Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СеріалиПекельна відпустка. Що треба знати про новий серіал «Білий лотос»

Пекельна відпустка. Що треба знати про новий серіал «Білий лотос» — Серіали на Wonderzine

Сатирична комедія від HBO

На HBO почався серіал The White Lotus – сатирична комедія про гостей і працівників дорогого курорту на Гаваях.

Автором ідеї, сценаристом і режисером проєкту став Майк Вайт – сценарист комедії «Школа року» із Джеком Блеком і драми «Хороша дівчина» із Дженніфер Еністон. «Білий лотос» – не перша співпраця Вайта з HBO. Він був креатором серіалу «Просвітлена», який отримав номінацію на «Золотий Глобус» і приніс нагороду акторці Лорі Дерн.

В Україні «Білий лотос» можна легально переглянути на OLL.tv. Нові епізоди мінісеріалу виходять щонеділі. Зараз доступні дві серії із шести.

Серіал починається з кінця: на борт літака, який прямує з Гаваїв до Нью-Йорка, вантажать домовину, а з розмови героїв в аеропорту стає зрозуміло, що для когось із гостей «Білого лотоса» ця відпустка стала останньою. За словами автора серіалу Майка Вайта, він свідомо використав прийом, яким часто зловживають у мінісеріалах: «Я подумав: хочете мертве тіло? Буде вам мертве тіло», – говорить Вайт, іронізуючи з інших проєктів HBO, на кшталт «Великої маленької брехні» та «Відіграти назад».

За тиждень до трагічного інциденту на курорт прибуває нова група туристів. Гостей зустрічає персонал на чолі з менеджером Армондом (Мюррей Бартлетт із «Залізного кулака»), який професійно приховує справжні емоції за натянутою посмішкою.

Серед прибулих – молодята Рейчел (Алессандра Даддаріо з «Чому жінки вбивають») і Шейн (Джек Лейсі з «Дівчат»). Вона – журналістка, яка виросла в бідній сім’ї та була вимушена брати різні «халтурки», щоб заробляти собі на життя. Він – хлопець із заможної сім’ї, який працює агентом із нерухомості в компанії батька та поводить себе, як типовий мажор. Поки Рейчел намагається насолоджуватися медовим місяцем, Шейн вимотує нерви менеджеру готелю, який заселив їх не в номер для молодят, який оплачувала його мама, а в іншу (для контексту, не менш розкішну) кімнату.

Бізнесвумен Ніколь Моссбахер (Конні Бріттон з «Американської історії жахів») привезла на курорт всю родину. Поки вона відповідає на робочі листи, її чоловік знервовано блукає готелем. Марк переконаний, що в нього рак, і очікує на дзвінок лікаря, який має повідомити результати обстеження. А щоб відволіктися від тривожних думок, намагається провести час у компанії сина – відлюдькуватого підлітка, з якого постійно глузує старша сестра.

Дочка Моссбахерів Олівія (Сідні Свіні з «Ейфорії» ) – студентка, яка відпускає в’їдливі ремарки про гостей готелю та не надто поважає свою успішну маму. Батьки дозволили Олівії взяти із собою подругу. Пола (Бріттані О’Грейді з Little Voice) – своєрідний місток між заможними гостями готелю та його персоналом, якому доводиться підлаштовуватися під примхи багатіїв.

Остання гостя – ексцентрична та невротична жінка, на ім’я Таня (Дженніфер Кулідж, мама Стіфлера з «Американського пирога»). Вона приїхала, щоб розвіяти над океаном прах покійної матері, яка залишила дочці великий спадок, але не мала з нею теплих стосунків. Таня дуже розсіяна (не пам’ятає, де залишила урну з прахом) і, здається, дещо самотня, адже шукає компанію серед персоналу готелю та падає на вуха незнайомцям.

Попри кримінальну зав’язку, «Білий лотос» – це насамперед соціальна сатира про людей, розбещених грошима. «Прокляття заможних людей у тому, що вони скоріше будуть нещасними, ніж втратять принаймні мізерну частинку своїх привілеїв», – пише оглядачка The Atlantic Софі Гілберт. Замість того, щоб насолоджуватися ідилічною відпусткою, гості виносять мозок працівникам готелю та перемивають кістки одне одному за келихом дорогого вина.

За словами Майка Вайта, він давно виношував ідею серіалу про пару молодят, де один суттєво багатший за іншого, але вирішив дещо розширити фокус. «Той, хто має гроші, задає динаміку стосункам», – пояснює автор шоу в інтерв'ю The New Yorker. Саме цю динаміку Вайт досліджує в «Білому лотосі», зводячи людей із різних класів в одному замкненому просторі.

Теми класової нерівності й соціальної ієрархії звучали й в інших проєктах Вайта. Так, у фільмі «Статус Бреда» Бен Стіллер порівнює себе з більш успішними друзями, а у стрічці «Беатріс на вечері» Сальма Гаєк опиняється в компанії багатих знайомих свого клієнта.

Зйомки серіалу проходили в готелі Four Seasons на гавайському острові Мауї, де актори та знімальна група жили протягом кількох місяців. «Через карантинні обмеження ми не могли виходити за межі готелю, – розповідає Майк Вайт в інтерв’ю Vanity Fair. – Тому зіткнулися з тим самим відчуттям, що й наші герої: коли ти ніби у відпустці, але чомусь почуваєш себе в пастці».

З кожнем днем відпустки (тобто з кожним епізодом шоу) герої, загнані до цієї «золотої клітки», проявляють себе з дедалі гіршого боку. Якщо в інших серіалах за нагнітанням іде розрядка, «Білий лотос» не дає глядачеві спуску та постійно тримає його в дискомфорті. На деяких діалогах хочеться просто закрити вуха: чи то через іспанський сором за поведінку героїв, чи то через побоювання, що мікроагресії, якими вони кидають одне в одного, скоро виллються у відкриту конфронтацію.

«Білий лотос» – ідеальна ілюстрація того, що куди б ми не поїхали, завжди беремо із собою себе. І що деколи замість відпустки на дорогому курорті краще інвестувати у психотерапію. 

Текст:

Таїсія Куденко

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.