Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Серіали«Аллен проти Ферроу». Дивимося серіал про звинувачення Вуді Аллена в насильстві над дочкою

«Аллен проти Ферроу». Дивимося серіал про звинувачення Вуді Аллена в насильстві над дочкою — Серіали на Wonderzine

Історія Ділан Ферроу в новому проєкті HBO

21 лютого на HBO стартував документальний серіал «Аллен проти Ферроу» (Allen v. Farrow). Це 4-серійний проєкт Емі Зірінг і Кірбі Діка про конфлікт між режисером Вуді Алленом та акторкою Мією Ферроу.

У фокусі серіалу – звинувачення Аллена в сексуальному насильстві над прийомною дочкою Ділан, яке режисер, за твердженнями Ферроу, учинив, коли дівчині було 7 років. «Я довгий час намагалася внести ясність [у цю історію]», – говорить Ділан. – «Що б ви не знали, це лише верхівка айсберга».

Перший епізод «Аллен проти Ферроу» подивилися понад 1 мільйон глядачів. Наразі це найуспішніша прем’єра документального серіалу від HBO. В Україні «Аллен проти Ферроу» можна легально переглянути на Megogo, Oll.tv, Sweet.tv і Divan.tv.

Пригадуємо основні подробиці історії, яка лягла в основу проєкту, і розповідаємо про серіал і його авторів.

Що відомо про конфлікт Вуді Аллена та родини Ферроу

Вуді Аллен і Міа Ферроу були у стосунках із 1980 до 1992 року. Партнери мешкали окремо й не були одружені, але режисер проводив багато часу вдома у Ферроу. 

До знайомства з Алленом Ферроу мала трьох біологічних дітей від колишнього чоловіка Андре Превіна та трьох прийомних, а 1980 року всиновила ще одного хлопчика – Мозеса. Серед прийомних дітей була й Сун-І Превін, яка згодом стала дружиною Аллена.

1985 року Ферроу вдочерила дівчинку, на ім’я Ділан. Аллен не брав участі у процесі всиновлення, але почав приділяти дитині дуже багато уваги. Згідно зі свідченнями, які Міа давала пізніше, поведінка Аллена щодо дочки почала непокоїти її вже в 1987–1988 роках. За словами акторки, партнер намагався ізолювати Ділан від інших дітей і проводити час із нею наодинці.

1987 року в пари з’явилася спільна біологічна дитина – син Сетчел, який згодом змінив ім’я на Ронан. Кількома роками пізніше, 1991 року, Аллен всиновив Ділан і Мозеса. 

У січні 1992 року Ферроу знайшла в Аллена вдома серію фото оголеної Сун-І Превін, своєї старшої прийомної доньки, яка тоді навчалася на першому курсі університету. Аллен розповів Мії, що із грудня 1991 року має сексуальні стосунки із Сун-І; згодом у цьому зізналась і Превін.

Стосунки між Алленом і Ферроу загострились, але режисер продовжував проводити час із дітьми. Згідно зі свідченнями Ферроу, 4 серпня 1992 року Аллен вчинив сексуальне насильство над їхньою донькою Ділан. За словами дівчинки, якій тоді було 7 років, Аллен привів її на горище будинку, попросив лягти на живіт і торкався пальцями її вульви. 

Аллен заперечив обвинувачення, висунуті Ферроу. На думку режисера, колишня партнерка сфабрикувала цю історію, щоби помститися йому за роман із Сун-І, і змусила Ділан завчити відповіді. 

Розслідування інциденту зайшло у глухий кут, а справу про насильство над Ділан не завели: прокурор вирішив, що дівчинку, яка й так багато пережила, не варто травмувати подальшими допитами. 1993 року Аллен спробував відсудити у Ферроу одноосібне право опіки над спільними дітьми, але програв суд.

2013 року Ділан уперше публічно розповіла про досвід насильства в інтерв’ю Vanity Fair. Пізніше Ферроу коментувала цю історію у відкритому листі The New York Times і телевізійному інтерв’ю CBS. 

Станом на 2021 рік, Аллен продовжує заперечувати звинувачення. 

Хто працював над «Аллен проти Ферроу»

Режисерами серіалу стали документалісти Емі Зірінг і Кірбі Дік. У їхньому спільному доробку – номінований на «Оскар» фільм «Невидима війна» про насильство в армії, а також стрічка «Зона полювання» про зґвалтування в університетських кампусах.

Робота над серіалом тривала три роки. Продюсерка Емі Герді пригадує, що Ділан вагалася щодо участі у проєкті. Не в останню чергу через позицію брата: Ронан Ферроу (автор журналістського розслідування в The New Yorker, яке допомогло викрити Гарві Вайнштейна) радив сестрі відмовитися, щоби не наражати себе на нову хвилю негативу. Але команді «Аллен проти Ферроу» вдалося переконати Ділан, що люди мають почути історію з її вуст. 

2018 року продюсерка проєкту вперше звернулася до команди Вуді Аллена, щоби домовитися про інтерв’ю з режисером. Однак відповідь на свій запит автори серіалу так і не отримали. Відмовився від коментарів і Мозес Ферроу, який публічно підтримує прийомного батька та стверджує, що агресором у родині була Міа.

Як побудований серіал

Центральне місце в «Аллен проти Ферроу» відведено спогадам Ділан. Дівчина розповідає про стосунки із прийомним батьком, у деталях описує те, що сталося 4 серпня, і пояснює, як цей травматичний досвід уплинув на її подальше життя. Пригадує також інші випадки неадекватної поведінки Аллена, наприклад, те, як батько вчив її смоктати його палець або міцно обіймав у ліжку, коли на ньому була тільки спідня білизна. 

Своєю версією подій ділиться й Міа Ферроу. Акторка не хотіла брати участь у проєкті, але погодилася зробити це «заради доньки». У серіалі можна почути братів і сестер Ділан (включно з Ронаном Ферроу), близьких друзів родини та прокурора Френка Мако. Дехто зі спікерів уперше коментує цю історію публічно. 

Пряму мову героїв доповнюють архівні файли: судові документи, матеріали поліцейських розслідувань, протоколи оглядів Ділан психологом і лікарем, а також записи телефонних розмов Вуді та Мії. Публіці вперше показують відео, які Міа зняла за кілька днів після можливого інциденту. На цих записах 7-річна Ділан розповідає мамі, що з нею зробив Аллен.

Автори серіалу ставлять під питання психологічну експертизу Єльської клініки сексуального насильства над дітьми, на яку спирався захист Вуді Аллена. Згідно зі звітом клініки, 7-річна Ділан демонструвала «невідповідності» в ході інтерв’ю, а тому справді могла завчити відповіді зі слів мами. Але оригінальні записи розмов соціальних працівників із Ділан були знищені, тому висновки експертизи про те, що насильства не було, не можна вважати правдивими.

До роботи над проєктом також залучили кінокритиків і журналістів. Вони аналізують фільми Аллена у світлі обвинувачень і простежують, як режисер висвітлює стосунки дорослих чоловіків з юними дівчатами. Говорять також про те, як образ визнаного режисера та улюбленця публіки дозволяв Аллену змінювати наратив так, як це було вигідно йому.

Оскільки Аллен відмовився від коментарів, позицію режисера в серіалі представили фрагментами з його аудіокниги, де він повторно спростовує обвинувачення. Після прем’єри першого епізоду видавці книги заявили, що не давали дозволу на використання цих записів.

Як на проєкт відреагував Вуді Аллен

У коментарі The Hollywood Reporter Вуді Аллен і його дружина Сун-І Превін стверджують, що запит на інтерв’ю від авторів «Аллен проти Ферроу» отримали «менш як два місяці тому». Оскільки на відповідь парі дали «усього кілька днів», вони відмовили у співпраці.

Режисер із дружиною також звинувачують Зірінг і Діка у «співпраці з Ферроу та їхніми прибічниками». За словами Аллена та Превін, автори серіалу «незацікавлені у правді». 

Текст:

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Фото:

HBO

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.