команди. «За кілька днів ці хлопці й дівчата прокинуться відомими», – каже музичний супервайзер Сергій Вовк. «Готуйте свої інстаграми!», – наставляє акторів Лукіч.

Текст:

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.